Σε ύφεση το μέτωπο της φωτιάς στο Πόρτο Γερμενό

Σε ύφεση το μέτωπο της φωτιάς στο Πόρτο Γερμενό

Στην προσαγωγή ενός υπόπτου για εμπρησμό, στη φωτιά που ξέσπασε στο Πόρτο Γερμενό, προχώρησε η αστυνομία, τη στιγμή που η εικόνα από τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή είναι καλύτερη.

Πρόκειται σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, για άτομο που εντοπίστηκε κοντά στο σημείο όπου ξέσπασε η πυρκαγιά. Στην κατοχή του βρέθηκε μπουκάλι με εύφλεκτο υλικό και το εν λόγω πρόσωπο βρίσκεται σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής, ενώ έχει ενημερωθεί σχετικά και η Πυροσβεστική.

Στο σημείο που εκδηλώθηκε η φωτιά υπήρχαν κλαδιά και απορρίματα τα οποία δεν είχαν απομακρυνθεί, ενώ οι ισχυροί άνεμοι συνέτειναν στην επέκταση της πυρκαγιάς. Σύμφωνα με μαρτυρίες που έχει συλλέξει ο δημοσιογράφος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης η φωτιά ξέσπασε σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από την παραλία, στο  Πόρτο Γερμενό, στο σημείο που είναι τα μαγαζιά και τα σπίτια του οικισμού, εκεί όπου υπήρχαν σκουπίδια. Την ίδια ώρα ελέγχεται μαρτυρία κατοίκου ότι είδε ένα αυτοκίνητο κοντά στο σημείο έναρξης της φωτιάς χωρίς πινακίδες.

Νωρίτερα κάηκε εξοχική κατοικία που ήταν στο παραλιακό μέτωπο και κοντά στο σημείο έναρξης της φωτιάς.

Eurokinissi

Στα άλλα μέτωπα, η πυρκαγιά στον Αη Γιάννη Κορινθίας έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο όπως και στην Κορακιά Αργολίδας και στην Ιτέα οι δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν στις μικροεστίες, αλλά με καλή εικόνα και χωρίς να υπάρχει ανησυχία.

Η εικόνα για την πυρκαγιά στην Κέα από το Ε/Π Mi8 είναι πολύ καλή. Εντούτοις οι ενισχύσεις του ΠΣ με το πλοίο από Λαύριο πηγαίνουν για να την κλείσουν και θα επιστρέψουν αύριο.



Βελτιωμένη εικόνα

Καλύτερη είναι η εικόνα από τη μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι στο Πόρτο Γερμενό, με την κινητοποίηση της Πυροσβεστικής να είναι μεγάλη. Το απόγευμα μειώθηκαν τα εναέρια μέσα που επιχειρούσαν στο έργο της κατάσβεσης, ενώ ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι η ένταση των ανέμων έχει κοπάσει και ότι δεν έχουν αλλάξει κατεύθυνση. 

Αυτήν τη στιγμή, η φωτιά καίει στο βουνό, δεν απειλεί σπίτια, ενώ το έργο των Πυροσβεστών επικεντρώνεται στο να μην επεκταθούν οι φλόγες προς το Αλεποχώρι. Το ζητούμενο είναι να μην γυρίσουν οι άνεμοι προς το όρος Πατέρα, ενώ οι αναζωπυρώσεις είναι σποραδικές. 

Ωστόσο το έργο της κατάσβεσης είναι δύσκολο λόγω του γεγονότος ότι το πύρινο μέτωπο βρίσκεται σε δύσβατο σημείο. 

Αργά το απόγευμα η επίσημη ενημέρωση για την πορεία της πυρκαγιάς ήταν η εξής: Στο Πόρτο Γερμενό η πυρκαγιά στην κορυφογραμμή έχει οριοθετηθεί και ελέγχεται από τις επίγειες δυνάμεις, δεν υπάρχει κίνδυνος να κινηθεί προς Ψάθα. Στην πλευρά του Πόρτο Γερμενού και προς ανατολικα-νοτιοανατολικα συνεχίζεται η προσπάθεια με επίγεια και εναέρια για να οριοθετηθεί. Πηγαίνει πολύ καλά, όπως φαίνεται και στις εικόνες.

 

Συγκεκριμένα, στο Πόρτο Γερμενό η πυρκαγιά στην κορυφογραμμή έχει οριοθετηθεί και ελέγχεται από τις επίγειες δυνάμεις, δεν υπάρχει κίνδυνος να κινηθεί προς Ψαθα. Στην πλευρά του Πόρτο Γερμανού και προς ανατολικα-νοτιοανατολικα συνεχίζεται η προσπάθεια με επίγεια και εναέρια για να οριοθετηθεί. 3 Ericson, ένα Bell214 και 2 CL415 συνεχίζουν τις ρίψεις στην ανατολική πλευρά για να την κλείσουν οι επίγειες.

Σύμφωνα με tweet της Πυροσβεστικής, στο μέτωπο δίνουν μάχη και Ρουμάνοι πυροσβέστες. 

Συνολικά, το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 65 δασικές πυρκαγιές στη χώρα, εκ των οποίων η σημαντικότερη εκδηλώθηκε νωρίς το μεσημέρι σε δασική έκταση στο Πόρτο Γερμενό.

Μετά από εισήγηση του επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για προληπτική οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων του οικισμού Μύτικα προς ασφαλή κατεύθυνση. Ακόμη, συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης της φωτιάς παρέχει ο ελληνικός στρατός, εθελοντές, η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου, αλλά και οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ.

