Σουηδία: Μείωση ρεκόρ του ΑΕΠ, κι όμως σε καλύτερη κατάσταση από την υπόλοιπη Ευρώπη

Σουηδία: Μείωση ρεκόρ του ΑΕΠ, κι όμως σε καλύτερη κατάσταση από την υπόλοιπη Ευρώπη

Το ΑΕΠ της Σουηδίας σημείωσε πτώση ρεκόρ της τάξης του 8,6% στο β΄ τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και 8,2% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας.

Η τριμηνιαία αυτή μείωση είναι η μεγαλύτερη στη σύγχρονη ιστορία της Σουηδίας, ξεπερνώντας τη συρρίκνωση κατά 3,8% στο δ΄ τρίμηνο του 2008, στη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης. Κι όμως η Σουηδία τα έχει πάει καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο β΄ τρίμηνο μειώθηκε κατά 12,1% και 11,9% σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 10,1%, η ισπανική κατά 18,5% και η ιταλική κατά 12,4%.

«Η οικονομική ύφεση κατά το πρώτο μισό του έτους βρίσκεται σε εντελώς άλλο επίπεδο από τη φρίκη που βλέπουμε αλλού στην Ευρώπη» δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Ντέιβιντ Όξλεϊ, οικονομολόγος της Capital Economics.

Η αντίδραση της Σουηδίας στην πανδημία του κορονοϊού ήταν διαφορετική από των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών, και βασίστηκε κυρίως στην εθελοντική υιοθέτηση των μέτρων προστασίας.