Στα ύψη η ένταση ΗΠΑ - Ιράν μετά τη δολοφονία του Σουλεϊμανί

Στα ύψη η ένταση ΗΠΑ - Ιράν μετά τη δολοφονία του Σουλεϊμανί

Ανησυχητική κλιμάκωση στις ήδη τεταμμένες σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν σηματοδοτεί η δολοφονία του υποστράτηγου των επίλεκτων δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, Κασέμ Σουλεϊμανί, έπειτα από αεροπορική επιχείρηση των ΗΠΑ στη αγδάτη, με τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, τον πρόεδρο Χασάν Ρουχανί και τον υπουργό Άμυνας Αμίρ Χαταμί να ορκίζονται «εκδίκηση».

Το Αμερικανικό Πεντάγωνο εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι «υπό τις εντολές του προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ ο αμερικανικός στρατός προέβη στις απαιτούμενες ενέργειες για την προστασία του προσωπικού της χώρας στο εξωτερικό εξουδετερώνοντας τον Κασέμ Σουλεϊμανί, αρχηγό της Quds επίλεκτης ομάδας των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν. Ο υποτράτηγος Σουλεϊμανί σχεδίαζε να δολοφονήσει Αμερικανούς διπλωμάτες στην περιοχή του Ιράκ. Ήταν υπεύθυνος για τον θάνατο εκατοντάδων Αμερικανών πολιτών», κλείνει η ανακοίνωση.

Μαζί με τον Σουλεϊμανί, σκοτώθηκαν άλλα επτά άτομα, με τον υποστράτηγο να αποτελεί τον βασικό στόχο της επίθεσης.

Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν διευκρίνισαν ότι η αυτοκινητοπομπή στην οποία επέβαιναν ο Σουλεϊμανί και ο Μουχάντις επλήγη από τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV). Οι Φρουροί της Επανάστασης έκαναν λόγο περί επίθεσης από αμερικανικά ελικόπτερα. Φωτογραφίες και πλάνα από τον τόπο όπου έγινε η επιδρομή δείχνουν συντρίμμια σκορπισμένα παντού.

Διάδοχος του Σουλεϊμανί διορίστηκε ο ταξίαρχος Εσμαΐλ Καανί.

«Μετά το μαρτύριο του ένδοξου υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί, διορίζω τον ταξίαρχο Εσμαΐλ Καανί διοικητή της Δύναμης Κουντς» των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, αναφέρει ο Ανώτατος Ηγέτης Αλί Χαμενεΐ σε δήλωσή του που αναρτήθηκε στον επίσημο ιστότοπό του και μεταδόθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το πρόγραμμα της Δύναμης Κουντς «θα μείνει όπως ακριβώς ήταν επί του προκατόχου του», προστίθεται στη δήλωση του Χαμενεΐ.

Βίντεο από το χτύπημα στη Βαγδάτη:

 

Το Ιράν προειδοποιεί για «επικίνδυνη κλιμάκωση» και ορκίζεται «εκδίκηση»

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, ορκίστηκε εκδίκηση τον θάνατο του ιρανού υποστρατήγου, ενώ κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος.

Το γεγονός ότι ο Σουλεϊμανί «έγινε μάρτυρας» είναι «η επιβράβευση για τον ακούραστο αγώνα του όλα αυτά τα χρόνια (...) Αν το θέλει ο Θεός, το έργο και ο δρόμος του δεν θα σταματήσουν εδώ, και τους εγκληματίες που έβαψαν τα χέρια τους με το αίμα του και με αυτό των άλλων μαρτύρων τους περιμένει αδυσώπητη εκδίκηση», ανέφερε ο Χαμενεΐ σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Όλοι οι εχθροί ας γνωρίζουν ότι ο ιερός πόλεμος της αντίστασης θα συνεχιστεί με διπλάσια ένταση, και τους μαχητές στον ιερό πόλεμο τους περιμένει η οριστική νίκη», ανέφερε επίσης σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από την ιρανική κρατική τηλεόραση.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ προειδοποίησε για «εξαιρετικά επικίνδυνη και άφρονα κλιμάκωση».

«Οι ΗΠΑ φέρουν την ευθύνη για όλες τις συνέπειες» της ενέργειας αυτής που βάζει σε «περιπέτειες» την περιοχή, ανέφερε ο Ζαρίφ μέσω Twitter, ενώ χαρακτήρισε τον θανόντα υποστράτηγο «την πιο αποτελεσματική δύναμη που πολεμούσε» εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), της Αλ Κάιντα και της οργάνωσης Αλ Νούσρα — του πρώην βραχίονα της Αλ Κάιντα στη Συρία — τα τελευταία χρόνια.

«Σημαντικότερος από τον Μπιν Λάντεν»

Αμερικανοί αναλυτές στο άκουσμα της είδησης έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την εξουδετέρωση του Σουλεϊμανί ως «σημαντικότερη από αυτή του Οσάμα Μπιν Λάντεν και του Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι μαζί». Συγκεκριμένα, ο Μαρκ Ντουμπόβιτζ του Foundation for Defense of Democracies ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι «αρχικά ήμουν σκεπτικός όμως τώρα μπορώ να πω ότι ο Σουλεϊμανί ήταν σημαντικότερος από τον Μπιν Λάντεν, τον Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι και τον Μουγκνιγιέχ της Χεζμπολάχ. Για δύο δεκαετίες ήταν ο πιο αποτελεσματικός τρομοκράτης στον πλανήτη. Αν χρειάζεται να το θέσω αναλογικά είναι σαν οι ΗΠΑ να χάνουν τον αρχηγό του επιτελείου στρατού, τον Υπουργό Εξωτερικών και τον αρχηγό της CIA μονομιάς».

Ο Άντριου Eξαμ πρώην στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ γράφει στο περιοδικό The Atlantic «από στρατιωτικής πλευράς ο Σουλεϊμανί ήταν ο Ιρανός Ντέιβιντ Πετρέους, Στάνλεϊ Μακ Κρίσταλ και Μπρετ Μακ Γκουρκ μαζί. Δεν γνωρίζω άλλον που να ήταν τόσο σημαντικός για την κυβέρνηση και το καθεστώς της χώρας».

O Ιρανός στρατιωτικός ήταν μια από τις πιο δημοφιλείς προσωπικότητες στο Ιράν κι ένας από τους πιο επίφοβους αντιπάλους για τις ΗΠΑ αλλά και για πολλούς από τους συμμάχους τους. Επικεφαλής της Δύναμης Quds από το όνομα της Ιερουσαλήμ στα περσικά, αρμόδιας για τις επιχειρήσεις των Φρουρών της Επανάστασης στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποιήθηκε το 2018 από το ινστιτούτο IranPoll και το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, το 83% των Ιρανών που ερωτήθηκαν σχετικά είχε θετική γνώμη για τον Σουλεϊμανί, ποσοστό που σημαίνει ότι ήταν πιο δημοφιλής από τον πρόεδρο Χασάν Ρουχανί και τον επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Διαβάστε ακόμα:

Ο Ντ. Τραμπ ανήρτησε την αμερικανική σημαία μετά τον θάνατο του Κ. Σουλεϊμανί

Ιράκ: Ενεργοποιείται η αντιαμερικανική πολιτοφυλακή του Μοκτάντα Σαντρ

Η πρεσβεία των ΗΠΑ καλεί τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν «αμέσως» το Ιράκ

Ιράκ και Συρία καταδικάζουν την αμερικανική επίθεση στη αγδάτη

Κίνα: «Οι ΗΠΑ να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση μετά τη δολοφονία Σουλεϊμανί»

Iraqi Prime Minister Press Office via AP