Στον νέο καταυλισμό του Καρά Τεπέ μπαίνουν οι πρώτοι μετανάστες - Ξεκίνησε η καταγραφή

Στον νέο καταυλισμό του Καρά Τεπέ μπαίνουν οι πρώτοι μετανάστες - Ξεκίνησε η καταγραφή

Σε εξέλιξη βρίσκεται ήδη η καταγραφή προσφύγων και μεταναστών στο νέο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στο Πεδίο Βολής του Καρά Τεπέ, στη Λέσβο, όπου ξεκίνησαν να εισέρχονται και οι πρώτοι πυρόπληκτοι που διέφυγαν από τον καμένο καταυλισμό της Μόριας.

Ειδικότερα, οι πρώτοι 40 πρόσφυγες και μετανάστες οδηγήθηκαν στο ιατρείο που δημιουργήθηκε με χορηγία της Unicef, όπου και ελέγχθηκαν ιατρικά από συνεργεία του ΕΟΔΥ και βρέθηκαν αρνητικοί στο σύνολο τους. Ακολούθησε καταγραφή τους και στη συνέχεια οδηγήθηκαν κατά οικογένειες σε σκηνές των έξι ατόμων οριοθετημένες κατά εθνικότητες.

Λίγο μετά τις 5 έγινε γνωστό, ωστόσο, ότι κατά τον υγειονομικό έλεγχο των εισερχομένων στο νέο καταυλισμό του Καρά Τεπέ εντοπίσθηκε το πρώτο θετικό κρούσμα. Το σύνολο των εισερχόμενων στο νέο καταυλισμό ελέγχονται υγειονομικά με τα τεστ γρήγορης ανίχνευσης της νόσου, η οποία δίνει αποτελέσματα σε 15 περίπου λεπτά. Και τα οποία μεταφέρθηκαν χθες στη Λέσβο από τον ΕΟΔΥ. Όσοι βρίσκονται θετικοί στη νόσο, όπως και όσοι ιχνηλατηθούν ως επαφές οδηγούνται σε χώρο υγειονομικής απομόνωσης που έχει δημιουργηθεί στο νέο καταυλισμό.

Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου ενημέρωσα ότι στο νέο καταυλισμό θα στεγαστούν περί τους 3.000 ανθρώπους με πρώτη προτεραιότητα αυτοί οικογενειών και μελών ευάλωτων ομάδων.

Από νωρίς το μεσημέρι άρχισε, επίσης, η διανομή φαγητού στο σύνολο των προσφύγων και μεταναστών, που βρίσκονται στον δρόμο.

Πετροπόλεμος σε πορεία διαμαρτυρίας

Νωρίτερα σήμερα,πρόσφυγες και μετανάστες που διέμεναν στο ΚΥΤ της Μόριας πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας, στο τμήμα της εθνικής οδού Μυτιλήνης - Θερμής, ζητώντας να αποχωρήσουν από το νησί.

Συγκεκριμένα, οι πρόσφυγες και μετανάστες ήθελαν να μπουν στον νέο, υπό κατασκευή, καταυλισμό και ζητούν να τους επιτραπεί να φύγουν από την Μυτιλήνη, ενώ λίγο μετά τις 11 σημειώθηκε ένταση μεταξύ ομάδας μεταναστών και δυνάμεων της Αστυνομίας, με τους πρώτους να ξεκινούν πετροπόλεμο και τους αστυνομικούς να «απαντούν» με χρήση χημικών.

Το πρωί, άλλωστε, περίπου κατά τις 10.30 το πρωί, ξέσπασε φωτιά σε καλαμιώνα δίπλα σχεδόν στο μπλόκο της Αστυνομίας. Η φωτιά πάντως κατασβέστηκε άμεσα με ρίψεις νερού από δασοπυροσβεστικά αεροπλάνα, αφού η πρόσβαση δασοπυροσβετικών οχημάτων δεν ήταν δυνατή.

Σημειώνεται ότι επί τρεις ημέρες, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες της Μόριας κοιμούνται στους δρόμους μετά την καταστροφική φωτιά στη δομή φιλοξενίας.

Διαβάστε ακόμα:

Όλαφ Σολτς: Η Ευρώπη πρέπει να παραλάβει περισσότερα από 400 παιδιά από τη Μόρια

Σ. Κουρτς: Οι εικόνες από τη Μόρια δεν άφησαν κανέναν αδιάφορο

Ο γγ του ΟΗΕ καλεί την ΕΕ να επιδείξει αλληλεγγύη και να παραλάβει πρόσφυγες από τη Μόρια