Την διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς έχει αναλάβει η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

Παράλληλα, σε γενική επιφυλακή έχει τεθεί το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των περιφερειών Αττικής και Στερεάς Ελλάδας, ενώ σε επιφυλακή επίσης παραμένουν όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας δεδομένου ότι και για αύριο Τετάρτη προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Στερεά Ελλάδα και Βόρειο Αιγαίο.

Τέλος, η κ. Τζίμα απηύθυνε έκκληση προς όλους τους πολίτες να αποφύγουν κάθε ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση πυρκαγιάς. «Παραμένουμε όλοι μας πολύ προσεκτικοί. Αρκούν λίγα μόλις δευτερόλεπτα για να γίνει η φλόγα πυρκαγιά», κατέληξε.

Εκκένωση Μυτικά

Από το 112 εκδόθηκε μήνυμα προληπτικής οργανωμένης απομάκρυνσης περίπου 30 ατόμων από Μύτικα προς Ψάθα. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στο Μύτικα εκκενώστε τώρα προς Ψάθα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Οδηγίες προστασίας.

Το πύρινο μέτωπο έλαβε γρήγορα διαστάσεις, με αποτέλεσμα να επεκταθεί στο βουνό, καίγοντας πευκόφυτη έκταση, ενώ ένα σπίτι έχει παραδοθεί στις φλόγες.

(ΦΩΤΟ: Εξωραϊστικός Σύλλογος Πόρτο Γερμενό)


Στην περιοχή επιχειρούν 130 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 35 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων και Ρουμάνων πυροσβεστών, καθώς και η ομάδα για τα Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών. Ρίψεις από αέρος κάνουν 5 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα, εκ των οποίων το 1 ελικόπτερο είναι για εναέριο συντονισμό. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ, καθώς και δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

Με εντολή του Αρχηγού Π.Σ. Κλιμάκιο της ΔΑΕΕ βρίσκεται στην περιοχή της πυρκαγιάς για τη διερεύνηση των αιτιών της ενώ σε Γενική Επιφυλακή τέθηκε το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει νέα πυρκαγιά νότια από το φράγμα του Πηνειού, στην Εφύρα Ηλείας όπου και έχει γίνει κινητοποίηση.
Επίσης νέα πυρκαγιά ξέσπασε στον Άγιο Ιωάννη Κορινθίας, σε δασική έκταση ανάμεσα στο Σοφικό και στο Άργος. Έχει κινητοποιηθεί μεγάλη επίγεια δύναμη.
 

Οι ισχυροί άνεμοι κάνουν την κατάσταση πολύ δύσκολη

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την κατάσταση στο Πόρτο Γερμενό. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, επίγειες και εναέριες, επιχειρούν πλήρως και συντονισμένα, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Μάνδρας, Παναγιώτης Κολοβέντζος.

«Η φωτιά είναι μέσα στη χαράδρα και καίει δασικές εκτάσεις», είπε και πρόσθεσε: «Οι δυνάμεις επιχειρούν πλήρως και σε όλο το μέτωπο, όμως οι συνεχείς εναλλαγές του αέρα δυσκολεύουν πολύ το έργο τους. Αν δεν είχε αυτή την δύναμη ο αέρας, θα την είχαμε θέσει υπό έλεγχο, όμως αλλάζει συνεχώς και κάποιες στιγμές δυναμώνει πολύ».

Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί ότι κάηκε κάποιο σπίτι, ωστόσο επειδή το μέτωπο κινείται προς τον Μύτικα, οι Αρχές προχώρησαν έγκαιρα σε εκκένωση. «Εκκενώθηκε προληπτικά ο Μύτικας, με εντολή να κινηθούν προς την Ψάθα. Από εκεί και πέρα, είμαστε σε πλήρη κινητοποίηση με όλες τις δυνάμεις μας», ανέφερε ο κ. Κολοβέντζος.

Meteo: Oι συνθήκες είναι ευνοϊκές για τη διάδοση της φωτιάς

Οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για τη διάδοση της φωτιάς της δασικής πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε το μεσημέρι και βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή του Πόρτο Γερμενό στη Δ. Αττική, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το meteo. Ο καπνός της φωτιάς είναι ορατός και από τις κάμερες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ)/meteo.gr στην Πεντέλη.

    Στην ευρύτερη περιοχή, με βάση το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών που λειτουργεί το ΕΑΑ/meteo.gr, πνέουν άνεμοι από Β/BΒΑ με μέσες εντάσεις 3-4 μποφόρ, η θερμοκρασία προσεγγίζει τους 28-30 βαθμούς Κελσίου και η σχετική υγρασία βρίσκεται χαμηλά (15-20%). Συνολικά, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για τη διάδοση της φωτιάς, με την περιεχόμενη υγρασία της νεκρής δασικής καύσιμης ύλης να εκτιμάται στο 8%.

Επιπρόσθετα, η διεύθυνση πνοής των ανέμων είναι τέτοια που μεγιστοποιεί το δυναμικό για την απρόβλεπτη και γρήγορη διάδοση της φωτιάς, καθώς οι άνεμοι πνέουν σχεδόν κάθετα στον ορεινό όγκο του όρους Πατέρας.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία της πυρομετεωρολογικής μονάδας FLAME του ΕΑΑ/meteo.gr, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή θα παραμείνουν δυσμενείς έως αργά το απόγευμα (18:00-19:00), οπότε και αναμένεται σταδιακά να βελτιωθούν.

Η βελτίωση αυτή θα χαρακτηριστεί από τη σταδιακή υποχώρηση των ισχυρών ανέμων σε εντάσεις 2-3 μποφόρ και την ανάκαμψη της υγρασίας της νεκρής δασική καύσιμης ύλης σε επίπεδα άνω του 10%, στοιχεία που αναμένεται να βοηθήσουν το δύσκολο έργο ελέγχου της φωτιάς.