ΓΔ: 907,08 7,66 (0,85 %)

Τζίρος: 81,54 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2024η
Δευτέρα, 17 Μαΐου 2021

ΓΔ: 907,08 7,66 (0,85 %)

Τζίρος: 81,54 εκατ. €   RT

Σήμερα οι αποφάσεις για lockdown στην Αττική - Έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Ειδικών

Σήμερα οι αποφάσεις για lockdown στην Αττική - Έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Ειδικών

Από την Πέμπτη το πρωί και για τουλάχιστον 10 μέρες θα ισχύσει το lockdown στην Αττική, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο και τις πρώτες πληροφορίες από την Επιτροπή των Ειδικών, που συνεδριάζει αυτή την ώρα. Οι ίδιες πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι το lockdown θα είναι γενικό, αλλά όχι ακριβώς όπως του περασμένου Μαρτίου. 

Όλα δείχνουν ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σε όλες τις βαθμίδες, ενώ το μήνυμα προς τις επιχειρήσεις θα είναι να τηρηθεί η τηλεργασία.

Στα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι εξετάζεται το ενδεχόμενο να προβλεφθεί οψιόν παράτασης για δυο ακόμα εβδομάδες για την Αττική, ενώ δεν αποκλείεται ακόμα και σήμερα να ληφθούν αποφάσεις τόσο για την Πάτρα, όσο και για την Θεσσαλονίκη.

Νωρίτερα, κατά την έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός και οι Β. Κικίλιας, Ν. Χαρδαλιάς, Σ. Τσιόδρας και Π. Αρκουμανέας αξιολόγησαν την επιδημιολογική κατάσταση. Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι θα συνεδριάσει άμεσα η Επιτροπή των Ειδικών προκειμένου στη διάρκεια της ημέρας να ληφθούν οι αποφάσεις για την Αττική.

«Παρατέθηκαν τα δεδομένα, ο πρωθυπουργός ζήτησε την έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής των επιστημόνων έτσι ώστε να εξεταστεί η λήψη μέτρων για την Αττική», δήλωσε ο Β. Κικίλιας.

Σημειώνεται ότι από τις 3 μ.μ. βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Επιτροπής.

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε ήδη από χθες, όταν βρισκόταν στο Ισραήλ, για τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία και αποφασίστηκε η σύγκληση της σημερινής σύσκεψης.

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Βασίλη Κικίλια σήμερα, στον σταθμό OPEN, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι οι αναλύσεις που λαμβάνει από τις επιτροπές είναι τέτοιες που δείχνουν ότι η Ελλάδα μπαίνει στο τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού και καθιστούν αναπόφευκτο το ολικό lockdown στην Αττική.

Παραθέτοντας τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, ο κ. Κικίλιας είπε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώριο για αμφισβήτηση.

«Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ 6/2 είχαμε 231 διασωληνώσεις, 7/2 245, 8/2 260. Δηλαδή, 15 την ημέρα παραπάνω, οι 10 εξ αυτών στην Αττική, που σημαίνει ότι μια μονάδα ΜΕΘ την καταλαμβάνουμε σε μια μέρα», ανέφερε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «την περίοδο 24/1-3/1 είχαμε σημαντική αύξηση στις ηλικίες 0-9 και στα νοσοκομεία της Αττικής, έχουμε 71% κατειλημμένες ΜΕΘ, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε 62%. Πλέον έχουμε σύνολο 1.899 νοσηλευόμενους με Covid-19, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε 1.594. Επί 11 μήνες δίνουμε μια άνιση μάχη με τον κορονοϊό και τα καταφέραμε. Τώρα δίνουμε μια μάχη με τον χρόνο. Δίνουμε μάχη με το χρόνο, μέχρι να εμβολιάσουμε το 60-70% του πληθυσμού. Η εικόνα η δική μου, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ενδεχομένως αν και σήμερα τα στοιχεία είναι ίδια, ένα πιο σύντομο, πιο σκληρό οριζόντιο μέτρο. Ενα lockdown τύπου Μαρτίου που μπορεί να φέρει σύντομα αποτελέσματα και να μαζέψει την κατάσταση. Αυτό θα εισηγηθώ στην επιτροπή» ξεκαθάρισε ο Βασίλης Κικίλιας.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι «πάντα η επιτροπή εισηγείται. Εγώ οφείλω, και θα το κάνω αυτό, όταν συνεδριάσει ξανά η Επιτροπή, να παραθέσω όλα τα στοιχεία τα οποία έχω αυτή τη στιγμή στη διάθεσή μου».

O υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στην εμπειρία από το δεύτερο κύμα, τονίζοντας ότι με βάση την εμπειρία μας αυτή -και ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα- έχουμε ήδη έναν μηχανισμό τέτοιο ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε μέρα - μέρα τα επιδημιολογικά στοιχεία και τα λοιμωξιολογικά στοιχεία, για να μπορούμε να επεμβαίνουμε εγκαίρως. «Πλέον δεν έχει να κάνει με μία μάχη, η οποία δεν έχει ημερομηνία λήξης. Τα εμβόλια είναι εδώ. Δεν ήταν δεδομένο ειδικά μέσα σε ένα χρόνο. Δεν ήταν δεδομένο ότι θα έχουμε εμβολιάσει 410.000 συμπολίτες μας και θα οδεύουμε σε λίγες ημέρες να έχουμε εμβολιάσει μισό εκατομμύριο Έλληνες», δήλωσε ο κ. Κικίλιας.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στα σχολεία αφήνοντας να εννοηθεί ότι η αύξηση 11% στις ηλικίες 0-9 κλείνουν αυτονόητα και την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς.

Για την επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας μίλησε τη Δευτέρα και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας. «Κάποια χαρακτηριστικά που βλέπουμε δείχνουν μια επιδείνωση και γι’ αυτό λήφθηκαν περαιτέρω μέτρα. Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση της πανδημίας. Αν χρειαστεί μέσα στη βδομάδα θα πάρουμε επιπρόσθετα μέτρα. Γεωγραφικά εστιάζουμε στην Αττική» σημείωσε.

Σχετικά με το ολικό lockdown προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά και να μειωθούν τα κρούσματα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ είπε ότι δεν έχει γίνει για ψυχολογικούς και οικονομικούς λόγους, όμως υπάρχει πάντα στο τραπέζι ως τελικό μέτρο. «Θα προτιμήσουμε ένα lockdown από το να δούμε έναν τεράστιο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία».

Περισσότερους από 100.000 φορείς στην Αττική «δείχνουν» οι μετρήσεις στα λύματα

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι τη Δευτέρα o καθηγητής αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, ανέφερε για τα λύματα ότι σύμφωνα με τις μετρήσεις στην Αττική οι ενεργοί φορείς της νόσου υπολογίζονται σε περισσότερους από 100.000, ενώ η κατάσταση επιδεινώνεται με ταχείς ρυθμούς.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Θωμαΐδης ανέφερε πως «η συγκέντρωση του ιού στα λύματα την προηγούμενη εβδομάδα είχε μια αύξηση της τάξης του 205%. Αυτή την απότομη αύξηση δεν θέλαμε να δούμε όπως είχαμε δει στο κύμα του Νοεμβρίου. Πριν 15 ημέρες η αύξηση ήταν της τάξης του 80% και ήταν η έναρξη ότι κάτι συμβαίνει, κι επιβεβαιωθήκαμε γιατί αυτή τη βδομάδα η αύξηση ήταν 205%».

«Τα μοντέλα που υπολογίζουν τους πραγματικούς φορείς δίνουν μία εκτίμηση πάνω από 100.000 φορείς, αλλά αυτό έχει ιδιαίτερη αβεβαιότητα γιατί δεν γνωρίζουμε διάφορες παραμέτρους, όπως το αν ο ιός πολλαπλασιάζεται περισσότερο όσον αφορά τα μεταλλαγμένη στελέχη», συμπλήρωσε ο κ. Θωμαΐδης.

«Οι ασυμπτωματικοί είναι πάνω από 55%, κοντά στο 60%. Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε πόσο αυτό θα μεταφραστεί σε κρούσματα τις επόμενες ημέρες, αν κρίνουμε τις εισαγωγές στα νοσοκομεία θα δούμε τετραψήφιο νούμερο», ο καθηγητής.

Ενισχύεται το μέτωπο των εμβολιασμών

Την άμεση έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας των ραντεβού προς εμβολιασμό κατά του κορονοϊού για τις ηλικιακές ομάδες 60-64 και 75-79 ετών ανακοίνωσε χθες ο Μάριος Θεμιστοκλέους, προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της πανδημίας. Παράλληλα, προανήγγειλε πως αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εμβολιασμών στην ηλικιακή ομάδα 60-64 ετών, αναμένεται να ανοίξει η σχετική πλατφόρμα και για τους εμβολιασμούς πολιτών ηλικίας 18 ως 60 ετών με υποκείμενα νοσήματα.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας, την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου, ανοίγει η πλατφόρμα για ραντεβού για τους 60-64 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca. Ο εμβολιασμός τους θα ξεκινήσει στις 15 Φεβρουαρίου. Παράλληλα υπογραμμίστηκε θα ανοίξουν εμβολιαστικά κέντρα στα οποία θα γίνονται εμβόλια μόνο της AstraZeneca.

Αναφορικά με την ηλικιακή ομάδα 70-79 ετών, η πλατφόρμα θα ανοίξει την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου και οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν στις 15 Φεβρουαρίου. Όπως είπε ο κύριος Θεμιστοκλέους, στόχος είναι να ενεργοποιηθούν άμεσα 750 εμβολιαστικά κέντρα τον Φεβρουάριο και μέχρι το τέλος Μαρτίου να έχουν εμβολιαστεί οι πολίτες των ηλικιακών ομάδων από 60 έως 64 και από 75 έως 79, οι οποίοι ανέρχονται περίπου σε 1 εκατομμύριο.

AP Photo/Yorgos Karahalis