ΓΔ: 897,55 5,86 (0,66 %)

Τζίρος: 86,12 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1990η
Τρίτη, 13 Απριλίου 2021

ΓΔ: 897,55 5,86 (0,66 %)

Τζίρος: 86,12 εκατ. €   RT

Σφοδρή σύγκρουση για τον Κουφοντίνα στην Ένωση Δικαστών – Εισαγγελέων - Παραιτήθηκε ο Ισ. Ντογιάκος

Σφοδρή σύγκρουση για τον Κουφοντίνα στην Ένωση Δικαστών – Εισαγγελέων - Παραιτήθηκε ο Ισ. Ντογιάκος

Εμφύλιος μαίνεται στους κόλπους της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με ευθείες βολές για τη «γενικότερη στάση του προεδρείου απέναντι στα φαινόμενα της βίας και της τρομοκρατίας» κι όλα αυτά στην σκιά της παραίτησης του αντιεισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου, όπως αποκαλύπτει ανακοίνωση μελών του οργάνου που δημοσιεύει το dikastiko.gr.

Αφορμή, η επιστολή του προεδρείου που ζητούσε από την πολιτεία να αναθεωρήσει τη στάση της στο αίτημα Κουφοντίνα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η Δημοκρατία έχει σταθερά θεμέλια και ισχυρούς θεσμούς που της επιτρέπουν να συνδυάζει την απαίτηση συμμόρφωσης στους νόμους με την τήρηση των αρχών του ανθρωπισμού». Επιστολή που πυροδότησε την σημερινή παραίτηση από την Ένωση Δικαστών του Ισ. Ντογιάκου, θύμα ο ίδιος τρομοκρατικής επίθεσης, ο οποίος τονίζει ότι «η ενέργεια αυτή κλονίζει το κύρος της Δικαιοσύνης», ενώ μέλη του ΔΣ, ανακοίνωσαν πως συλλέγουν υπογραφές για τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης, εξαπολύοντας σκληρές κουβέντες κατά του προέδρου της Ένωσης Χρ. Σεβαστίδη.

Η σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής:

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΦΟΥΚΑ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ, ΜΕΛΟΥΣ ΔΣ ΕνΔΕ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑ, ΕΦΕΤΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΔΣ ΕνΔΕ

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΒΕΡΓΩΝΗ, ΑΝΤΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΕΦΕΤΩΝ

ΜΑΙΡΗΣ ΜΠΟΥΤΑΚΗ, ΠΡΩΤΟΔΙΚΗ

 Αθήνα, 26-2-2021

«Δεν αποτέλεσε έκπληξη για εμάς η έκδοση του με αριθμό 59/24-2-2021 δελτίου τύπου της ΕνΔΕ, με το οποίο η Ένωση ζητούσε από την πολιτεία την ικανοποίηση των αιτημάτων απεργού πείνας-καταδικασμένου για σωρεία ανθρωποκτονιών και τρομοκρατικών πράξεων. Το περιστατικό αυτό πρέπει να θεωρηθεί ενταγμένο στην γενικότερη στάση του προεδρείου απέναντι στα φαινόμενα της βίας και της τρομοκρατίας. Υπενθυμίζουμε ότι, τον Μάιο του 2019, ο πρόεδρος της Ένωσης αρθρογράφησε υπέρ του ψευδοεπιχειρήματος ότι δεν επιτρέπεται ο σωφρονισμός του δράστη, εφόσον αυτός προέρχεται από τον χώρο της ακροαριστερής τρομοκρατίας. Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι το προεδρείο αρνήθηκε την έκδοση ανακοίνωσης καταδίκης της επίθεσης που έγινε σε βάρος του Πρυτάνεως του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, παρά το έγγραφο αίτημά μας προς το ΔΣ και την εσκεμμένη παράλειψη οποιασδήποτε αναφοράς στις δίκες της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 ΝΟΕΜΒΡΗ» και των λοιπών τρομοκρατικών οργανώσεων στον κατάλογο των «εμβληματικών» δικών που συνέταξε ο κος Σεβαστίδης. Και όλα αυτά ενώ ο κατάλογος των τρομοκρατικών ενεργειών σε βάρος συναδέλφων συνεχώς μακραίνει και ενώ το δικαστικό σώμα θρηνεί νεκρούς από την δράση των τρομοκρατών.

