Γερμανία: Σκληρό απαγορευτικό από την Τετάρτη καθώς «καλπάζει» ο κορονοϊός

Γερμανία: Σκληρό απαγορευτικό από την Τετάρτη καθώς «καλπάζει» ο κορονοϊός

Η Γερμανία θα εισέλθει σε σκληρό απαγορευτικό από την Τετάρτη απόφαση που ελήφθη ύστερα απο την τηλεδιάσκεψη που είχε η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τους τοπικούς πρωθυπουργούς, καθώς ο κορονοϊός δεν δείχνει να περιορίζεται.

Ο στόχος της διάσωσης των χριστουγεννιάτικων αγορών έχει εγκαταλειφθεί και η χώρα εισέρχεται σε επείγον σκληρό lockdown τουλάχιστον έως τις 10 Ιανουαρίου.

Οι αυστηρότεροι περιορισμοί -συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των συγκεντρώσεων κατά τη διάρκεια του νέου έτους- θα διαρκέσουν τουλάχιστον έως τις 10 Ιανουαρίου, καθώς το χαλαρό απαγορευτικό που είχε αποφασιστεί στις 2 Νοεμβρίου απέτυχε να σταματήσει την αύξηση των καθημερινών λοιμώξεων και θανάτων από κορονοϊό.

«Δεν μπορούμε να χάσουμε άλλο χρόνο», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt που δημοσιεύθηκε την Κυριακή. «Η καμπύλη της εκθετικής αύξησης είναι καλύτερο να σπάσει τώρα, στο ξεκίνημα», σημείωσε ο πρωθυπουργός της Ρηνανίας Αρμιν Λάσετ. 

Συγκεκριμένα:

  • Όλα τα καταστήματα θα κλείσουν από τις 16 Δεκεμβρίου έως τις 10 Ιανουαρίου, εκτός φαρμακείων, σούπερ μάρκετ, πρατηρίων υγρών καυσίμων.
  • Τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία θα παραμείνουν κλειστά όπου αυτό είναι δυνατό.
  • Απαγορεύεται η συγκέντρωση της παραμονής της Πρωτοχρονιάς και η πώληση πυροτεχνημάτων.
  • Επιτρεπονται οι συγκεντρώσεις μέχρι 5 ατόμων της μέρες των εορτών.
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας hotspot με ποσοστό μόλυνσης άνω των 200 περιπτώσεων ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες  επτά ημέρες.

Στο δεύτερο κύμα, η Γερμανία κράτησε τα σχολεία και τα καταστήματα ανοικτά, βασιζόμενη στην τήρηση αυστηρών κανόνων αποστασιοποίησης, στην πληθώρα διαγνωστικών ελέγχων και στην επάρκεια του συστήματος υγείας. Ο Σέντερ υποστήριξε ότι ο πληθυσμός συμμορφώθηκε σε γενικές γραμμές με τα μέτρα, αλλά ότι αυτά δεν ήταν επαρκή. Ως γνωστόν, τα εκάστοτε μέτρα στη Γερμανία, είναι αποτέλεσμα διελκυστίνδας ανάμεσα στην καγκελαρία και στις ηγεσίες των κρατιδίων.