Σε ύφεση η πυρκαγιά στην Πεντέλη, χωρίς ενεργό μέτωπο - Ανησυχία για αναζωπυρώσεις

Σε ύφεση η πυρκαγιά στην Πεντέλη, χωρίς ενεργό μέτωπο - Ανησυχία για αναζωπυρώσεις

Σε ύφεση βρίσκεται, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η πυρκαγιά στην Πεντέλη καθώς δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο και οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν για να σβήσουν όλες τις μικροεστίες και να εξαλείψουν τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων.

Μικρές εστίες υπάρχουν σε Διώνη, Δασαμάρι και ακόμη μικρότερες σε Ανθούσα, Πανόραμα Παλλήνης και Ντράφι. Ισχυρές δυνάμεις και 19 εναέρια μέσα συνεχίζουν τις τιτάνιες προσπάθειες για τον πλήρη έλεγχο της πυρκαγιάς. Σε όλη την υπόλοιπη περίμετρο της πυρκαγιάς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενεργές εστίες.



Όλες οι φάσεις των επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκαν και συνεχίζουν να πραγματοποιούνται υπό το συντονισμό της διυπουργικής ομάδας (task force) Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές.

Το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας επισκέφθηκε στις 05:30 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επιπλέον, στο Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων βρίσκεται ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης και όλη η ηγεσία του υπουργείου σε διαρκή επικοινωνία με τα υπουργεία Υγείας, Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη. 

Ισχυροί άνεμοι

Τη σκληρή μάχη με τις φλόγες δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι. Η μέση ένταση των βόρειων ανέμων που πνέουν στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς θα διατηρηθεί στα 7 μποφόρ έως και νωρίς το απόγευμα, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της πυρομετεωρολογικής ομάδας FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, σταδιακή εξασθένηση των βόρειων ανέμων αναμένεται από αργά το απόγευμα της Τετάρτης 20.07.2022 (19:00-20:00), οπότε και η έντασή τους αναμένεται να υποχωρήσει στα 4-5 μποφόρ.

Επιπλέον, οι ισχυρές ριπές του ανέμου αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα κηλιδώσεων (έναρξη νέων εστιών, ανεξάρτητων από το κύριο μέτωπο), διευκολύνοντας την παραγωγή και μεταφορά καυτρών.

Τη νύχτα εκκενώθηκαν οικισμοί, ένας ηλικιωμένος έχασε τη ζωή του, πιθανόν αυτοκτόνησε, τρία άτομα διακομίστηκαν στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» με εγκαύματα, ενώ καίγονταν σπίτια. 

Νέο μήνυμα 112 νωρίς το πρωί καλούσε να αποφευχθεί η μετακίνηση στη Λεωφόρο Μαραθώνος από την Αττική Οδό μέχρι το Πικέρμι.

Ισχυρές παραμένουν οι επίγειες δυνάμεις, καθώς επιχειρούν 485 πυροσβέστες με 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 120 οχήματα. Στο πεδίο παραμένουν και Ρουμάνοι πυροσβέστες.

Επιπλέον, έχει διατεθεί στο πεδίο των επιχειρήσεων και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος» για τον συντονισμό των δυνάμεων, ενώ η εικόνα της πυρκαγιάς διατίθεται διαρκώς από drones που έχει αναπτύξει το ΠΣ.

Για την αεροπυρόσβεση περιοδικά επιχειρούν εννέα αεροσκάφη και δέκα ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό.

Ακόμα, συνεχίζεται η συνδρομή από πολυάριθμα στελέχη του ΓΕΕΘΑ, της δασικής υπηρεσίας, του ΕΚΑΒ, των τοπικών φορέων και της ΕΛΑΣ που διαθέτει 626 αστυνομικούς με 232 οχήματα κυρίως για τη διευκόλυνση της ασφαλούς μετακίνησης των πολιτών, την απομάκρυνσή τους σε ασφαλές σημείο και τη διαφύλαξη της περιουσίας τους.

Κανονικά η κυκλοφορία των οχημάτων

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά, πλέον, στη λεωφόρο Πεντέλης, καθώς και στην Αττική Οδό, στο ρεύμα προς την Ελευσίνα, αλλά και προς το αεροδρόμιο, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την ΕΛΑΣ.

Υπενθυμίζεται, ότι η κυκλοφορία στα συγκεκριμένα σημεία είχε διακοπεί λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή.

