Στους Μπακς δεν έχουν σημασία οι ρόλοι αλλά το... «Γκόθαμ»

Στους Μπακς δεν έχουν σημασία οι ρόλοι αλλά το... «Γκόθαμ»

Η ποικιλομορφία των Μπακς στην επίθεση είναι μία πολυτέλεια που μπορεί να αποδεχθεί καθοριστική στον στόχο του τίτλου του ΝΒΑ. Η κορυφαία επίθεση της κανονικής περιόδου δεν στηρίζεται απλώς στα στατιστικά της. Αυτά, άλλωστε, είναι το αποτέλεσμα του γεγονότος ότι το Μιλγουόκι μπορεί να κερδίσει με διάφορους τρόπους. Το βάθος των επιλογών τους, όμως, έχει ένα μειονέκτημα... Σπανίως λειτουργεί αρμονικά αν οι (επιθετικοί) «πλανήτες» τους δεν εναρμονιστούν. Αυτό συνέβη τα ξημερώματα της Δευτέρας (28/6), στον θρίαμβο με 113-102 στην Ατλάντα και το προβάδισμα με 2-1 στους ανατολικούς τελικούς.

Τα «Ελάφια» κατόρθωσαν με το δικό τους «μπρέικ» να ανακτήσουν το πλεονέκτημα έδρας που έχασαν στην πρεμιέρα της σειράς. Με την μπασκετική Αμερική να δυσκολεύεται να βάλει σε σειρά – αν, βεβαίως, χρειάζεται αυτό και δεν είναι ανούσιο μπροστά στην ομαδικότητα – τους λόγους της νίκης που φέρνει την ομάδα του Γιάννη Αντετοκούνμπο δύο βήματα μακριά από τους Τελικούς. Η εύκολη και χρονικά πιο πρόσφατη «ανάγνωση» του ματς ήταν οι 20 πόντοι του Κρις Μίντλτον στο τέταρτο δωδεκάλεπτο. Στα αποδυτήρια των Μπακς, ωστόσο, δεν υπάρχει αντίστοιχο debate, τουλάχιστον δημοσίως.

Ο Μίντλτον πέτυχε συνολικά 38 πόντους (με 6/12 τρίποντα), όμως ήταν εκείνος που «ενορχήστρωσε» τη αντεπίθεση στην τέταρτη περίοδο, στην οποία το Μιλγουόκι πέτυχε επιμέρους σκορ 30-17 και πήρε τη νίκη. Ο Αμερικανός είχε 6/11 σουτ υπό πίεση και σκόραρε το ένα μεγάλο καλάθι μετά το άλλο. Ο Αντετοκούνμπο, από την πλευρά του, σκόραρε 33 πόντους (με 12/19 δίποντα, αλλά και 6/13 βολές) σε 41 λεπτά! Ομως ο παλαίμαχος σέντερ των Σέλτικς και πρωταθλητής το 2008 και γνωστός για τις ακραίες τοποθετήσεις του, Κέντρικ Πέρκινς, έγραψε στο Twitter πως «δεν χρειάζεται να επαναλάβω τον εαυτό μου, αλλά, διάολε, θα το κάνω. Ο Μίντλτον είναι ο Μπάτμαν και ο Γιάννης είναι ο Ρόμπιν και αυτό δεν είναι κακό...».

Οι Αμερικανοί λατρεύουν να αποκαλούν «Μπάτμαν και Ρόμπιν» τα δίδυμα των σταρ των ομάδων. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι «ιδιότητες» είναι ξεκάθαρες. Οι 38 πόντοι του Μίντλτον έχουν εγείρει μία γεμάτη ίντριγκα κουβέντα στις Η.Π.Α. για την «ιεραρχία» και τη σειρά των Γιάννη Αντετοκούνμπο και Κρις Μίντλτον. Ο «Giannis», πάντως, αν και δις MVP του ΝΒΑ, δεν συμμετέχει και προτιμά να βλέπει και για τους δύο ρόλους το... «Γκόθαμ», την πόλη των Μπάτμαν και Ρόμπιν στο διάσημο κόμικ.

«Αυτό που είδα σήμερα (σ.σ.: τα ξημερώματα της Δευτέρας) ήταν απίστευτο και ο Κρις “κουβάλησε” την ομάδα ως το τέλος», ήταν η αλτρουιστική απάντηση του «Αντέτο», ο οποίος αποκάλυψε ότι «σε όλο το τέταρτο δωδεκάλεπτο μάς έλεγε “δώστε μου την μπάλα!”. Κι εμείς απλώς του δώσαμε τη μπάλα. Λέγαμε ο ένας στον άλλον να κάνουμε στην άκρη και να τον αφήσουμε να σουτάρει». Η επίθεση των Μπακς δεν χρειάζεται να διαθέτει υπερβολική σκέψη. Ο Αντετοκούνμπο κυριαρχεί στη ρακέτα, ο Μίντλτον από μέση απόσταση και οι σουτέρ (ακόμη και οι σέντερ Μπρουκ Λόπεζ και Μπόμπι Πόρτις) ευελπιστούν να βρουν «ανοικτά» σουτ.

Ο ίδιος ο Μίντλτον, αρνούμενος με τη σειρά του να μπει στη συζήτηση για ρόλους και ιεραρχία, σχολίασε πως «η ομάδα μας είναι πολύ ανιδιοτελής. Αν κάποιος είναι σε καλή βραδιά, του δίνουμε τη μπάλα. Σε κάποιο ματς θα είναι ο Γιάννης, σε άλλο ο Τζρου Χόλιντεϊ και σε άλλο εγώ». Ο «Giannis» επιβεβαίωσε τα λόγια του συμπαίκτη του, προσθέτοντας ότι «εμπιστεύομαι τον Κρις μέχρι θανάτου. Αν θέλει τη μπάλα, θα πάρει τη μπάλα. Τόσο απλό είναι».

Οι Μπακς τόσα τα προηγούμενα χρόνια όσο και μερικές φορές στα φετινά Playoffs είχαν σκαμπανεβάσματα και δυσκολίες στα κρίσιμα λεπτά. Ετσι, άλλωστε, ηττήθηκαν στον πρώτο αγώνα από την Ατλάντα. Πλέον δείχνουν να έχουν το «πάνω χέρι», ειδικά μετά τον τραυματισμό του σταρ των Χοκς, Τρέι Γιανγκ, στον αστράγαλο, που παρά τους 35 πόντους του (με 6/14 τρίποντα) τον ανάγκασε να ολοκληρώσει το ματς πολλές φορές μακριά από τη μπάλα. Για το Μιλγουόκι, πάντως, αυτό που κυρίως μετρά είναι ότι στα ματς που ο Κρις Μίντλτον σουτάρει με +40%, οι Μπακς έχουν ρεκόρ 9-0 στα Playoffs. Σε εκείνα με χαμηλότερο ποσοστό, έχουν 1-4...