Σφοδρές συγκρούσεις Παλαιστινίων με Ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας
Ιερουσαλήμ

Σφοδρές συγκρούσεις Παλαιστινίων με Ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας

Νέα επεισόδια ξέσπασαν σήμερα στην Ιερουσαλήμ κατά την ετήσια πορεία νεαρών Ισραηλινών προς την Παλιά Πόλη με την ευκαιρία της επετείου της «Ημέρας της Ιερουσαλήμ», όταν Παλαιστίνιοι εκτόξευσαν αντικείμενα προς την κατεύθυνση των  δυνάμεων της τάξης που είχαν πάρει θέσεις στο εσωτερικό της πλατείας των Τζαμιών, τον τρίτο πιο ιερό χώρο του Ισλάμ που ονομάζεται από τους Εβραίους Όρος του Ναού.

H συγκεκριμένη μέρα σηματοδοτεί, σύμφωνα με το εβραϊκό ημερολόγιο, την κατάκτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από το εβραϊκό κράτος μετά τον πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967 και κάθε χρόνο σχεδόν αποτελεί εστία συγκρούσεων ανάμεσα στις δυο πλευρές.

Το Ισραήλ έχει ανακηρύξει την Ιερουσαλήμ «αιώνια και αδιαίρετη» πρωτεύουσά του, ενώ οι Παλαιστίνιοι φιλοδοξούν να κάνουν τον ανατολικό τομέα πρωτεύουσα του κράτους το οποίο φιλοδοξούν να ιδρύσουν. Το ζήτημα της Ιερουσαλήμ αποτελεί ένα πρόσκομμα στις ισραηλινο-παλαιστινιακές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, που βρίσκονται εδώ και χρόνια σε νεκρό σημείο.

Εν τω μεταξύ το γύρο του Twitter κάνει ένα βίντεο που δείχνει ένα αυτοκίνητο που οδηγεί Ισραηλινός να πέφτει πάνω σε Παλαιστινίους, ενώ εκείνοι τον λιντσάρουν.

Ανάρτηση για το εν λόγω βίντεο έκανε και το ισραηλινό ΥΠΕΞ: «Ενας Εβραίος δραπετεύει λίγο πριν τον λιντσάρουν, αφού του επιτίθενται στο αυτοκίνητό του με πέτρες. Ενας αστυνομικός που βρέθηκε μπροστά σταμάτησε τον βίαιο όχλο», έγραψε το ισραηλινό ΥΠΕΞ.

Στο περιστατικό έξω από τα τείχη της Παλαιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ διακρίνεται μια ομάδα Παλαιστινίων να εκτοξεύει πέτρες κατά του αυτοκινήτου. Όταν έληξε το συμβάν ο οδηγός μ’ έναν αυτοσχέδιο επίδεσμο στο κεφάλι και κηλίδες αίματος στα ρούχα του στάθηκε δίπλα στο σαραβαλιασμένο όχημα δίπλα σ’ έναν αστυνομικό που τον φρουρούσε έχοντας τραβήξει πιστόλι. Ένας από τους επιτιθέμενους, που χτύπησε το αυτοκίνητο, είχε ήδη αποχωρήσει κουτσαίνοντας από το σημείο.

Με φόντο την έκρυθμη κατάσταση, οι αρχές της χώρας έχουν σημάνει ήδη «κόκκινο συναγερμό» ενώ το σύστημα αεράμυνας Iron Dome, τέθηκε σε πλήρη λειτουργία καταρρίπτοντας παλαιστινιακούς πυραύλους στη νότια πλευρά της και δη στην πόλη Ασκελόν.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε ότι δεν θα επιτρέψει τις βίαιες συγκρούσεις. «Θα επιβάλλουμε τον νόμο και την τάξη με σθεναρότητα και αποφασιστικότητα, τόνισε ο Νετανιάχου, υπερασπιζόμενος παράλληλα την ανάπτυξη των εβραϊκών οικισμών στο ανατολικό τμήμα της Ιερουσαλήμ.

«Λέω επίσης στους φίλους μας: η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ. Όπως κάθε χώρα χτίζει στην πρωτεύουσά της, έχουμε κι εμείς το δικαίωμα να χτίζουμε στην Ιερουσαλήμ. Αυτό κάναμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Ως γνωστόν χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε επίσης «όλες τις χώρες, πρωτίστως τις μουσουλμανικές χώρες» να αναλάβουν δράση κατά των επιθέσεων του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων.

Σημειώνεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ επρόκειτο να συνεδριάσει σήμερα για να εξετάσει τις εφέσεις που είχαν υποβάλει οικογένειες Παλαιστινίων από τη συνοικία Σέιχ Τζάρα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ κατά της έξωσής τους από Εβραίους εποίκους.

Χαμηλότερης βαθμίδας δικαστήριο έχει ταχθεί υπέρ των Ισραηλινών εποίκων οι οποίοι ισχυρίζονται ότι τους ανήκει η γη.

Σε μια κίνηση της τελευταίας στιγμής οι ενάγοντες ζήτησαν από το δικαστήριο να ρωτήσει τη νομική άποψη του γενικού εισαγγελέα Αβιχάι Μάντελμπιλντ, με αποτέλεσμα να αναβληθεί η σημερινή συνεδρίαση και να τους δοθεί η δυνατότητα να επιχειρηματολογήσουν περαιτέρω κατά της έξωσής τους.