Σήμερα οι αποφάσεις για τη χρήση μάσκας σε μέσα μεταφοράς, σχολεία, καταστήματα
Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

Σήμερα οι αποφάσεις για τη χρήση μάσκας σε μέσα μεταφοράς, σχολεία, καταστήματα

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εξετάζει την άρση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας κατόπιν εισήγησης που έχει γίνει και από τα υπουργεία Μεταφορών και Τουρισμού, δεδομένης της ανάγκης να υπάρχει στοιχειώδης κοινή γραμμή σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. 

Οι επιστήμονες είναι θετικοί στο να «ανάψει» το πράσινο φως για την άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας επιβατών σε πύλες εισόδου και αεροσκάφη. 

Εκτιμάται ότι τα συστήματα εξαερισμού στα αεροπλάνα και τα αεροδρόμια αποτελούν καταρχάς εγγύηση για την άρση της υποχρεωτικότητας της μάσκας στους επιβάτες αλλά συστήνεται η χρήση της σε ειδικές ομάδες επιβατών.

Για τις ανάγκες δε της διαμόρφωσης κοινής πορείας με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι πολύ πιθανό η θετική εισήγηση των επιστημόνων της Επιτροπής για το σχετικό πεδίο να αποτυπωθεί άμεσα σε απόφαση των υπουργείων Τουρισμού και Μεταφορών, ακόμη και αύριο.

Οι αποφάσεις για τη χρήση μάσκας σε άλλους κλειστούς χώρους αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός για τη χώρα μας.

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Η μετακίνηση με λεωφορεία, τρόλεϊ, τραμ, μετρό, ηλεκτρικός, προαστιακός θα συνεχίσει να γίνεται με την υποχρεωτική χρήση της μάσκας. Αντίθετα, δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη από υγειονομικής πλευράς τι θα ισχύσει με τα πλοία και με τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ.

Ενδέχεται στα πλοία η χρήση της μάσκας να είναι υποχρεωτική στους κλειστούς χώρους, ενώ στα υπεραστικά λεωφορεία να γίνει σύσταση για τη χρήση της λόγω του περιορισμένου αριθμού επιβατών. Ομοίως, στα ιδιωτικά τουριστικά λεωφορεία στα οποία θα υπάρχει συγκεκριμένη λίστα επιβατών κάθε φορά.

Νοσοκομεία και γηροκομεία

Σε ό,τι αφορά τους πιο ευάλωτους χώρους στην εισβολή, και μάλιστα καταστροφική, του κορονοϊού, δηλαδή τις δομές υγείας και τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική για όλους σε όλα τα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, διαγνωστικά εργαστήρια, πολυιατρεία, σε κάθε δομή υγείας στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Ήδη μικρές εστίες διασποράς που καταγράφηκαν σε αρκετά νοσοκομεία τις τελευταίες εβδομάδες έδωσαν το αρνητικό μήνυμα στις διοικήσεις των νοσοκομείων ώστε να αυστηροποιήσουν τα μέτρα για τους συνοδούς. Εκτός από την υποχρεωτική χρήση της μάσκας ζητείται και το αρνητικό τεστ για όσους επισκέπτονται τα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται η εισήγηση και για τις ΜΦΗ. Οι χιλιάδες ηλικιωμένοι ένοικοι πρέπει να προστατευθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η χρήση της μάσκας θα παραμείνει υποχρεωτική για εργαζόμενους και επισκέπτες.

Εμπορικά καταστήματα και κομμωτήρια

Η υποχρεωτικότητα της χρήσης της μάσκας θα ανασταλεί από την 1η Ιουνίου και μέχρι τέλος Αυγούστου για όλους τους κλειστούς χώρους των εμπορικών δραστηριοτήτων.

Από τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα του λιανεμπορίου μέχρι τα φαρμακεία και τα κομμωτήρια, η μάσκα δεν θα είναι υποχρεωτική και η σύσταση για τη χρήση της θα καλύπτει τους ευάλωτους λόγω ηλικίας και ασθένειας.

Παραμένει η μάσκα στα σχολεία

Η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων μέχρι το τέλος του σχολικού έτους και την ολοκλήρωση των πανελλαδικών εξετάσεων έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας μετά την εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της προηγούμενης εβδομάδας.

Οι εκπαιδευτικοί θα έχουν μέριμνα για τον επαρκή φυσικό αερισμό των αιθουσών και για την εξασφάλιση καθαριότητας των σχολικών μονάδων και φυσικά των εξεταστικών κέντρων.

Υπενθυμίζεται ότι οι εκπαιδευτικοί και οι διοικητικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο, και συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, υποχρεούνται και στη διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου για κορονοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test, με δαπάνη τους) μία φορά την εβδομάδα, έως 48 ώρες πριν από την προσέλευση τους στις εκπαιδευτικές δομές.