Στην Αθήνα η Μέρκελ - Το δείπνο με Μητσοτάκη και η ατζέντα των συζητήσεων

Στην Αθήνα η Μέρκελ - Το δείπνο με Μητσοτάκη και η ατζέντα των συζητήσεων

H επίσκεψη Μέρκελ, η οποία έφτασε νωρίτερα στην Αθήνα, σηματοδοτεί το κλείσιμο ενός κεφαλαίου 16 ετών στις ελληνογερμανικές σχέσεις. Απόψε παρακάθεται σε δείπνο στην οικία Μητσοτάκη, ενώ η αυριανή τους συνάντηση προσφέρεται για μια επισκόπηση των διμερών σχέσεων, συζήτηση για τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις, το Μεταναστευτικό, τη Λιβύη, αλλά και τη δύσκολη εξίσωση αλλαγής των δημοσιονομικών κανόνων. «Η πιο δύσκολη στιγμή της θητείας μου ήταν όταν ζήτησα τόσα πολλά από τους Έλληνες», έχει πει, φράση που θα μπορούσε να είναι ο τίτλος στη μακρά της σχέση με την Ελλάδα.

Στην διάρκεια της μακράς της θητείας έχει συναντηθεί με έξι Έλληνες πρωθυπουργούς, και είναι ο πολιτικός που έχει ασχοληθεί με την Ελλάδα περισσότερο από κάθε άλλο, έχοντας αφήσει το βαθύ αποτύπωμά της στις διμερείς σχέσεις.

Σήμερα και αύριο γράφεται το φινάλε αυτής της σχέσης, γι’ αυτό και η επίσκεψη είναι υψηλού συμβολισμού, έχοντας χαρακτήρα απολογισμού των ελληνογερμανικών σχέσεων, όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα.

Η Καγκελάριος παρακάθεται σε δείπνο που παραθέτει απόψε προς τιμήν της ο Κυρ. Μητσοτάκης, ενώ όπως είναι αναμενόμενο, κεντρική θέση στις μεταξύ τους συζητήσεις θα έχουν οι ελληνοτουρκικές και οι ευρωτουρκικές σχέσεις μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, το Μεταναστευτικό, η κατάσταση στη Λιβύη, αλλά και οι κινήσεις που έχει κάνει η Ελλάδα στο ενεργειακό.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα, η υπογραφή συμφωνίας με την Αίγυπτο για την ηλεκτρική διασύνδεση με Αιγύπτου-Ελλάδας. Ζήτημα που μαζί με την γεωπολιτική του διάσταση και τη σημασία για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν ακόμα οι διμερείς οικονομικές σχέσεις, αλλά και η ευρωπαϊκή συζήτηση για δημοσιονομικούς κανόνες που θα ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της συγκυρίας και στη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η πανδημία.

«Στην κρίσιμη στιγμή, πήγε κόντρα στις εισηγήσεις των υπουργών της και αποφάσισε να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση», έχει πει από την πλευρά του ο πρωθυπουργός για την Άνγκελα Μέρκελ.

Η τελευταία η οποία το Σαββατοκύριακο 16-17 Οκτωβρίου είχε βρεθεί στην Τουρκία για να συναντηθεί με τον Τ. Ερντογάν, επισκέπτεται την Ελλάδα ως υπηρεσιακή καγκελάριος.

Τελευταίο της ταξίδι στο πλαίσιο της Συνόδου της G20, στη Ρώμη, η Άνγκελα Μέρκελ θα έχει μαζί της και τον διάδοχό της στην καγκελαρία, Όλαφ Σολτς. Κίνηση που ενισχύει την πεποίθηση της απερχόμενης καγκελαρίου πως ο Σολτς θα είναι τελικά ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας.

Τα βασικά στοιχεία της γερμανικής πολιτικής στην μετά Μέρκελ εποχή μένει να φανούν. Ποια θα είναι η στάση των Πρασίνων στα εξοπλιστικά και των Φιλελευθέρων στην οικονομία, όπως και η ευρύτερη στάση του Βερολίνου έναντι του μεταναστευτικού, είναι μερικά από τα βασικά ζητήματα, στα οποία η Γερμανίδα καγκελάριος δεν έδωσε τη στήριξη που ανέμενε η Ελλάδα.