7ος χρόνος, ημέρα 2186η
Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2021

Στ. Πέτσας: Στο τραπέζι και η απαγόρευση κυκλοφορίας ΙΧ το Πάσχα

Στο τραπέζι και η απαγόρευση κυκλοφορίας ΙΧ το Πάσχα

Μήνυμα στους πολίτες πως τις ημέρες του Πάσχα πρέπει να μείνουν σπίτι, έστειλε ο Στ. Πέτσας καθώς στο πλαίσιο των μέτρων για απαγόρευση κυκλοφορίας δεν θα μπορούν να επισκεφθούν φίλους, γείτονες ή συγγενείς, τη στιγμή που στο τραπέζι παραμένει ως έσχατη λύση η απαγόρευση κυκλοφορίας ΙΧ το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα.

Μιλώντας στο OPEN, o κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πως δεν προβλέπεται βεβαίωση μετακίνησης σε συγγενείς ή φίλους. «Ακολουθούμε μία από τις έξι επιλογές που υπάρχουν στο έντυπο όταν χρειάζεται να μετακινηθούμε, όπως για παράδειγμα στο φαρμακείο ή το σούπερ μάρκετ. Επομένως, μένουμε στο σπίτι αυτές τις ημέρες. Προσπαθούμε να διαφυλάξουμε αυτό που κερδίσαμε με τόσο κόπο τις προηγούμενες εβδομάδες για να μπορέσουμε προς το τέλος του Απρίλη να είμαστε σε θέση να δούμε ένα σχέδιο, που θα ξεδιπλωθεί, μιας σταδιακής, μακρόσυρτης επανόδου στην κανονικότητα», σημείωσε ο κ.Πέτσας.

Παράλληλα σχολίασε πως οι Έλληνες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, έχουν ανταποκριθεί στα μέτρα. «Αυτό πιστεύουμε ότι θα κάνουν και τώρα, έτσι ώστε να μην πετάξουμε ό,τι κερδίσαμε με τόσο κόπο. Άρα, μένουμε στο σπίτι μας και θα έχουμε όλο τον χρόνο να γιορτάσουμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα το επόμενο χρονικό διάστημα».

Ο κ. Πέτσας ανέφερε πως οι πολίτες για τα ψώνια τους για το πασχαλινό τραπέζι θα πρέπει να τα κάνουν με ασφάλεια από την αγορά της γειτονιάς τους και όχι να πηγαίνουν σε άλλες περιοχές.

«Σε συμφωνία με την Εκκλησία για το Άγιο Φως»

Αναφερόμενος στην άφιξη του Αγίου Φωτός ο κ.Πέτσας είπε ότι «είμαστε σε συμφωνία με την Εκκλησία για το τι πρόκειται να γίνει. Είμαστε σε συνεννόηση. Έχουν γίνει οι απαραίτητες συνεργασίες του Υπουργείο Εξωτερικών με το Ισραήλ, υπάρχει συνεννόηση με τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας, επομένως δεν θα υπάρξει κάποιο θέμα».

Τόνισε ακόμη πως «δεν είμαστε αστυνομοκρατούμενο κράτος. Βασιζόμαστε στην πειθώ. Ο πολίτης καταλαβαίνει πως ζούμε κάτι πρωτοφανές, μία κατάσταση που δεν έχουμε ξαναζήσει», για να προσθέσει πως «δεν θα πάμε στις εκκλησιές μας, δυστυχώς. Δεν δοκιμάζεται, όμως, η πίστη μας. Δοκιμάζεται η ατομική μας υπευθυνότητα και η συλλογική μας ωριμότητα».

«Η στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος ήταν υπεύθυνη, σοβαρή, ξεκάθαρη», ανέφερε ο κ. Πέτσας και τόνισε πως όλοι γνωρίζουν ότι φέτος το Πάσχα θα είναι διαφορετικό. «Είναι ξεκάθαρο ότι μεμονωμένα περιστατικά τα αποδοκιμάζουμε. Οι εκκλησίες μας θα είναι κλειστές. Δεν πάμε στο χωριό μας, δεν ψήνουμε στις αυλές μας, δεν πάμε στις εκκλησιές μας», σημείωσε.

Σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα

Για την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα ο κ. Πέτσας είπε πως έχει δοθεί η κατεύθυνση από τον Πρωθυπουργό προς το Υπουργείο Υγείας ώστε να έχουμε μία στρατηγική σταδιακής, μακρόσυρτης εξόδου από αυτή την πρωτοφανή κατάσταση που ζούμε. «Ανέφερε χθες, στην απευθείας επικοινωνία του με τους πολίτες, ότι τομείς όπως το λιανεμπόριο, τα σχολεία, ειδικοί κλάδοι, π.χ. τουρισμός, σταδιακά θα επανέλθουν σε μία κανονικότητα. Όμως», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «είναι απαραίτητη ανάγκη άνθρωποι οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι, όπως οι ηλικιωμένοι ή όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα, να προστατευθούν για ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Δεν θα είναι οριζόντια και ταυτόχρονη η επάνοδος στην κανονικότητα».

«Κανείς δεν μπορεί να κάνει πρόβλεψη για την ύφεση»

Σε ό,τι αφορά την ύφεση, ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι δεν μπορεί κανείς να κάνει μια ασφαλή πρόβλεψη, αυτή τη στιγμή, πριν ξεπεραστεί οριστικά η υγειονομική κρίση. «Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα έχει όλα τα θετικά χαρακτηριστικά που είχε πριν από την κρίση του κορονοϊού. Δηλαδή, έχει μια μεταρρυθμιστική Κυβέρνηση η οποία είχε αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη. Έχει πολύ φθηνά περιουσιακά στοιχεία, είτε μιλάμε για τα ακίνητα είτε μιλάμε για την αποτίμηση των εταιρειών εισηγμένων και μη. Έχει καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό. Και έχουμε και μια πολιτική που στόχο έχει να μειωθούν φόροι και εισφορές».

«Ποιος δεν θέλει να επενδύσει σε μια τέτοια χώρα;» διερωτήθηκε ο κ. Πέτσας για να προσθέσει: «Εμείς πιστεύουμε ότι θέλουν πολλοί. Άρα, τι θα κάνουμε; Θα επιταχύνουμε το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα μετά το ξεπέρασμα της υγειονομικής κρίσης. Έχουμε και τα εργαλεία ρευστότητας που εξασφαλίσαμε το προηγούμενο διάστημα, ώστε η οικονομία να πάρει το ταχύτερο δυνατό μπροστά».