Στους δρόμους χιλιάδες Αμερικανοί για να πανηγυρίσουν τη νίκη Μπάιντεν

Στους δρόμους χιλιάδες Αμερικανοί για να πανηγυρίσουν τη νίκη Μπάιντεν

Πανηγυρισμοί ξέσπασαν από άκρη σε άκρη των ΗΠΑ μετά τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Από τη Νέα Υόρκη ως το Μαϊάμι και κεντρικά από το Ντένβερ και το Όστιν έως τις δυτικές ακτές, αλλά και ακόμα έξω από τον Λευκό Οίκο οι υποστηρικτές του Μπάιντεν πλημμύρισαν τους δρόμους για να γιορτάσουν τη μεγάλη νίκη του υποψηφίου των Δημοκρατικών

Στην Ουάσιγκτον, το πλήθος βγήκε στους δρόμους μπροστά από τον Λευκό Οίκο στη Black Lives Matter Plaza, λίγα λεπτά αφότου η νίκη δόθηκε στον Μπάιντεν. Οι κοντινοί δρόμοι ήταν γεμάτοι από υποστηρικτές του Μπάιντεν που φώναζαν, χτυπούσαν κατσαρόλες και τηγάνια και τραγουδούσαν αποχαιρετώντας τον Τραμπ.

Το πλήθος που πανηγύριζε δημιούργησε μποτιλιάρισμα γύρω από το Λευκό Οίκο, με άνδρες και γυναίκες να κάθονται πάνω στα αυτοκίνητα και άλλους να υψώνουν τις γροθιές τους έξω από τα παράθυρα.

Ένα άτομο που φορούσε την αμερικανική σημαία ως κάπα περπατούσε προς την Black Lives Matter Plaza με ένα χειρόγραφο πλακάτ που έγραφε, «Ο εφιάλτης τελείωσε».

Το πλήθος έξω από τον Λευκό Οίκο τραγούδησε στη συνέχεια το "YMCA", το τραγούδι που χρησιμοποιούσε ο Τραμπ για να κλείνει τις συγκεντρώσεις του.

Ο Τραμπ, ωστόσο, δεν ήταν στο Λευκό Οίκο το Σάββατο το πρωί -αλλά έπαιζε γκολφ στη Βιρτζίνια. Επέστρεψε αργά το μεσημέρι και μάλλον... αναγκάστηκε να δει τους φαν του αντιπάλου του να πανηγυρίζουν έξω από την κατοικία του!

Τόσο οι υποστηρικτές του Μπάιντεν όσο και του Τραμπ είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα στην είσοδο του γκολφ κλαμπ. «Απολύθηκες», έγραφε κάποιος σε ένα πλακάτ, ενώ αυτοκίνητα με σημαίες του Τραμπ πήγαιναν πάνω κάτω στο δρόξμο. Κάποιος προφανώς εκνευρισμένος οπαδός του Τραμπ τα έβαλε με τα μίντια.

Στη Φιλαδέλφεια, η οποία ήταν το κλειδί για την αποφασιστική νίκη του Μπάιντεν στην Πενσυλβανία, συγκεντρωμένοι κυματίζουν σημαίες του δημοκρατικού υποψηφίου και ένα μεγάλο πλήθος συγκεντρώθηκε έξω από το Δημαρχείο. Οι πολίτες είχαν ξεχυθεί στους δρόμους κρατώντας από καφέδες έως κοκτέιλ ενώ στην πλειοψηφία τους φορούσαν μάσκες.

Στο Μανχάταν μια προγραμματισμένη διαδήλωση στο Κολόμπους Σερκλ μετατράπηκε σε χορευτικό πάρτι, ενώ στο Ουάσινγκτον Σκουέρ Παρκ του Γκρίνουιτς Βίλατζ άνθρωποι χόρευαν και έμπαιναν στο συντριβάνι του πάρκου.


«Η πόλη του Μπάιντεν!» μια γυναίκα φώναξε από ένα αυτοκίνητο με κατεύθυνση την Broad Street στο κέντρο της πόλης. Τα αυτοκίνητα σχημάτιζαν ουρές με τους φαν του Μπάιντεν να βγαίνουν έξω από τα παράθυρα και να πανηγυρίζουν.
Και όλοι τους έβγαζαν διαδοχικά φωτό κάτω από το πανό «Good Things Happen in Philadelphia».

Σημειώνεται πως υπήρξαν κάποιες μεμονωμένες αντιπαραθέσεις μεταξύ των υποστηρικτών των δύο υποψηφίων, όπως για παράδειγμα στο Χάρισμπεργκ της Πενσιλβάνια, δεν έχουν αναφερθεί περιστατικά βίας ή ταραχών.

«Περιμέναμε χρόνια να τελειώσει»

Ο Ντουένιν Φιτσχάου, ένας 52χρονος δάσκαλος που γιόρταζε έξω από το ξενοδοχείο Τραμπ στην Ουάσινγκτον, λίγα τετράγωνα μακριά από τον Λευκό Οίκο συνέκρινε αυτό που έγινε με το σπάσιμο κακής μαγείας. “Είναι σαν η χώρα να μπήκε σε σάβανο πριν τέσσερα χρόνια και περιμέναμε χρόνια για να τελειώσει αυτό”, σχολίασε.

Τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην περιοχή Κάστρο του Σαν Φρανσίσκο σε μια ατμόσφαιρα καρναβαλιού, χορεύοντας, φωνάζοντας, με μουσική να ακούγεται από τα ραδιόφωνα των αυτοκινήτων. Κάποιοι κρατούσαν ένα ομοίωμα του Τραμπ, στο οποίο είχαν γράψει “Κλείστε τον μέσα”, μαζί με πλακάτ της εκστρατείας Μπάιντεν και σημαίες με το ουράνιο τόξο. Ακόμη και μερικοί τροχονόμοι πήραν μέρος στους εορτασμούς.