Στο «κόκκινο» τα νοσοκομεία - 940 εισαγωγές μέσα σε 48 ώρες

Στο «κόκκινο» τα νοσοκομεία - 940 εισαγωγές μέσα σε 48 ώρες

Σε οριακή κατάσταση είναι τα νοσοκομεία κατά την κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, με τον αριθμό των διασωληνωμένων να παραμένει υψηλός και τους γιατρούς να κάνουν λόγο για «εφημερίες πολέμου». 

Το τελευταίο 48ωρο, 940 νέοι ασθενείς με κορονοϊό χρειάστηκε να εισαχθούν για νοσηλεία, ενώ 511 από τους ασθενείς εισήχθησαν για νοσηλεία στα νοσοκομεία της Αττικής με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο το σύστημα υγείας στο λεκανοπέδιο. 

Την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία αποτυπώνει μία φωτογραφία που ανέβασε στο Facebook η αναισθησιολόγος Κωνσταντίνα Ρωμάνα, όπου ασθενοφόρα σχηματίζουν ουρά στην είσοδο του νοσοκομείου. «Γενική εφημερία… Ώρα 20.30… Άλλες φορές με το σούρουπο η ροή περιστατικών φθίνει…» έγραψε χαρακτηριστικά.

Κρίσιμη είναι η κατάσταση και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπου το Ιπποκράτειο, στην εφημερία του Σαββάτου, δέχθηκε 48 εισαγωγές covid-19 και 15 ύποπτα κρούσματα. Την σκυτάλη πήρε χθες Κυριακή το Παπανικολάου, όπου από τις συνολικά 31 κλίνες ΜΕΘ ήταν οι 5 είναι ελεύθερες.

Παράλληλα, την ανάγκη να ενισχυθεί το ΕΣΥ και με ιδιώτες γιατρούς καθώς αυξάνεται η πίεση που δέχεται το σύστημα από την πανδημία υπογράμμισε χθες η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη. «Αν δεν έρθουν, προφανώς θα υπάρξει απόφαση για επιστράτευση των γιατρών που θα απαιτηθούν», τόνισε.

Υπενθυμίζεται πως άκαρπη αποδείχθηκε η τηλεδιάσκεψη το Σάββατο μεταξύ του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια και του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, παρουσία όλων των προέδρων των ιατρικών συλλόγων της χώρας. Πιθανή πλέον πρέπει να θεωρείται η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών. Παρά τις εκκλήσεις και τις προσπάθειες του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, δεν δόθηκαν από τους ιδιώτες γιατρούς οι επιθυμητές απαντήσεις. Μόνο 60 ιδιώτες γιατροί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, από τους 200 που ζητούσε το υπουργείο.