Τελευταία ενημέρωση 16:15

Η κατάσταση τώρα στην Πεντέλη – Περιπολίες σε Πάρνηθα και Υμηττό

Συνεχίζει να επικρατεί αισιοδοξία για την πορεία της φωτιά στην Πεντέλη, καθώς, δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο και οι δυνάμεις εξακολουθούν να εργάζονται για να σβήσουν όλες τις μικροεστίες και να εξαλείψουν τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων.

Καθοριστική για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς ήταν εκτός από τις προσπάθειες των πυροσβεστών και των πληρωμάτων πυροσβεστικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων η έντονη παρουσία της αστυνομίας που από από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στα σημεία αιχμής.

Οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ συνέβαλαν στις ασφαλείς εκκενώσεις των περιοχών που βρέθηκαν στο επίκεντρο της πύρινης λαίλαπας. Επίσης πραγματοποίησαν περισσότερους από 680 απεγκλωβισμούς κατοίκων που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία καθώς εξ αρχής προτεραιότητα ήταν η προστασία ανθρωπίνων ζωών ενώ με συνεχείς περιπολίες προστάτευσαν τις περιουσίες των πολιτών από πλιάτσικο.

Ταυτόχρονα σε Υμηττό και Πάρνηθα δεκάδες αστυνομικοί πραγματοποιούσαν όλο το 24ωρο που πέρασε περιπολίες για προληπτικούς λόγους σε Πάρνηθα και Υμηττό.

Με τη συμβολή της Τροχαίας διασφαλίστηκε η ασφαλής μετακίνηση πολιτών και πυροσβεστικών και άλλων οχημάτων με στοχευμένες ρυθμίσεις ή διακοπές της κυκλοφορίες όπου αυτό κρινόταν απαραίτητο.

Τελευταία ενημέρωση 15:00

Υπηρεσία Copernicus: Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς σε 19 ευρωπαϊκές χώρες!

Τελευταία ενημέρωση 14:53

Φωτιά στη Βενίζα Μεγάρων - Στη μάχη και εναέρια μέσα

Τελευταία ενημέρωση 14:46

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική από πυρκαγιά που ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στη Βένιζα Μεγάρων.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι, στο σημείο πνέουν βόρειοι άνεμοι 4-7 μποφόρ ενώ έχει γίνει αίτημα προληπτικής εκκένωσης της περιοχής Ζάχουλη.

Στο σημείο επιχειρούν μέχρι στιγμής 22 πυροσβέστες με 11 οχήματα, 2 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη.

Τελευταία ενημέρωση 14:32

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης επισκέφθηκε το νοσοκομείο «Γ.Γεννηματάς» και ενημερώθηκε για την κατάσταση των πολιτών που προσήλθαν στο νοσοκομείο από τις πυρόπληκτες περιοχές της Πεντέλης και ειδικότερα για τον πολίτη που νοσηλεύεται στη Μονάδα Εγκαυμάτων.

Το νοσοκομείο παραμένει σε ετοιμότητα.

Τελευταία ενημέρωση 14:30

Συνολικά 34 πολίτες από τις πληγείσες περιοχές από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Πεντέλη έχουν διακομισθεί σε νοσοκομεία με ασθενοφόρα, κινητές ιατρικές μονάδες και όχημα του ΕΤΙΚ (Ειδικό τμήμα Ιατρικής των Καταστροφών), ενώ έχουν παρασχεθεί πρώτες βοήθειες χωρίς διακομιδή σε 17 πολίτες.

Ειδικότερα το ΕΚΑΒ μετέφερε έναν πολίτη στο «Γ.Γεννηματάς», πέντε στο «Ιπποκράτειο», 23 στον «Ερυθρό Σταυρό», έναν στο «Σωτηρία», έναν στο ΚΑΤ, ενώ τρεις πυροσβέστες με αναπνευστικά και ελαφρείς τραυματισμούς διακομίσθηκαν στο 251 ΓΝΑ.

Εξάλλου, από τις εκκενώσεις που έγιναν από τις Κατοικίες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Αρήτη» (Πεντέλης και Τυρνάβου, Γέρακας), από το Κέντρο Ειδικών Ατόμων η «Χαρά» (Πωγωνίου 2, Παλλήνη Αττικής) και από την Μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων «Εφέστια» (Εθ. Αντιστάσεως 80, Γέρακα), το ΕΚΑΒ μετέφερε σε νοσοκομεία μόνο τους φιλοξενούμενους που είχαν ανάγκη.

