7ος χρόνος, ημέρα 2147η
Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021

Σταϊκούρας: Παροδικό το κύμα ανατιμήσεων - Μέτρα στήριξης θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ

Σταϊκούρας: Παροδικό το κύμα ανατιμήσεων - Μέτρα στήριξης θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ
Eurokinissi

Την εκτίμηση ότι το κύμα ανατιμήσεων θα είναι παροδικό έκανε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση εξετάζει ένα πλέγμα προστασίας  για ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενόψει του κύματος ανατιμήσεων σε καύσιμα και βασικά είδη ανάγκης, προσθέτοντας ότι τα μέτρα στήριξης θα ανακοινωθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός υπογράμμισε ότι το κύμα ανατιμήσεων είναι παγκόσμιο φαινόμενο και έχει να κάνει με το ότι η ανάκαμψη είναι ισχυρή και έχει αυξηθεί η ζήτηση περισσότερο από την προσφορά.

Ο πληθωρισμός θα είναι κάτω του 2% του χρόνου, εκτίμησε, και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει στηρίξει την ελληνική οικονομία, ενώ παράλληλα έχει δρομολογηθεί μία σειρά μέτρων από το υπουργείο Ενέργειας και Ανάπτυξης για την αγορά. «Παρακολουθούμε με προσοχή και ελέγχουμε την αγορά», επισήμανε, και πρόσθεσε ότι το διαθέσιμο εισόδημα βελτιώθηκε κατά 5% το 2021 σε σχέση με το 2020.

Ο υπουργός έκανε λόγο για ισχυρό διψήφιο ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ το β' τρίμηνο εφέτος σε σχέση με το αντίστοιχο του 2020 με βάση τους πρόδρομους δείκτες (σ.σ. τα στοιχεία ανακοινώνονται το μεσημέρι από την ΕΛΣΤΑΤ), που θα οδηγήσει πιθανότατα και σε αύξηση των εκτιμήσεων για τον ρυθμό ανάπτυξης όλο το 2021 και σε σημαντική κάλυψη των απωλειών του 2020. 

Τα μέτρα στήριξης θα ανακοινωθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, τόνισε ο Χρήσοτς Σταϊκούρας, ενώ επισήμανε ότι τα δύο τελευταία χρόνια η κυβέρνηση έχει επιδοτήσει γενναία τα ευάλωτα νοικοκυριά για το πετρέλαιο θέρμανσης. Παράλληλα, ανέφερε ότι έχουν δοθεί περαιτέρω φορολογικές ελαφρύνσεις για το 2022. «Έχουμε σχεδιάσει συνολικά μέτρα ως κυβέρνηση και θα ανακοινωθούν με υπεύθυνο τρόπο από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ», υπογράμμισε. 

Τέλος, δήλωσε ότι σήμερα αναμένεται να καταβληθούν στους ιδιοκτήτες ακινήτων οι αποζημιώσεις για τα «κουρεμένα» ενοίκια του Ιουλίου, καθώς και κάποιες παλαιότερες εκκρεμότητες από την ΑΑΔΕ.