Στην Αν. Μεσόγειο το Charles de Gaulle - Νέα μηνύματα από τον γάλλο ΥΠΕΞ

Στην Αν. Μεσόγειο το Charles de Gaulle - Νέα μηνύματα από τον γάλλο ΥΠΕΞ

Τη στρατιωτική της παρουσία στη Μεσόγειο ενισχύει η Γαλλία, που ταυτόχρονα επαναλαμβάνει το μήνυμα ότι θα ήταν σφάλμα να αφεθεί η ασφάλεια της περιοχής στα χέρια άλλων. Σε μια συγκυρία όπου οι επιδιώξεις της Τουρκίας ξεπερνούν τις προκλήσεις στην Μεσόγειο και τις απειλές εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κυπρου, το Παρίσι δείχνει αποφασισμένο να αυξήσει περαιτέρω την παρουσία του στην περιοχή.

Στη λογική αυτή, το αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle πρόκειται να αποπλεύσει από τον ναύσταθμο της Τουλόν, με γαλλικά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι θα έχει κατεύθυνση την Ανατολική Μεσόγειο και να κάνουν λόγο για μια "μη προσδιορισμένη αποστολή", επικαλούμενα πηγές του υπ. Αμυνας της χώρας.

Στο μεταξύ μήνυμα ότι αποτελεί "σημαντικό λάθος να αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων", έστειλε σήμερα ο γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, ο οποίος χαρακτήρισε απολύτως απαράδεκτη την παραβίαση του θαλάσσιου χώρου ευρωπαϊκής χώρας από την Τουρκία. Τα παραπάνω έρχονται σε συνέχεια του μηνύματος του Εμ. Μακρόν στα μέσα Αυγούστου για ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά και από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον έλληνα πρωθυπουργό, Κυρ. Μητσοτάκη. Είχε ακολουθήσει η αποστολή στην Αν.Μεσόγειο της φρεγάτας Lafayette, δύο μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale, ενώ Ελλάδα και Γαλλία πραγματοποίησαν κοινά στρατιωτικά γυμνάσια στην περιοχή ανατολικά της Κρήτης.

Αποπλέει το Charles de Gaulle

Σήμερα η γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, έκανε γνωστό ότι το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, επανέρχεται στην επιχειρησιακή δράση, έπειτα από το «πλήγμα» κορονοϊού που είχε δεχθεί τον Απρίλιο, με περισσότερα από 668 μέλη του πληρώματός του να βρίσκονται θετικοί.

Σύμφωνα δε με την ιστοσελίδα lemarin.ouest-france.fr που επικαλείται σχετική πληροφόρηση από το γαλλικό υπουργείο Αμυνας, το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο του γαλλικού ναυτικού καταπλέει στη Μεσόγειο σε μια «μη προσδιορισμένη αποστολή». 


 

Για λόγους ασφαλείας δεν έχουν γίνει γνωστές περαιτέρω λεπτομέρειες, ωστόσο στρατιωτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι ο απόπλους από τo ναύσταθμο της Τουλόν, γίνεται με το αεροπλανοφόρο σε «ετοιμότητα μάχης», δηλαδή με πλήρες πολεμικό φορτίο το οποίο περιλαμβάνει πλήθος μαχητικών αεροσκαφών Ραφάλ, ιπτάμενα ραντάρ και στρατηγικό οπλισμό πυραύλων μέγιστης ακτίνας δράσης και αντι-υποβρυχιακό οπλοστάσιο.

Άλλωστε, η ανάπτυξη του γαλλικού πολεμικού ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο τη συγκεκριμένη στιγμή έρχεται σε συνέχεια των πρόσφατων δηλώσεων του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν πως «η Τουρκία καταλαβαίνει μόνο από πράξεις», ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν την ίδια ώρα απειλούσε ευθέως Ελλάδα και Γαλλία πως «θα πληρώσουν βαρύ τίμημα».

Το πυρηνικό στρατηγικό αεροπλανοφόρο “Σάρλ ντε Γκώλ” (Charles de Gaulle) είναι η ναυαρχίδα του Γαλλικού ναυτικού (Marine Nationale) και το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο της Ευρώπης. Το σκάφος είναι το δέκατο αεροπλανοφόρο που διαθέτει η Γαλλία αλλά το πρώτο και μοναδικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο, εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών Ναυτικού. Εισήλθε σε υπηρεσία το 2000.

Το Charles de Gaulle είχε συμμετάσχει τον περασμένο Φεβρουάριο στην «ΤΑΛΩΣ 1 - 2020» που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο και γαλλικών μαχητικών Rafale. 