Τελευταία ενημέρωση 14:27

Συνεχίζονται οι εργασίες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στις περιοχές της Βόρειας και Ανατολικής Αττικής που έχει διακοπεί λόγω της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ, από χθες το βράδυ τέθηκαν εκτός λειτουργίας 2 γραμμές Μέσης Τάσης στην περιοχή και σήμερα το πρωί άλλες 2 γραμμές, (συνολικά 4) που τροφοδοτούν 210 υποσταθμούς, επηρεάζοντας περίπου 15.000 καταναλωτές.

Επίσης, με τα έως τώρα δεδομένα, έχει προκύψει η ανάγκη άμεσης αντικατάστασης 100 περίπου στύλων Μέσης και Χαμηλής Τάσης και εξαρχής κατασκευής 5 Υποσταθμών Μέσης Τάσης λόγω ολικής καταστροφής.

Έως το μεσημέρι σήμερα επανηλεκτροδοτήθηκαν 90 υποσταθμοί επιτυγχάνοντας την επανηλεκτροδότηση 6.700 καταναλωτών.

«Όπως προκύπτει από την έως αυτή τη στιγμή επιθεώρηση του Δικτύου, στα σημεία που έχει επιτραπεί η πρόσβαση στα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προκύψουν νέες ζημιές, εκτιμάται ότι μέχρι το απόγευμα θα επανηλεκτροδοτηθούν περίπου άλλοι 90 υποσταθμοί», αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ.

Στις εργασίες αποκατάστασης των βλαβών απασχολούνται περισσότεροι από 300 τεχνικοί (συνεργεία ΔΕΔΔΗΕ και συνεργαζόμενων εργολάβων) με 120 οχήματα και μηχανήματα έργου, τα οποία εργάζονται πυρετωδώς σε όλα τα σημεία που είναι δυνατή η πρόσβαση, καθώς έως και αυτή την ώρα συνεχίζεται το έργο της κατάσβεσης.

Τελευταία ενημέρωση 14:16

Η Περιφέρεια Αττικής συνδράμει στο έργο του Πυροσβεστικού Σώματος

Τελευταία ενημέρωση 13:58

Οδηγός προστασίας των πολιτών από τις πυρκαγιές

Τελευταία ενημέρωση 13:45

Γεραπετρίτης: Για την κυβέρνηση η προστασία της ζωής είναι το απόλυτο αγαθό

Τελευταία ενημέρωση 13:21

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία της πυρομετεωρολογικής ομάδας FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr:

Η μέση ένταση των βόρειων ανέμων που πνέουν στην ευρύτερη περιοχή της φωτιάς στην Πεντέλη θα διατηρηθεί στα 7 μποφόρ έως και νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης 20.07.2022 (15:00-17:00). Οι ριπές των ανέμων θα παραμείνουν στα 70 – 80 km/h.

Σταδιακή εξασθένηση των βόρειων ανέμων αναμένουμε από αργά το απόγευμα της Τετάρτης 20.07.2022 (19:00-20:00), οπότε και η ένταση τους αναμένεται να υποχωρήσει στα 4-5 μποφόρ.

Επισημαίνεται ότι από την αλληλεπίδραση του ανέμου με το έντονο ανάγλυφο της περιοχής, η ένταση των ανέμων αναμένεται να είναι τοπικά υψηλότερη.

Επιπροσθέτως, σημειώνεται ότι οι ισχυρές ριπές του ανέμου αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα κηλιδώσεων (έναρξη νέων εστιών, ανεξάρτητων από το κύριο μέτωπο), διευκολύνοντας την παραγωγή και μεταφορά καυτρών.

Τελευταία ενημέρωση 12:59

Σύμφωνα με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, πολύ υψηλός θα είναι και αύριο, Πέμπτη, ο κίνδυνος πυρκαγιάς στις εξής περιοχές:

  • Αττική,
  • Κύθηρα,
  • νότια Εύβοια,
  • Αργολίδα,
  • Κορινθία,
  • Λακωνία
  • Σάμος,
  • Ικαρία,
  • Χίος,
  • Ψαρά

Τελευταία ενημέρωση 12:33

Ο Δήμος Χαλανδρίου ανακοίνωσε ότι συλλέγει είδη πρώτης ανάγκης για τους πολίτες που πλήττονται από την πύρινη λαίλαπα στην Πεντέλη. Η βοήθεια συγκεντρώνεται στο Κέντρο Νεότητας του Δήμου (Αντιγόνης και Δαναΐδων). Τηλ.: 210 68 40 033.

