Κάθειρξη 13 ετών η ποινή για τον Κορκονέα

Κάθειρξη 13 ετών η ποινή για τον Κορκονέα

Σε 13 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε ο Επαμεινώνδας Κορκονέας για τη δολοφονία του 16χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου τον Δεκέμβριο του 2008, όπως αποφάσισε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας, καθώς παρόλο που κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως με άμεσο δόλο του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του προτέρου σύννομου βίου. Με τον τρόπο αυτό «έσπασαν» τα ισόβια και δεδομένου του χρόνου ποινής που έχει εκτίσει, βρίσκεται στο δρόμο προς την αποφυλάκισή του.

Ειδικότερα, το δικαστήριο τον έκρινε τον Επ. Κορκονέα ένοχο για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο, και του χορήγησε ομόφωνα το ελαφρυντικό του προτέρου σύννομου βίου, με αποτέλεσμα, λόγω και της εφαρμογής του νέου Ποινικού Κώδικα να έχει τη δυνατότητα να καταθέσει σχεδόν άμεσα αίτημα αποφυλάκισης.

Ενστάσεις και αντιρρήσεις εκφράστηκαν από την πλευρά της πολιτικής αγωγής, των συνηγόρων της οικογένειας Γρηγορόπουλου, Ζωή και του Νίκος Κωνσταντόπουλος, οι οποίοι προανήγγειλαν αναίρεση στον Άρειο Πάγο.

Αθώος ο Σαραλιώτης

Αντίθετα, αθώος έλλειψη διπλού δόλου ο οποίος απαιτείται, λόγω αμφιβολιών, κρίθηκε ο Βασίλης Σαραλιώτης, που βρισκόταν εκτός φυλακής από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο και περίμενε τη σημερινή κρίση, προκειμένου να δει αν θα επιστρέψει στη φυλακή.

«Το δικαστήριο κρίνει ομόφωνα ένοχο τον πρώτο κατηγορούμενο της πράξης της ανθρωποκτονίας με άμεσο δόλο. Ομόφωνα αθώος ο δεύτερος κατηγορούμενος, ελλείψει διπλού δόλου λόγω αμφιβολιών», τόνισε η πρόεδρος του δικαστηρίου.

Ο Βασίλης Σαραλιώτης είχε καταδικαστεί στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο σε 10ετή κάθειρξη αλλά αποφυλακίστηκε το 2012 με περιοριστικούς όρους, μέχρι και την απόφαση του Εφετείου που τον έκρινε αθώο.

Η απόφαση ανακοινώθηκε παρουσία των γονέων του ειδικού φρουρού και εν τη απουσία της μητέρας του Αλέξη Γρηγορόπουλου Τζίνας Τσαλικιάν.