Στα 36 δισ. ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα

Στα 36 δισ. ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα

Μπορεί τα ταμειακά διαθέσιμα να ανέρχονται στα 36 δισ. ευρώ και να επαρκούν ακόμα και για ένα δεύτερο κύμα πανδημίας ωστόσο ξένοι οίκοι αλλά και παράγοντες της αγοράς ομολόγων εκτιμούν ότι η προσφυγή στα χρήματα του ESM είναι επιβεβλημένη.

Όχι διότι το κόστος δανεισμού για 3,6 δις. ευρώ είναι σχεδόν μηδενικό αλλά θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό τις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν το 2023 για την αναδιάρθρωση του χρέους. Σε πολύ απλά λόγια οι θεσμοί για αναρωτηθούν γιατί δεν πήρατε την ομπρέλα προστασίας του ESM που θα αποτελούσε και τεκμήριο βιωσιμότητας του χρέους και έρχεστε τώρα να ζητήσετε την αναδιάρθρωση του;

Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας να υποστηρίζει ότι η χώρα μας δεν έχει κανένα ταμειακό πρόβλημα ακόμα και στο δυσμενές ωστόσο, αργά ή γρήγορα θα πρέπει να πάρει την απόφαση σε συνεργασία με το Μαξίμου για τα ποσά του ESM.

Οι οίκοι αξιολόγησης υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση αργά ή γρήγορα θα αλλάξει άποψη δεδομένου ότι δεν υφίσταται σε καμία περίπτωση για ένα νέο μνημόνιο αλλά για φθηνό χρήμα  που θα επιφέρει σημαντικά κέρδη μακροπρόθεσμα στην ελληνική οικονομία.

Συγκεκριμένα ως και 800 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα σε τόκους κατά τη διάρκεια ζωής των δανείων (10 χρόνια) θα πληρώσει η Ελλάδα αν κάνει χρήση των πόρων της νέας πιστωτικής γραμμής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Την εκτίμηση αυτή είχε κάνει ο διευθύνων σύμβουλός του Μηχανισμού, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Η μόνη δέσμευση που θα υπάρχει θα είναι να χρησιμοποιήσει η Ελλάδα το ποσόν που θα πάρει για υγειονομικούς σκοπούς, όπως προβλέπει η σχετική απόφαση του Eurogroup.

Το ποσό όπως προαναφέρθηκε ανέρχεται στα 3,6 δισ. ευρώ, περίπου, το οποίο ο ESM υπολόγισε ότι μπορεί να εκταμιευθεί με αρνητικό επιτόκιο -0,07%, αν πρόκειται για 7ετές δάνειο, ή με οριακά θετικό, 0,08%, αν πρόκειται για 10ετές.

Σε ό,τι αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα, αυτή τη στιγμή ανέρχονται στα 36 δισ. ευρώ (μαζί με τις εγγυήσεις δανείων για τους μικρομεσαίους) και  εκτιμάται ότι θα δαπανηθούν 14 δισ. ευρώ έως τον Αύγουστο και 16-17 δισ. έως το τέλος του χρόνου. Ωστόσο, στο τέλος του χρόνου δεν θα έχουν πέσει κάτω από 30 δισ. ευρώ, καθώς το κενό καλύπτεται από τις εξόδους στις αγορές  και την αύξηση των εντόκων γραμματίων (κατά 2,5 δισ. ευρώ). Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση αναμένεται στα τέλη Σεπτεμβρίου να ξαναβγεί στις αγορές αντλώντας από 1,5 ως 2,5 με reopening πιθανότατα του 15ετούς ομολόγου.