Συγκεντρώνονται τα εξής:

  • Τρόφιμα μακράς διαρκείας: Φρυγανιές, κρουασάν μπισκότα διάφορα (μικρές συσκευασίες) ξηροί καρποί (μικρές συσκευασίες) παστέλια κονσέρβες (με αυτόνομο άνοιγμα), νερό (500ml), γάλα εβαπορέ, χυμοί (μικροί) πλαστικά κουτάλια και πιρούνια.
  • Βρεφικά είδη: Γάλα βρεφικό, μπιμπερό, κρέμες (έτοιμες, σε ατομικά βαζάκια), μωρομάντηλα, πάνες.
  • Είδη προσωπικής υγιεινής: Ενυδατικές κρέμες, χαρτί υγείας, σερβιέτες, σαμπουάν-αφρόλουτρα (ατομικές συσκευασίες,) οδοντόκρεμες και οδοντόβουρτσες (ατομικές συσκευασίες), μπατονέτες, ξυραφάκια, σαπούνια, αφρός ξυρίσματος (μόνο μικρές συσκευασίες).
  • Υγειονομικό υλικό: Fucidine και betadine, βαμβάκι, γάζες, επίδεσμοι, φυσιολογικοί οροί, αντισταμινικές αλοιφές, αντισηπτικά, αυτοκόλλητες γάζες για τραύματα, ψυκτικά σε σπρέι για τραύματα, παυσίπονα & ασπιρίνες.
  • Tροφές για γάτες και σκύλους, (σε μικρές συσκευασίες), περιλαίμια για τα αδέσποτα και μπολ για φαγητό ή νερό.

Η Φιλοζωική Χαλανδρίου περιθάλπει ήδη δέκα ζώα, κυρίως αδέσποτα, που βρέθηκαν στα καμένα.

Για οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τη Φιλοζωική Χαλανδρίου στα τηλ.:
690 957 0884 και 690 957 0886

Τελευταία ενημέρωση 12:24

Δωρεάν προσωρινή φιλοξενία πολιτών που επλήγησαν από την πυρκαγιά στην περιοχή της Πεντέλης έχει διασφαλιστεί, κατόπιν επικοινωνίας του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, με τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, Χρήστο Τριαντόπουλο.

Έτσι, οι πολίτες που δεν μπορούν να επιστρέψουν στις οικίες τους, μπορούν να καλούν στο τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (213 15 10 100) και, δηλώνοντας τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, διεύθυνση οικίας και ΑΔΤ), να λαμβάνουν σχετική καθοδήγηση.

Τελευταία ενημέρωση 12:10

Τριάντα άτομα έχουν μεταφερθεί με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στα νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων και τρία άτομα με εγκαύματα. Οι υπόλοιπες διακομιδές αφορούσαν άτομα που αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα και ελαφρείς τραυματισμούς, μεταξύ αυτών και τρεις πυροσβέστες, από τις περιοχές της Παλλήνης, του Γέρακα, της Ανθούσας και της Πεντέλης.

Τελευταία ενημέρωση 11:53

Με πρωτοβουλία της υφυπουργού Υγείας Ζωής Ράπτη, αρμόδιας για θέματα Ψυχικής Υγείας, η Ομοσπονδία φορέων Ψυχικής Υγείας ΑΡΓΩ και οι φορείς της παρέχουν πολυεπίπεδη υποστήριξη στους πληγέντες από την πυρκαγιά στην Βόρεια και Ανατολική Αττική (Πεντέλη, νέα Πεντέλη, Ανθούσα, Γέρακα, Παλλήνη, Ντράφι):

  • Μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 10306 δωρεάν και ανώνυμα παρέχεται σε όποιον καλέσει ψυχοκοινωνική υποστήριξη 24 ώρες το 24ωρό σε ενήλικες, μέσω της επιλογής 1 και σε παιδιά μέσω της επιλογής 3.
  • Επίσης, πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας επιτόπου στις πληγείσες περιοχές (μόλις επιχειρησιακά κριθεί δυνατόν ) μέσω κλιμακίων επαγγελματιών ψυχικής υγείας και παροχή ειδών πρώτης ανάγκης. Κλιμάκιο βρίσκετε ήδη στην περιοχή της Πεντέλης.
  • Παράλληλα θα πραγματοποιείται παροχή ειδών πρώτης ανάγκης και πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας στους χώρους προσωρινής φιλοξενίας των πυρόπληκτων
  • Ακόμη, πραγματοποιείται συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης στην Παιανία Αναπαύσεως 39 στο Κέντρο Ημέρας «το Περιβολάκι»

Τελευταία ενημέρωση 11: 47

Συγκλονιστικά βίντεο από την πυρκαγιά στην Πεντέλη - Τρομακτική η ένταση του ανέμου

Τελευταία ενημέρωση 11:26

Πυροσβεστική: Σε Διώνη και Δασαμάρι το κύριο ενεργό μέτωπο της φωτιάς στην Πεντέλη

Τελευταία ενημέρωση 11:12

Νέο χάρτη με την εξέλιξη της πυρκαγιάς έδωσε στη δημοσιότητα η Πυροσβεστική, κατά τη νεότερη ενημέρωσή της.

Τελευταία ενημέρωση 10:50

Σε ύφεση η πυρκαγιά σε Γέρακα και Ανθούσα, όχι όμως και στο Πανόραμα Παλλήνης στα σύνορα με το Πικέρμι, όπου αυτή την ώρα υπάρχει ενεργό και δύσκολο μέτωπο, ενώ σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες, σύμφωνα με αναφορές.

Τελευταία ενημέρωση 10:29

Λαγουβάρδος: Δύσκολες και οι επόμενες ώρες - Πολύ ισχυρές ριπές ανέμων στην Πεντέλη

Τελευταία ενημέρωση 10:19

Τρεις διακομιδές τραυματιών πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας (εφημερία 19ης Ιουλίου) στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» λόγω της φωτιάς στην Πεντέλη. Όπως τονίζεται σε ανακοινωθέν του νοσοκομείου οι δύο περιπτώσεις αφορούσαν εγκαύματα και τρίτη εισπνοή καπνού. 

Αναλυτικά όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν:

Στην εφημερία της 19/7/2022, προσήλθαν συνολικά τρεις ασθενείς που αφορούσαν την Πλαστική Χειρουργική, από τη πυρκαγιά που ξεκίνησε από την Πεντέλη.

O ασθενής Μ.Ε. ετών 54 προσήλθε με ιδίο μέσο από την πυρκαγιά στο Γέρακα, με εκτεταμένα εγκαύματα συνολικής εγκαυματικής επιφάνειας 60% της ολικής επιφάνειας σώματος, κυρίως επιπολής και κατά τόπους εν τω βάθει μερικού πάχους, που αφορούσαν το πρόσωπο, άνω και κάτω άκρα άμφω, και κορμό. Λόγω της σοβαρότητας των εγκαυμάτων ο ασθενής εισήχθη στη Μονάδα Εγκαυμάτων και η κατάσταση του ασθενούς είναι σταθερή.

Ασθενής Α.Ν. θήλυ, 28 ετών, από την περιοχή της Πεντέλης, προσήλθε λόγω εισπνοής καπνού, και μετά τη διενέργεια των ενδεδειγμένων βάσει πρωτοκόλλου εξετάσεων και παρακλινικού ελέγχου, αποφασίστηκε η διακομιδή στο Γ.Ν Σωτηρία για πνευμονολογική εκτίμηση λόγω της φύσης του εισπνευστικού εγκαύματος. Ωστόσο η ασθενής αρνήθηκε ενυπογράφως την διακομιδή της με ΕΚΑΒ και ανέφερε ότι θα μεταβεί από τους συνοδούς της στο Γ.Ν Σωτηρία.

Ασθενής Β.Γ. άρρεν 35 προσήλθε με ΕΚΑΒ από τη Πεντέλη λόγω θερμικών εγκαυμάτων εν τω βάθει μερικού πάχους συνολικής επιφανείας 18%, σε κεφαλή, ΑΡ βραχίονα, ΔΕ κνήμη, και ΑΡ κάτω άκρο. Έγινε σύσταση για εισαγωγή στην κλινική Πλαστικής Χειρουργικής ωστόσο ο ασθενής αρνήθηκε ενυπογράφως και θα προσέλθει σήμερα για επανεξέταση στο εξωτερικό ιατρείο Πλαστικής Χειρουργικής.

