Στηρίγματα αναζητεί το ευρώ μετά τις απώλειες της Παρασκευής

Στηρίγματα αναζητεί το ευρώ μετά τις απώλειες της Παρασκευής

Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα στο άνοιγμα της εβδομάδος παραμένει κάτω από πίεση μετά τις μεγάλες απώλειες που υπέστη στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδος . Η ισοτιμία EUR/USD διαπραγματεύεται ελαφρώς επάνω από τα κρίσιμα επίπεδα του 1,2050.

Μικτή εικόνα σχετικά με την προοπτική επενδυτικής διάθεσης, καθώς τα αισιόδοξα μηνύματα από την άνοδο του κινεζικού ΑΕΠ το 2020, και τα σχέδια οικονομικής στήριξης των ΗΠΑ ενθαρρύνουν τις αγορές, αλλά η πολιτική κρίση της Ιταλίας και η καταθλιπτική εικόνα του κοροναϊού επηρεάζουν το κλίμα.

Το δολάριο βρήκε σημαντικά στηρίγματα από τις απώλειες των διεθνών χρηματιστηρίων, οδηγώντας τους επενδυτές σε νομίσματα ασφαλή καταφύγια.

Η αρκετά καλύτερη από την αναμενόμενη , ανακοίνωση των στοιχείων για την πορεία ανάπτυξης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, ισορρόπησε ελαφρώς την επενδυτική διάθεση στις αγορές. Η Κινεζική οικονομία αυξήθηκε κατά 6,5% κατά την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου.

Οι αγορές περιμένουν ανυπόμονα νέα δεδομένα σχετικά με τα πρώτα βήματα της προεδρίας Biden, την εξέλιξη με τον κορονοϊό στην Ευρώπη και στον κόσμο , όπως και τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία.

Από τεχνικής άποψης, η πτώση της Παρασκευής και το κλείσιμο κάτω από τη ζώνη συμφόρησης 1,2130-1,2120 θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως τα πρώτα σημάδια ότι το ζεύγος έχει ξεπεράσει βραχυπρόθεσμα την προοπτική να συνεχίσει το ανοδικό κανάλι και πωλήσεις κάτω από την περιοχή 1,2060-55 - που συμπίπτουν με το επίπεδο Fibonacci 38,2% της θετικής κίνησης 1,1603-1,2350 - θα επιβεβαιώσουν την πτωτική προοπτική .

Το ευρώ θα μπορούσε τότε να γίνει ευάλωτο και να επιταχύνει προς την κατεύθυνση του βασικού ψυχολογικού σημείου 1.2000. Αυτό ακολουθείται στενά από το 50% Fibo. επίπεδο, γύρω από την περιοχή του 1,1975 , η οποία εάν σπάσει θα θέσει τις προϋποθέσεις  για μια περαιτέρω βραχυπρόθεσμη κίνηση υποτίμησης .

Θεωρούμε όμως αυξημένη την πιθανότητα , τα επίπεδα να διατηρηθούν βραχυπρόθεσμα ως στήριξη της ισοτιμίας και να αποφευχθούν οι έντονες συνεχιζόμενες απώλειες για το ενιαίο Ευρωπαϊκό νόμισμα .

Από την άλλη πλευρά, οι απόπειρες ανάκαμψης κινούνται τώρα με άμεση αντίσταση κοντά στο 1.2100 και στη συνέχεα με τα προηγούμενα επίπεδα στήριξης του 1,2120-30 να λειτουργούν τώρα ως επίπεδα αντίστασης.