SOS από Βιομηχανία - Απειλείται η επιβίωση επιχειρήσεων

SOS από Βιομηχανία - Απειλείται η επιβίωση επιχειρήσεων

Μήπως κάνουμε το λάθος να ξεχνάμε τη βιομηχανία; Τη βιομηχανία που έχει αποδείξει περίτρανα πια μέσα στην πανδημία ότι κράτησε την οικονομία στις ράγες, συγκράτησε την ανεργία σε σταθερά επίπεδα και τις εξαγωγές ζωντανές;

Την ώρα που ήταν έτοιμο το μεγάλο άλμα της περιπόθητης αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου και της ανάπτυξης της οικονομίας, με γερές βάσεις, με πλήρους απασχόλησης και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, που μόνο η υγιής βιομηχανία μπορεί να εγγυηθεί, έχει έρθει η μεγάλη κρίση της ενέργειας.

Συμπαρασύρει σε ιλιγγιώδες σπιράλ ανόδου τιμών το φυσικό αέριο, την ηλεκτρική ενέργεια, τα μεταφορικά και έχουμε τα πρώτα εμφανή δείγματα ρωγμών στην αλυσίδα προμηθειών, σε πρώτες ύλες, δεύτερες ύλες, σε σημαντικά ανταλλακτικά και μηχανολογικό εξοπλισμό, προς το παρόν με μεγάλες καθυστερήσεις.

Στη συγκεκριμένη συγκυρία οι επιχειρήσεις δηλώνουν αδυναμία να κάνουν κοστολόγηση, τιμολόγηση, προϋπολογισμούς και προσφορές για συνεργασίες βάθους χρόνου, με τους πελάτες, όπως είναι συνηθισμένο.

Έχει δημιουργηθεί μια ρευστή και επικίνδυνη κατάσταση που απειλεί την εμπορική πίστη αλλά και τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων, που θα επιβαρύνει τις συνθήκες χρηματοδότησης και ανάπτυξης. Μην ξεχνάμε ότι το συντριπτικό ποσοστό των ελληνικών επιχειρήσεων είναι μικρές και πολύ μικρές.

Θα πει κανείς ότι όλη η Ευρώπη και ο κόσμος είναι έτσι. Γιατί φωνάζετε;

Φωνάζουμε, γιατί η άνοδος των τιμών ενέργειας ήρθε να ακουμπήσει σε ήδη μία από τις πιο ακριβές αγορές της Ευρώπης.

Γιατί όλα τα κράτη προβαίνουν σε ενέργειες να στηρίξουν τις παραγωγικές τους επιχειρήσεις.

Γιατί αυτή η «τέλεια καταιγίδα» μπορεί να απειλήσει με αφανισμό ένα μεγάλο κομμάτι της παραγωγής του τόπου μας, αν δεν ληφθούν άμεσα και δραστικά μέτρα, π.χ. την αναστολή των χρεώσεων των ΥΚΩ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην ενέργεια, τουλάχιστον για όσο κρατάει η κρίση.

Επίσης, τα παραγωγικά υπουργεία σε συνεργασία με τους παράγοντες της αγοράς μπορούν να ανιχνεύσουν τι άλλες αναστολές φορολογίας σε οποιοδήποτε επίπεδο είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν ως όπλα για την προστασία της οικονομίας.

 

*Η Ελένη Κολιοπούλου είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος, Μέλος ΔΣ Ελληνικής Παραγωγής - Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη