Σταθερά πάνω από τις 600 μονάδες το ΧΑ με κέρδη άνω του 4%

Σταθερά πάνω από τις 600 μονάδες το ΧΑ με κέρδη άνω του 4%

Κρατάει όλα τα κέρδη του το ελληνικό χρηματιστήριο σήμερα με τον Γενικό Δείκτη σταθερά πάνω από τις 600 μονάδες και άνοδο άνω του 4%, με την αγορά να ακολουθεί τη θεαματική επάνοδο των διεθνών αγορών που δείχνουν να προεξοφλούν καλύτερες ημέρες και την αρχή του τέλος της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Αν και ο δρόμος είναι μακρύς και εξαιρετικά δύσκολος – όπως μαρτυρούν τα νέα στοιχεία από την Ισπανία που έδειξαν νέα αύξηση των θανάτων από τον ιό ύστερα από 4ήμερο μείωσης – φαίνεται πως οι αγορές βλέπουν το πρώτο φως στο τούνελ και την αρχή του τέλους για την άρση των μέτρων καραντίνας εντός του επόμενου διαστήματος.

To τελευταίο διήμερο καταγράφεται η πρώτη πειστική «επιστροφή» των παγκόσμιων χρηματιστηριακών αγορών από τότε που ξεκίνησε η κρίση του κορονοϊού, εν μέσω βάσιμων προσδοκιών ότι η πανδημία του κορονοϊού είναι κοντά στην κορύφωσή της, τουλάχιστον σ’ αυτή τη φάση.

Μολονότι ίσως είναι ακόμη νωρίς για ασφαλή και οριστικά συμπεράσματα, οι αγορές που πάντα «τρέχουν» πιο μπροστά από τις εξελίξεις στην οικονομία, αρχίζουν να προεξοφλούν καλύτερες ημέρες, κάτι που από μόνο του οδηγεί σε εύλογη κίνηση ανοδικής διόρθωσης πρότερων ακροτήτων.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον το ελληνικό χρηματιστήριο που είχε πληγεί τα μέγιστα όλο το προηγούμενο διάστημα χάνοντας 22,5% το Μάρτιο και συνολικά 39% το πρώτο τρίμηνο του 2020, εύλογα καλύπτει μέρος του χαμένου εδάφους.

Ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 611 μονάδες με άνοδο 4,28%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 54 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε ότι την Παρασκευή ο τζίρος ήταν μόλις στα 39,95 εκατ. ευρώ, ενώ χθες αυξήθηκε στα 61,6 εκατ. ευρώ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι διανύουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα για το Πάσχα των Καθολικών και μολονότι οι ημέρες είναι… ιδιάζουσες, σε κάθε περίπτωση τέτοιο καιρό οι συναλλαγές εύλογα μειώνονται.

Ο FTSE 25 έχει ανέλθει στις 1.495 μονάδες με άνοδο 4,66%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης διαπραγματεύεται στις 352 μονάδες με άνοδο 5,87%. Στο χώρο του Large Cap ξεχωρίζει με άνοδο κοντά στο 11% η Ελλάκτωρ, ενώ σημαντική άνοδο έχουν τίτλοι όπως Εθνικλή (μετά το +10,78% χθες κερδίζει 9,12% σήμερα), Viohalco, Fourlis, Motor Oil, Coca Cola HBC, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Alpha Bank, Σαράντης, Μυτιληναίος κ.α.

Καλή είναι η εικόνα και στον Mid Cap όπου ξεχωρίζει με άνοδο άνω του 10% η Intralot (έφτασε να υποχωρεί έως 75% το τελευταίο διάστημα), ενώ κέρδη έχουν οι Quest Συμμετοχών, AVAX, Intrakat, MIG, Cenergy Holdings, Πλαστικά Θράκης Κρι Κρι κ.λπ. Στο σύνολο της αγοράς, 95 μετοχές έχουν άνοδο έναντι 29 που υποχωρούν.