Παράλληλα, η, εκ μέρους του προεδρείου, αντιδημοκρατική επιβολή λογοκρισίας και ο ολοκληρωτισμός στη διοίκηση της Ένωσης, προσβάλλουν ευθέως τις αρχές του Σώματος. Φαίνεται ότι ο κος Σεβαστίδης και η ομάδα του έχουν επιλέξει να ακολουθήσουν τον ολισθηρό δρόμο της ταύτισης και της στράτευσης σε πολύ συγκεκριμένα «πολιτικά προτάγματα», σε βάρος της Ένωσης και της Δικαιοσύνης.

Σε αυτές τις αντιδημοκρατικές πρακτικές, οι οποίες προσβάλλουν τη Δικαιοσύνη και τους Λειτουργούς της και τοποθετούν την ΕνΔΕ πίσω από το παραπέτασμα του ολοκληρωτισμού, οφείλουμε να αντιδράσουμε. Ήδη οι εξελίξεις έχουν θέσει σε κίνηση διεργασίες συλλογής υπογραφών με σκοπό την καταδίκη των αντικαταστατικών ενεργειών του προεδρείου και την σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης. Όλοι μαζί, η πλειοψηφία των συναδέλφων και τα μέλη της μειοψηφίας του ΔΣ, υπερβαίνοντας τους τεχνητούς διαχωρισμούς που υποθάλπει το προεδρείο, πρέπει να ενισχύσουμε και να αναδείξουμε θεσμικά τις προσπάθειες αυτές ώστε να ανατραπεί αυτή η κατάσταση που δεν τιμά το Δικαστικό Σώμα.

Παραίτηση Ντογιάκου 

Στο μεταξύ, ως ενέργεια που κλονίζει το κύρος της Δικαιοσύνης χαρακτηρίζει την επιστολή της Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σχετικά με το αίτημα του κρατουμένους αρχιεκτελεστή της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, ο οποίος σήμερα υπέβαλλε την παραίτησή του από το όργανο.

Ο κ. Ντογιάκος, ο οποίος υπενθυμίζει ότι υπήρξε θύμα τρομοκρατικής επίθεσης, με επιστολή παραίτησής του προς την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων διαχωρίζει τη θέση του από την προ ημερών ανακοίνωση του οργάνου, το οποίο απηύθυνε έκκληση στην Πολιτεία να αναθεωρήσει τη στάση της ως προς το αίτημα αλλαγής της μεταχείρισης του κρατουμένου.

«Με ιδιαίτερη έκπληξη ανέγνωσα στα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ το Δελτίο Τύπου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, με ημερομηνία 24-2-2021, με το οποίο έγινε ευθεία παρέμβαση σε συγκεκριμένη υπόθεση υπέρ συγκεκριμένου καταδίκου», επισημαίνει ο αντιεισαγγελέας αφήνοντας σαφές αιχμές, καθώς όπως λέει  «το υψηλό επιστημονικό κύρος και η κοινωνική εμβέλεια της Ένωσης επιβάλλουν ιδιαίτερη σπουδή και περίσκεψη πριν από κάθε, εν γένει ενέργειά της». 

«Στη συγκεκριμένη όμως περίπτωση, απευθύνοντας μάλιστα έκκληση (!) στην Πολιτεία '... να αναθεωρήσει τη στάση της στο ζήτημα της μεταχείρισης του κρατουμένου Δ. Κουφοντίνα», αναφέρει, παρέβλεψε ότι «τέτοιου είδους ενέργειες κλονίζουν συθέμελα το κύρος της Δικαιοσύνης στη συνείδηση των πολιτών και προκαλούν ιδιαίτερα αρνητικά σχόλια, σε βάρος της...».

Επίσης, σημειώνει ότι «ο αρμόδιος Εισαγγελέας έχει ήδη επιληφθεί της συγκεκριμένης υποθέσεως...» καθώς και ότι «παραπέμπει στη λήθη της ιστορίας τους επιφανείς Δικαστές και εισαγγελείς οι οποίοι έπεσαν θύματα τρομοκρατικών υποθέσεων».

Και καταλήγει ότι η εν λόγω ενέργεια της Ένωσης είναι καθ' όλα αμφιλεγόμενη και χωρίς εμφανή κίνητρα και πως «παραβιάζει κατάφωρα την αρχή της ισονομίας».