Τελευταία ενημέρωση 10:02

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής 'Αμυνας (ΓΕΕΘΑ) ενημέρωσε ότι πέντε αεροπλάνα Καναντέρ διατίθενται για την κατάσβεση της φωτιάς στην Πεντέλη. Εξάλλου, από χθες, έχουν τεθεί στη διάθεση του Πυροσβεστικού Σώματος δύο ομάδες «Δευκαλίων» από την 2η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών και το 575 Τάγμα Πεζοναυτών και δύο τροχοφόροι φορτωτές.

Επιπλέον, σε άμεση ετοιμότητα βρίσκονται 6 ομάδες με συνολικά 61 άτομα, ενώ υπάρχουν 13 μηχανήματα με το υποστηρικτικό προσωπικό τους στο 725 Τάγμα Μηχανικού. Ακόμη, είναι διαθέσιμα 28 λεωφορεία των 50 θέσεων αλλά και 20 minibus των 6 έως 14 θέσεων.

Επιπρόσθετα, σε δίωρη ετοιμότητα βρίσκονται στο Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) 90 άτομα, στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ) 30 άτομα καθώς και στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) άλλα 30 άτομα.

Την ίδια ώρα, έπειτα από αίτημα του Πυροσβεστικού Σώματος, οι Ένοπλες Δυνάμεις προχωρούν σε 7 επιπλέον περιπολίες σε Πάρνηθα (δύο από τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου και δύο από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας) και Υμηττό (δύο από το Γενικό Επιτελείο Στρατού και μια από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού).

Τελευταία ενημέρωση 09:47

Σε απόσταση 400 χιλιομέτρων έχει μεταφερθεί ο καπνός από τη φωτιά στην Πεντέλη, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/ meteo.gr.

Οπτική δορυφορική εικόνα που έλαβε και επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/ meteo.gr από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο METEOSAT-11, δείχνει τον καπνό της δασικής πυρκαγιάς της Πεντέλης να έχει μεταφερθεί από τους ισχυρούς βόρειους – βορειοανατολικούς ανέμους τουλάχιστον 400 χιλιόμετρα νότια – νοτιοδυτικά προς την θάλασσα των Κυθήρων και το Νοτιοδυτικό Κρητικό Πέλαγος, σήμερα Τετάρτη, στις 07:40 το πρωί.

Τελευταία ενημέρωση 09:36

Αντιμετωπίστηκε η διαρροή φυσικού αερίου που σημειώθηκε το πρωί στην Παλλήνη εξαιτίας της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με την ΕΔΑ Αττικής μετά από επέμβαση τεχνικού κλιμακίου της εταιρείας, σε συντονισμό με την πυροσβεστική και το κέντρο επιχειρήσεων της πολιτικής προστασίας, το συμβάν αντιμετωπίστηκε και απομονώθηκε πλήρως το σημείο. Εν τω μεταξύ η φωτιά στην περιοχή έχει σβήσει και το σημείο είναι υπό πλήρη έλεγχο.

Η ΕΔΑ αναφέρει ότι το δίκτυο διαθέτει αυτόματα συστήματα διακοπής της παροχής, σε περίπτωση διαρροής. Παράλληλα, συνεργεία της εταιρείας βρίσκονται σε ετοιμότητα και διενεργούν ελέγχους στην ευρύτερη περιοχή της Βορειοανατολικής Αττικής, σε συντονισμό με την Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και την Πυροσβεστική.

Σημειώνεται τέλος ότι, για οποιοδήποτε θέμα ασφαλείας σχετικά με το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το Κέντρο 'Αμεσης Επέμβασης της ΕΔΑ ΑΤΤΙΚΗΣ στην τηλεφωνική γραμμή 11322 που λειτουργεί σε 24ωρη βάση.

Τελευταία ενημέρωση 09:13

Λόγω της πυρκαγιάς στην Πεντέλη δεν επιτρέπεται η εκτέλεση λεωφορειακών γραμμών του ΟΑΣΑ.

