Self tests: Περισσότερα από 315.000 έχουν διατεθεί μέχρι στιγμής

Self tests: Περισσότερα από 315.000 έχουν διατεθεί μέχρι στιγμής

Μεγάλη είναι η ζήτηση που παρατηρείται στα φαρμακεία της χώρας για τη διάθεση των self tests σε μαθητές και εκπαιδευτικούς ενόψει της επαναλειτουργίας των Λυκείων τη Δευτέρα, καθώς μέχρι στιγμής έχουν πωληθεί περισσότερα από 315.000 kits αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, ποσοστό που υπερέβη ήδη από χθες το 70% των δικαιούχων αυτής της φάσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι χθες Παρασκευή, επεκτάθηκε σε όλη τη χώρα, από τα 11.000 φαρμακεία, η δωρεάν διάθεση των self-tests ανίχνευσης αντιγόνου Covid-19, αποκλειστικά για μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και εκπαιδευτικούς.

Μέχρι σήμερα 700.000 τεστ είναι διαθέσιμα από τα φαρμακεία, ενώ σημειώνεται πως έχουν παραληφθεί δύο εκατομμύρια τεστ και μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα παραληφθούν άλλα επτά εκατομμύρια.

Διευκρινίζεται ότι το ατομικό τεστ αφορά σε υγιή και ασυμπτωματικά άτομα, ενώ όταν ένας πολίτης έχει συμπτώματα λοίμωξης, δηλαδή, πυρετό, βήχα ή και άλλα, το αρνητικό τεστ θα πρέπει πάντα να επιβεβαιώνεται και με ένα μοριακό έλεγχο. Συνεπώς κάνουμε συχνά self test, ακόμα κι αν δεν έχουμε κάποιο σύμπτωμα ότι νοσούμε από COVID-19, καθώς ένας στους τρεις φορείς του ιού είναι ασυμπτωματικός.

Επισημαίνεται ότι το self test πραγματοποιείται από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμά του (θετικό ή αρνητικό) θα δηλώνεται στην  πλατφόρμα self-testing.gov.gr, η λειτουργία της οποίας ξεκίνησε χθες.  Ωστόσο, η φόρμα δήλωσης του αποτελέσματος θα είναι λειτουργική από την Κυριακή, 24 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος χρειάζεται να γίνει επαναληπτικό τεστ αντιγόνου από επαγγελματία υγείας. 

Νωρίτερα σήμερα, σε φαρμακείο στην περιοχή της Καλλιθέας βρέθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος συνόδευσε την κόρη του, Δάφνη, προκειμένου να προμηθευτεί self test ενόψει του ανοίγματος των Λυκείων, την προσεχή Δευτέρα.

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι η Δάφνη βρίσκεται στην Γ’ Λυκείου, έτσι προσήλθαν στο φαρμακείο για την προμήθεια του self test. «Ήρθαμε να πάρουμε το τεστ μας. Πώς πάνε μέχρι στιγμής οι παραδόσεις;», ρώτησε ο Πρωθυπουργός τον φαρμακοποιό για να απαντήσει πως «οι παραδόσεις επί του παρόντος σε εμάς είναι ομαλές. Η πλατφόρμα δουλεύει μία χαρά, είμαστε πάντα στο πλευρό του καθενός όποτε θέλει για διευκρινίσεις. Του τα εξηγούμε λεπτομερώς, για να έχει μία πρώτη άποψη. Από εκεί και πέρα του δίνουμε και τις οδηγίες και πάντα εδώ είμαστε, τα τηλέφωνά μας τα ξέρουν».