Γάλλος ΥΠΕΞ: Απολύτως απαράδεκτη η παραβίαση του θαλάσσιου χώρου ευρωπαϊκής χώρας από την Τουρκία

Σε δηλώσεις του σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν τόνισε ότι η παραβίαση του θαλάσσιου χώρου ευρωπαϊκής χώρας από την Τουρκία είναι «απολύτως απαράδεκτη», ενώ τόνισε χαρακτηριστικά πως «θα ήταν σοβαρό σφάλμα να αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων».

Μιλώντας στο στο Παρίσι, παρουσία του Γερμανού υπουργού εξωτερικών Χάικο Μάας στο σεμινάριο εργασίας των πρέσβεων της Γαλλίας στις ευρωπαϊκές χώρες, ο κ. Λε Ντριάν σημείωσε ότι «η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι, σε έναν ολοένα και σκληρότερο κόσμο που ανασυντίθεται, υπό την επήρεια ξεκάθαρων παιχνιδιών εξουσίας και συστηματικής διάλυσης των πολυμερών πλαισίων. Η Ευρώπη οφείλει επιτέλους να αφήσει πίσω της την εποχή της αθωότητας και της αφέλειας και να διαμορφώσει το δικό της πεπρωμένο. Ειδάλλως, άλλες δυνάμεις θα το διαμορφώσουν αντ' αυτής».

«Είναι η μεγάλη αποκάλυψη του 2020. Το έτος αυτό διέλυσε ορισμένες ψευδαισθήσεις: Είμαστε πλέον αναγκασμένοι να δράσουμε. Τούτη η συνειδητοποίηση είτε έχει ήδη γίνει είτε λαμβάνει χώρα τώρα. Όλοι οι Ευρωπαίοι πρέπει να συμμετάσχουν σε ένα φιλόδοξο σχέδιο» προσέθεσε, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της υπεράσπισης της ευρωπαϊκής ασφάλειας και της αντίληψης του στρατηγικού μας περιβάλλοντος.

Ο Γάλλος υπουργός αναφέρθηκε στις εξελίξεις του Αυγούστου, που ήταν -όπως τόνισε- πυκνές, «ίσως μάλιστα σε υπερβολικό βαθμό». «Όταν ένας από εμάς βρίσκεται αντιμέτωπος με μια πολιτική τετελεσμένου γεγονότος, μια πολιτική επιθετική και αδικαιολόγητη, οφείλουμε να απαντήσουμε συλλογικά, διότι πρόκειται για μια απειλή ενάντια στην κυριαρχία και στα συμφέροντα της Ένωσης» επισήμανε αναφερόμενος στην ανατολική Μεσόγειο και την Τουρκία, «που παραβιάζει το θαλάσσιο χώρο κράτους- μέλους της ΕΕ».

«Η ΕΕ είναι έτοιμη για διάλογο. Είναι όμως εξίσου έτοιμη να εκφραστεί με κατηγορηματικό τρόπο, μέσω κυρώσεων, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο», ανέφερε και προσέθεσε πως αυτό άλλωστε αποφασίστηκε στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στο Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα.

«Κινητοποιούμε όλα τα διαθέσιμα διπλωματικά και επιχειρησιακά μέσα, αποσκοπώντας στη δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέψουν έναν εποικοδομητικό διάλογο με την Άγκυρα. Και στο ζήτημα αυτό, υπάρχει σύγκλιση απόψεων μεταξύ του Προέδρου Μακρόν και της καγκελάριου Μέρκελ, ήτοι μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας. Ο στόχος μας είναι μόνιμος και διπλός: Σταθερότητα και κυριαρχία», είπε ο κ. Λε Ντριάν.

«Στην εμβάθυνση της αλληλεγγύης, που μας επιτρέπει να αντιμετωπίζουμε μαζί τις κοινές προκλήσεις, και στην αναβάθμιση της κυριαρχίας, που απαιτείται για να αναδείξουμε την ανεξαρτησία μας έναντι των κρατικών και ιδιωτικών παραγόντων που επιχειρούν να μας επηρεάσουν ή να ασκήσουν πιέσεις, πρέπει να προστεθεί μια τρίτη επιταγή: Η πλήρης ανάληψη των ευθυνών που εγκυμονεί η ισχύς μας» προσέθεσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, για να καταλήξει:

«Εδώ και πολύ καιρό η Ευρώπη έδινε την εντύπωση μιας δύναμης που οπισθοχωρεί, παρότι είμαστε φορείς οικουμενικών αξιών και πρέπει να στοχεύουμε στην επιρροή των εξελίξεων, ορίζοντας τους κανόνες και τους απαραίτητους ελεγκτικούς μηχανισμούς, αντί να υφιστάμεθα τις συνέπειες. Η θέση μου είναι σαφής: Πρέπει να αφήσουμε τις οπισθοχωρήσεις στο παρελθόν, να πράξουμε ανάλογα της ισχύος μας και να διασφαλίσουμε τη σύζευξη της εσωτερικής μας συγκρότησης με την εξωτερική μας αποφασιστικότητα».