Στα 200.000 τα νοικοκυριά χωρίς ρεύμα - Σε ποιες περιοχές παραμένουν τα προβλήματα

Στα 200.000 τα νοικοκυριά χωρίς ρεύμα - Σε ποιες περιοχές παραμένουν τα προβλήματα

Σε περίπου 200.000 εκτιμάται ότι ανέρχονται τα νοικοκυριά που βρίσκονται ακόμη χωρίς ρεύμα, κάποια από αυτά για τρίτη συνεχή ημέρα, με το πρόβλημα να αφορά και ζητήματα στην υδροδότηση, και να εντοπίζεται σε τμήματα των περιοχών: Διόνυσος, Αγ. Στέφανος, Μαρούσι, Νέα Ιωνία, Νέο Ψυχικό, Παλαιό Ψυχικό, Φιλοθέη, Παπάγου, Πετρούπολη, Κεφαλάρι, Πολιτεία, Πεύκη, Βριλήσσια, Γλυκά Νερά, Κάτω Κηφισιά, Εκάλη και Νέα Ερυθραία.

Στο καλό σενάριο, οι περισσότεροι από τους παραπάνω θα έχουν πάρει ρεύμα έως το βράδυ, ωστόσο κάποιοι θα χρειασθεί να παραμείνουν στο σκοτάδι και για τέταρτη ημέρα.

«Σήμερα μέχρι αργά το βράδυ, η συντριπτική πλειονότητα των βλαβών θα έχει αποκατασταθεί, ώστε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα», δήλωσε ο υφυπ. Π. Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς μετά τη σημερινή πρωινή σύσκεψη αποτίμησης της κατάστασης, μιλώντας για ζημιές στα δίκτυα από εκατοντάδες πεσμένα δέντρα, που ειδικά στη βόρεια και ανατολική Αττική είναι εκτεταμένες,

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ αποκαταστάθηκαν όλες οι μονάδες επεξεργασίας νερού. «Έως τις 3 το πρωί είχαμε οριστικοποιήσει τα ζητήματα που είχαν προκύψει. Το μεγάλο πρόβλημα ήταν στο αντλιοστάσιο στα Κιούρκα και η δεξαμενή στον 'Αγιο Στέφανο. Αυτή τη στιγμή, το νερό έχει αποκατασταθεί», ενώ και η ΕΥΔΑΠ ανακοίνωσε πως επαναλειτουργούν όλα τα αντλιοστάσιά της στην Αττική με γεννήτριες και πλέον υδροδοτούνται κανονικά τα νοικοκυριά.

Τον τόνο, πάντως, δίνουν από χθες οι διάσπαρτες πληροφορίες για το τι ακριβώς πρόκειται να συμβεί, κατά πόσο δεν επαρκούν τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, αν υπάρχει δυνατότητα να διατεθούν γεννήτριες σε νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, για πόσες ώρες τέλος πάντων θα βρίσκονται δίχως ρεύμα, χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς θα συμβεί.

Μέχρι το απόγευμα θα έχει αποκατασταθεί το μεγαλύτερο μέρος ζημιών, εκτίμησε νωρίτερα και ο πρόεδρος τεχνικών της ΔΕΗ, Κώστας Μανιάτης, ενώ χθες ο επικεφαλής του ΔΕΔΔΗΕ Τάσος Μάνος είχε αναφέρει ότι οι μικρές ζημιές σε όλους τους βοηθητικούς δρόμους, στις δευτερεύουσες γραμμές, θα πάρουν μέρες.

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ, σε περιοχές των βορείων προαστίων της Αττικής εντοπίζονται κυρίως τα προβλήματα ηλεκτροδότησης, σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ, όπου παράλληλα σημειώνεται πως μέχρι στιγμής έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές σε 15 γραμμές Μέσης Τάσης από ένα σύνολο 43 γραμμών που παρουσιάζουν προβλήματα.

Σχετικά με τον καταλογισμό ευθυνών που έχει ξεκινήσει για τις καθυστερήσεις στην ηλεκτροδότηση, ο πρόεδρος τεχνικών της ΔΕΗ ανέφερε ότι «όλοι έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης, αν υπήρχε προγραμματισμός και είχαμε κάτσει σε ένα τραπέζι όλοι μαζί, δεν θα είχαμε πρόβλημα, θα είχαμε ελέγξει τις γραμμές και θα το είχαμε διευθετήσει».

