Στη Γερουσία παραπέμπεται ο Τραμπ για δίκη με την κατηγορία της υποκίνησης στάσης

Στη Γερουσία παραπέμπεται ο Τραμπ για δίκη με την κατηγορία της υποκίνησης στάσης
AP Photo/Gerald Herbert

Για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ, ένας πρόεδρος παραπέμπεται για δεύτερη φορά σε δίκη στη Γερουσία. Η Βουλή των Αντιπροσώπων αποφάσισε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να παραπεμφθεί σε δίκη στη Γερουσία, κατηγορώντας τον επίσημα για υποκίνηση στάσης, μία εβδομάδα μετά την εισβολή υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι. Ο Ντ.Τραμπ γίνεται ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που παραπέμπεται δύο φορές. Συνολικά 232 βουλευτές (222 Δημοκρατικοί και 10 Ρεπουμπλικάνοι) ψήφισαν υπέρ της απόφασης, ενώ 197 καταψήφισαν.

Σημειωτέον ότι υπέρ της παραπομπής ψήφισαν και Ρεπουμπλικανοί βουλευτές με πρώτη την κόρη του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Ντικ Τσέινι, Λιζ η οποία είναι και η τρίτη στην ιεραρχία του κόμματος στη Βουλή.

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης διαδικασίας η οποία έλαβε χώρα μετά τη χθεσινή άρνηση του αντιπροέδρου Μάικ Πενς να ενεργοποιήσει την 25η τροπολογία για την απομάκρυνση του Τραμπ, η επικεφαλής της Βουλής Νάνσι Πελόζι υποστήριξε ότι ο απερχόμενος πρόεδρος συνιστά "προφανή και άμεσο" κίνδυνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες και "πρέπει να φύγει".

"Ξέρουμε ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών υποκίνησε αυτήν την εξέγερση, αυτήν την ένοπλη στάση εναντίον της χώρας μας", σημείωσε η Πελόζι, ζητώντας να καταστεί υπόλογος για την εισβολή των υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου, που στοίχισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους.

Αυτό που μένει προς διευκρίνιση είναι ο χρόνος της νέας δίκης, καθότι ο αρχηγός της σημερινής πλειοψηφίας στη Γερουσία Ρεπουμπλικανός Μιτς ΜακΚόνελ δήλωσε ότι δεν θα συγκαλέσει εκτάκτως το Σώμα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ομολόγου του επικεφαλής των Δημοκρατικών Τσακ Σούμερ.

Αυτό σημαίνει ότι το νωρίτερο που μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία είναι στις 19 Ιανουαρίου. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του, αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη για την επίθεση οπαδών του εναντίον του Καπιτωλίου, λίγες ημέρες προ της λήξης της θητείας του. Ο απερχόμενος πρόεδρος αρνείται επίσης κάθε ευθύνη για προηγούμενες κατηγορίες για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.