Στις 39,4 μονάδες ο μεταποιητικός δείκτης PMI στην Ευρωζώνη

Στις 39,4 μονάδες ο μεταποιητικός δείκτης PMI στην Ευρωζώνη

Αύξηση σε σχέση με τον Απρίλιο κατέγραψε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Μάιο, με τον σύνθετο δείκτη PMI να διαμορφώνεται στις 39,4 μονάδες, παραμένοντας ωστόσο κάτω από τις 50 μονάδες, οι οποίες αποτελούν και το όριο μεταξύ της ύφεσης και της ανάπτυξης.

Πιο αναλυτικά, ο σύνθετος δείκτης PMI που αφορά στην απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας κατέγραψε αύξηση από τα χαμηλά 22 ετών στα οποία είχε βρεθεί κατά τον Απρίλιο, καθώς σταδιακά επανεκκινεί η οικονομική δραστηριότητα σε πολλά κράτη της Ευρωζώνης, όπου είχαν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Δευτέρα από την IHS Markit, ο μεταποιητικός δείκτης ΡΜΙ ανήλθε στις 39,4 μονάδες από τις 33,4 που βρέθηκε τον Απρίλιο, ενώ στις 35,6 μονάδες διαμορφώθηκε ο δείκτης που μετρά την παραγωγή, καταγράφοντας σημαντική άνοδο από τα ιστορικά χαμηλά των 18,1 μονάδων στις οποίες είχε βρεθεί τον Απρίλιο.

Αφότου τον Απρίλιο διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει βρεθεί ποτέ τα τελευταία 22 χρόνια που διεξάγεται η έρευνα, ο μεταποιητικός ΡΜΙ της Markit ανέκαμψε μερικώς τον Μάιο.

Σύμφωνα, τέλος, με τον Κρις Ουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγο της IHS Markit, τα σημερινά δεδομένα δείχνουν βελτίωση του κλίματος στην Ευρωζώνη, καθώς εκτιμάται πως η μεταποιητική δραστηριότητα βρέθηκε στο κατώτατο σημείο της κατά τον Απρίλιο, καθώς τον Μάιο η συρρίκνωση συνεχίστηκε αλλά με πολύ πιο αργό ρυθμό,