Η πορεία αποκατάστασης των προβλημάτων στην ηλεκτροδότηση αποτιμήθηκε σε σύσκεψη που έγινε στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας σήμερα το πρωί, ενώ στην μάχη έχουν επιστρατευτεί συνεργεία του στρατού και της ΕΜΑΚ προκειμένου να διευκολύνουν το άνοιγμα των δρόμων για να καταφέρουν τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ να φτάσουν στα σημεία του δικτύου που υπάρχουν προβλήματα.

Σίγουρα η κακοκαιρία ήταν πρωτοφανής, η πτώση 1.000 δέντρων δημιούργησε πολύ σοβαρά προβλήματα, οι εργασίες κοπής τους απαίτησε πολλές ώρες, οι δήμαρχοι δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα παρά επιδόθηκαν σε ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, ενώ το απαρχαιωμένο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ ανέδειξε για μια ακόμη φορά πόσο άμεση είναι η ανάγκη εκσυγχρονισμού του. 

Η μια όψη του νομίσματος είναι αυτή. Η άλλη αφορά το συντονισμό και την ελλιπή ενημέρωση που αντί για κάθε ώρα ήταν ελλιπής και προβληματική. Έως αργά το βράδυ δεν υπήρχε σαφής εικόνα ούτε για τις περιοχές που έχουν πρόβλημα, ούτε για το πότε θα αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση, με τον ΔΕΔΔΗΕ να εκδίδει την τελευταία ενημέρωση χθες στις… 18:30 το απόγευμα, παρ' ότι τα προβλήματα επιδεινώνονταν και το κοινό ζητούσε πληροφόρηση.

Τυχαίο δεν είναι ότι μετά τα όσα συνέβησαν χθες και τις σφοδρές αντιδράσεις, από σήμερα ο ΔΕΔΔΗΕ θα εκδίδει ενημερωτική ανακοίνωση ανά ώρα.

Ελλιπής ήταν και η ενημέρωση σε επιτελικό επίπεδο, καθώς παρά την εμπλοκή τόσων πολλών υπηρεσιών, του Στρατού, της Π. Προστασίας, της Πυροσβεστικής και των ΟΤΑ, εντούτοις ουδείς φρόντισε να ενημερώσει τους χιλιάδες ανθρώπους με προβλήματα υγείας και αδυναμία μετακίνησης και όσους χρειάζονται γεννήτριες τι να κάνουν. Όσοι κατάφεραν να βρουν εξοπλισμό ήταν τυχεροί. Οι άλλοι έμειναν στο σκοτάδι ελπίζοντας απλώς ότι κάποια στιγμή το ρεύμα θα επανέλθει, κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί παρά αργότερα, προς το απόγευμα ή και αύριο για κάποιους. 

Σίγουρα σε μια χώρα σαν την Ελλάδα όπου τέτοιος σφοδρός χιονιάς είχε να εμφανιστεί εδώ και δεκαετίες, ο μόνος τρόπος για να μην υπάρξουν προβλήματα θα ήταν να είχαμε ένα υπογειοποιημένο δίκτυο, κάτι προφανώς ανέφικτο για τις δημοσιονομικές αντοχές του κράτους. Εκείνο ωστόσο το οποίο είναι εφικτό αφορά τη σωστή ενημέρωση ανθρώπων, ειδικά όσων έχουν προβλήματα μετακίνησης, είναι ηλικιωμένοι ή αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και μάταια περιμένουν να ηλεκτροδοτηθούν μέσα στις αμέσως επόμενες ώρες, επομένως δεν ξέρουν πως να κινηθούν.Τα παραπάνω δεν υπήρξαν.

Στ. Μάνος: Είμαι ήδη 36 ώρες χωρίς ηλεκτρικό 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα όλων των παραπάνω η περιοχή της Εκάλης, με τον πρώην υπουργό Στέφανο Μάνο να αναφέρει χθες βράδυ πως η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί από το μεσημέρι της Δευτέρας, ενώ οι κάτοικοι δεν έχουν ούτε θέρμανση ούτε νερό.

«Είμαι ήδη 36 ώρες χωρίς ηλεκτρικό άρα χωρίς θέρμανση και 12 ώρες χωρίς ύδρευση. Πληροφόρηση μηδέν. Έτσι φαντάζονται την κανονικότητα;», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Από όταν ήμουν παιδί κατοικώ στην Εκάλη. Παλιά είχαμε συχνά χιόνια το χειμώνα. Τα τελευταία χρόνια, όχι. Φέτος ήταν η εξαίρεση. Γενική διάλυση! Είμαι ήδη 36 ώρες χωρίς ηλεκτρικό άρα χωρίς θέρμανση και 12 ώρες χωρίς ύδρευση. Πληροφόρηση μηδέν. Έτσι φαντάζονται την κανονικότητα;»