Ειδικότερα, ο ΟΑΣΑ ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που έχει επιβάλλει η Ελληνική Αστυνομία δεν επιτρέπουν την εκτέλεση των εξής λεωφορειακών γραμμών:

301 ΣΤ. ΔΟΥΚ. ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ - ΑΝΘΟΥΣΑ - ΠΕΝΤΕΛΗ (ΚΥΚΛΙΚΗ) 301 Β ΣΤ. ΔΟΥΚ. ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ - ΑΝΘΟΥΣΑ - ΠΕΝΤΕΛΗ (ΚΥΚΛΙΚΗ) 314 ΣΤ. ΔΟΥΚ. ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ - ΠΑΛΛΗΝΗ - ΡΑΦΗΝΑ 319 ΣΤ. ΔΟΥΚ. ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ - ΠΑΛΛΗΝΗ - ΕΚΠΤ. ΧΩΡΙΟ ΣΠΑΤΑ (ΚΥΚΛΙΚΗ) 324 ΑΝΘΟΥΣΑ - ΠΑΛΛΗΝΗ - ΚΑΝΤΖΑ (ΚΥΚΛΙΚΗ)

Επίσης, τροποποιήσεις υπάρχουν στη διαδρομή των εξής λεωφορειακών γραμμών: 302 ΣΤ. ΔΟΥΚ. ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ - ΓΕΡΑΚΑΣ (ΚΥΚΛΙΚΗ) 446 ΣΤ. ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ - ΝΟΣΟΚ. ΠΕΝΤΕΛΗΣ (ΜΕΣΩ ΠΙΚΠΑ) 450 ΣΤ. ΧΑΛΑΝΔΡΙ - ΧΑΛΑΝΔΡΙ - Ν. ΠΕΝΤΕΛΗ 451 ΣΤ. ΧΑΛΑΝΔΡΙ - Ν. ΠΕΝΤΕΛΗ - ΧΑΛΑΝΔΡΙ (ΚΥΚΛΙΚΗ) 460 ΣΤ. ΧΑΛΑΝΔΡΙ - ΧΑΛΑΝΔΡΙ - Π. ΠΕΝΤΕΛΗ 461 ΣΤ. ΧΑΛΑΝΔΡΙ - Π. ΠΕΝΤΕΛΗ - ΧΑΛΑΝΔΡΙ (ΚΥΚΛΙΚΗ) Α5 ΑΚΑΔΗΜΙΑ - ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ - ΑΝΘΟΥΣΑ Χ93 ΣΤ. ΥΠΕΡ. ΛΕΩΦ. ΚΗΦΙΣΟΥ - ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ (EXPRESS) Χ95 ΣΥΝΤΑΓΜΑ - ΑΕΡΟΛ. ΑΘΗΝΩΝ (EXPRESS)

Για περισσότερες πληροφορίες, οι επιβάτες μπορούν να καλούν στο πληροφοριακό κέντρο του ΟΑΣΑ 11185.

Τελευταία ενημέρωση 09:01

Στο σημείο που είναι σε εξέλιξη η φωτιά εντοπίζονται αυτήν την ώρα τα προβλήματα ηλεκτροδότησης, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ. Επισημαίνεται ακόμη ότι τα συνεργεία των τεχνικών είναι σε αναμονή και μόλις επιτραπεί από την Πυροσβεστική θα κάνουν επιθεώρηση του δικτύου.

Η βλάβη εντοπίζεται σε μια γραμμή Μέσης Τάσης που τροφοδοτεί τμήμα της Παλλήνης και της Πεντέλης. Χωρίς προβλήματα λειτουργεί εξάλλου το δίκτυο Υψηλής Τάσης του ΑΔΜΗΕ.

Τελευταία ενημέρωση 08:40

Αυτοκτόνησε 84χρονος που κάηκε το σπίτι του στην Ανθούσα

Τελευταία ενημέρωση 08:28

Στο Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων βρίσκεται ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης και όλη η ηγεσία του υπουργείου σε διαρκή επικοινωνία με τα υπουργεία Υγείας, Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη. 

Τελευταία ενημέρωση 08:15 

Ηλικιωμένος έβαλε τέλος στη ζωή του όταν είδε το σπίτι του στην Ανθούσα να καίγεται για τρίτη φορά, σύμφωνα με αναφορές της ΕΛ.ΑΣ.

Τελευταία ενημέρωση 08:13

Χάρτης που δόθηκε στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια ενημέρωσης από τον Εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Επιπυραγό Ιωάννη Αρτοποιό.

