Σκληρότερη καταστολή των διαδηλωτών εξετάζει το Ιράν - Απειλές κατά της Σ. Αραβίας

Σκληρότερη καταστολή των διαδηλωτών εξετάζει το Ιράν - Απειλές κατά της Σ. Αραβίας

Μετά από έξι ημέρες διαδηλώσεων που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 21 ανθρώπους, η κατάσταση στις μεγαλύτερες πόλεις του Ιράν δεν δείχνει να εξομαλύνεται. Αντιθέτως, με αφορμή τις αυξήσεις των τιμών σε βασικά είδη διατροφής, χιλιάδες Ιρανοί βρίσκονται στους δρόμους, θέτοντας σε συναγερμό τις δυνάμεις ασφαλείας και κάνοντας το καθεστώς της Τεχεράνης να ανησυχεί για την επόμενη ημέρα.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Γενικός Γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιράν, κατηγόρησε τη Σαουδική Αραβία ότι διεξάγει εκστρατεία προπαγάνδας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να επωφεληθεί από τις εντεινόμενες διαμαρτυρίες. Σύμφωνα με το Fox News, η Τεχεράνη εμφανίζεται τρομοκρατημένη μπροστά στην ένταση των διαδηλώσεων.

«Αυτό που συμβαίνει στο Ιράν θα τελειώσει μέσα σε λίγες μέρες και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας», δήλωσε ο Shamkhani ενώ παράλληλα άλλοι αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι θα ληφθούν αυστηρότερα μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι «βάνδαλοι» όπως χαρακτήρισε τους διαδηλωτές.

Πάντως σύμφωνα με το Fox News οι δηλώσεις του Shamkhani έρχονται πλήρη αντιδιαστολή με το έγγραφο που κατέθεσε σε σχετική σύσκεψη ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Ayatollah Ali Khamenei. Στο έγγραφο το οποίο επικαλείται το Fox News, o Khamenei προειδοποιεί ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια του καθεστώτος. «Ο Θεός να μας βοηθήσει», καταλήγει ο Khamenei, σύμφωνα πάντα με το Fox News.

Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν στο τέλος της περασμένης εβδομάδα, αρχίζοντας από την ιερή πόλη Mashhad και εξαπλώθηκαν σε άλλα μέρη της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Τεχεράνης.

Από το Σάββατο, 350 άτομα έχουν συλληφθεί στην Τεχεράνη, δήλωσε ο Aliasghar Naserbakht, αναπληρωτής της επαρχίας για θέματα πολιτικής και ασφάλειας. Επιπλέον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων σε διάφορες περιοχές της χώρας μόνο τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 21.

Στο μεταξύ οι αρχές δήλωσαν ότι θα υπάρξει ελάχιστη επιείκεια στη βία των διαδηλωτών. Ο επικεφαλής Δικαστικός αξιωματούχος του Ιράν Δικαστικό Αρχηγός του Ιράν, Ayatollah Sadeq Amoli Larijani, διέταξε τους εισαγγελείς να λάβουν «σοβαρά μέτρα» για την αντιμετώπιση των «ταραξιών».

Εχθρούς της Ισλαμικής Δημοκρατίας «βλέπει» πίσω από τις ταραχές ο Ali Khamenei

Στο μεταξύ ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Ayatollah Ali Khamenei κατηγόρησε τους εχθρούς της Ισλαμικής Δημοκρατίας ότι προκαλούν ταραχές καθώς συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα.

«Τις τελευταίες μέρες, οι εχθροί του Ιράν χρησιμοποίησαν διαφορετικά μέσα περιλαμβανομένων μετρητών, όπλων, πολιτικής και ενός μηχανισμού αντικατασκοπείας για να προκαλέσουν ταραχές στην Ισλαμική Δημοκρατία», ανέφερε ο Ali Khamenei σε ανάρτησή του στην επίσημη ιστοσελίδα του.

Ο ίδιος είπε ότι θα απευθυνθεί στο έθνος σχετικά με τα πρόσφατα γεγονότα «όταν έρθει η κατάλληλη ώρα».

Στην ανάρτησή του ο Khamenei δεν κατονομάζει τους «εχθρούς της Ισλαμικής Δημοκρατίας», αλλά ο Ali Shamkhani, ο γραμματέας του Ανώτατου Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Σαουδική Αραβία βρίσκονται πίσω από την πρόσφατη εξέγερση στο Ιράν.

«Οι Σαουδάραβες θα δεχτούν την αναπάντεχη απάντηση του Ιράν και γνωρίζουν πόσο σοβαρή μπορεί να είναι αυτή», είπε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Mayadeen TV που εδρεύει στη Βηρυτό.

Καταδικάζει το «βίαιο και διεφθαρμένο καθεστώς» της Τεχεράνης ο Trump - Να ασχοληθεί με «τα εκατομμύρια των ανθρώπων που λιμοκτονούν» στις ΗΠΑ, απαντάει το Ιράν

Στο μεταξύ ο πρόεδρος των ΗΠΑ καταδίκασε σήμερα «το ωμό και διεφθαρμένο καθεστώς» που βρίσκεται στην εξουσία στο Ιράν.

«Οι Ιρανοί αντιδρούν επιτέλους κατά του ωμού και διεφθαρμένου ιρανικού καθεστώτος», γράφει ο Trump σε πρωινό μήνυμά του στο Twitter.

«Ο λαός έχει λίγο φαγητό, έναν ισχυρό πληθωρισμό και καθόλου ανθρώπινα δικαιώματα», προσθέτει ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος έχει πολλαπλασιάσει τις λεκτικές του επιθέσεις στην Τεχεράνη από τότε που άρχισαν οι διαμαρτυρίες στο Ιράν.

Χθες είπε ότι έχει έρθει «η ώρα της αλλαγής» στην χώρα αυτή, τις κινήσεις της οποίας επικρίνει τακτικά από τότε που ανέβηκε στην εξουσία, πριν από περίπου έναν χρόνο.

Καταδικάζοντας επίσης για άλλη μια φορά την συμφωνία που σύναψε το 2015 ο προκάτοχός του στον Λευκό Οίκο με την Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα, ο Trump έκρινε ότι ο Barack Obama βλακωδώς έδωσε» στο ιρανικό καθεστώς πόρους οι οποίοι πήγαν «στην τρομοκρατία και στις "τσέπες" τους».

Είναι καλύτερα να ασχοληθεί με τα «εκατομμύρια των ανθρώπων που είναι άστεγοι και λιμοκτονούν» στις ΗΠΑ, απάντησε άμεσα εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Αντί να χάνει τον καιρό του στέλνοντας ανώφελα και προσβλητικά μηνύματα στο Twitter κατά των άλλων λαών, καλύτερα θα ήταν να ασχοληθεί με τα εσωτερικά προβλήματα της χώρας του, κυρίως την δολοφονία καθημερινά δεκάδων ανθρώπων και με τα εκατομμύρια των ανθρώπων που είναι άστεγοι και λιμοκτονούν» στις ΗΠΑ, δήλωσε ο Bahram Ghasemi, μεταδίδουν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Διαβάστε ακόμα:

- Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στο Ιράν - Εννέα νεκροί κατά τις ολονύχτιες συγκρούσεις

- Έρχεται έκρηξη στο Ιράν; - Τι ελπίζει ο Trump, τι επιδιώκει η Τεχεράνη

Φωτογραφία: APImages