Τελευταία ενημέρωση 08:10

Τουλάχιστον δέκα σπίτια έχουν καεί, δήλωσε ο Ευάγγελος Μπουρνούς, δήμαρχος Πικερμίου - Ραφήνας, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Τελευταία ενημέρωση 08:05

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες σε Γέρακα, Ανθούσα, Παλλήνη και Διώνη με την έμφαση να δίνεται πλέον στη νοτιοδυτική πλευρά της πυρκαγιάς, στο όριο με την Αττική Οδό, σύμφωνα με τη δεύτερη ενημέρωση της ημέρας από τον Γιάννη Αρτοποιό, εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής. Προτεραιότητα δίνεται στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, ανέφερε ο ίδιος, αλλά και η προστασία όλου του αστικού ιστού. Επιχειρούν τέσσερα ελικόπτερα και πέντε αεροσκάφη.

Τελευταία ενημέρωση 07:59

Αναφορικά με το φυσικό αέριο στο λόφο Έντισον, υπήρξε ελεγχόμενη φωτιά σε παροχή στο Block Α 12. Τα συνεργεία της ΕΔΑ Αττικής είναι στο σημείο και σε συντονισμό με το Πυροσβεστικό Σώμα έγινε ελεγχόμενη αποκοπή του δικτύου. Αυτή την ώρα έχει γίνει πλήρης αποκοπή του αερίου.

Τα συνεργεία της ΕΔΑ Αττικής, βρίσκονται προληπτικά στις περιοχές ενδιαφέροντος (Παλλήνη, Πεντέλη, Γέρακα κλπ), ώστε να είναι εύκολη και γρήγορη πρόσβαση. Είναι με πλήρη διακριτικά ώστε να είναι εμφανής η παρουσία τους στις περιοχές, ενώ το κέντρο επιχειρήσεων της ΕΔΑ Αττικής είναι σε πλήρη ετοιμότητα.

Τελευταία ενημέρωση 07:52

Πυροσβεστική: Μάχη σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες - 600 απομακρύνσεις πολιτών

Τελευταία ενημέρωση 07:40

Ισχυρή σύσταση να αποφεύγονται σήμερα οι μετακινήσεις παιδιών σε εγκαταστάσεις και χώρους απασχόλησης (λ.χ. camps) στην ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής Αττικής, απευθύνει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της Πεντέλης.

Συγκεκριμένα το υπουργείο σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της Πεντέλης και για λόγους ασφαλείας και προστασίας από τον καπνό, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας απευθύνει ισχυρή σύσταση να αποφεύγονται σήμερα οι μετακινήσεις παιδιών σε εγκαταστάσεις και χώρους απασχόλησης (λ.χ. camps) στην ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής Αττικής».

Τελευταία ενημέρωση 07:38 

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μεταβαίνει στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο του ΕΚΑΒ.

Τελευταία ενημέρωση 07: 25

Αναμένεται ανακοίνωση από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας για να μην λειτουργήσουν σήμερα τα παιδικά camp στα σχολεία και τις αθλητικές εγκαταστάσεις της περιοχής που έχει πληγεί από την πυρκαγιά στην Πεντέλη.

Τελευταία ενημέρωση 07:10

Συνολικά έχουν γίνει από την ΕΛΑΣ 600 απομακρύνσεις πολιτών προς ασφαλές σημείο, ενώ μέσα στη νύχτα εκδόθηκαν συνολικά πέντε μηνύματα μέσω του 112 για απομακρύνσεις πολιτών από την Πεντέλη και γύρω από το 414 στρατιωτικού νοσοκομείου, τις ανατολικές περιοχές του Γέρακα, Βούλα Πικερμίου και Πανόραμα Παλλήνης, Παλλήνη και Νέα Παλλήνη καθώς και για αποφυγή μετακίνησης στη Λεωφόρο Μαραθώνος, από τον κόμβο της Αττικής Οδού έως το Πικέρμι, λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή.

Τελευταία ενημέρωση 06:51

Σχετικά με τις πληροφορίες για διαρροή φυσικού αερίου, διευκρινίζεται πως δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Έχει κινητοποιηθεί η ΕΔΑ Αττικής και υπάρχουν συστήματα απενεργοποίησης της παροχής, όταν προκύπτει κίνδυνος πυρκαγιάς. Οι αναφερόμενες εκρήξεις αφορούν σε γραμμές υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ.