Σε μη εργάσιμες ημέρες οι εκλογές των υπηρεσιακών συμβουλίων - Δεν θα κλείνουν τα σχολεία
Υπουργείο Παιδείας

Σε μη εργάσιμες ημέρες οι εκλογές των υπηρεσιακών συμβουλίων - Δεν θα κλείνουν τα σχολεία

Την διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη των υπηρεσιακών συμβουλίων των εκπαιδευτικών σε μη εργάσιμες ημέρες προβλέπει νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, ώστε να συνεχίζεται απρόσκοπτα η λειτουργία των σχολείων και να μην διακόπτεται η εκπαιδευτική λειτουργία.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι οι εκλογές θα γίνονται ημέρα Σάββατο αντί για εργάσιμη ημέρα και ώρα για να μην αναστέλλεται η λειτουργία των σχολείων, ενώ δίνεται η δυνατότητα και για ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Αναλυτικά η διάταξη:

Άρθρο 13: Προβλέπεται οι εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών μελών των υπηρεσιακών συμβουλίων του εκπαιδευτικού προσωπικού και του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης να πραγματοποιούνται ημέρα Σάββατο (αντί για εργάσιμη ημέρα και ώρα), προκειμένου να μην διακόπτεται στο ελάχιστο η εκπαιδευτική λειτουργία και να μην αναστέλλεται η λειτουργία των σχολείων. Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα για ηλεκτρονική διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Το ίδιο νομοσχέδιο, προβλέπει την πρόσληψη επιπλέον εκπαιδευτικών για την ομαλή λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών κατά τη σχολική χρονικά 2020 – 2021 λόγω κορονοϊού. Τα πρόσθετα κονδύλια για την πρόσληψη προσωπικού είναι ύψους 118 εκ. ευρώ.

Αναλυτικά το άρθρο: 

Άρθρο 10: Ενισχύονται οι πιστώσεις για την πρόσληψη επιπλέον εκπαιδευτικών και ειδικού εκπαιδευτικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού, για την ομαλή λειτουργία εκπαιδευτικών δομών τη σχολική χρονιά 2020-2021, μέσω του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Τα πρόσθετα κονδύλια αυτά είναι ύψους έως 118 εκ. ευρώ - επιπλέον των πρόσθετων κονδυλίων έως 200 εκ. ευρώ για προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού που προβλέφθηκαν με το Ν 4722/ΦΕΚ 177 Α’/15-9-2020. Τα κονδύλια αυτά προβλέφθηκαν για τη φετινή σχολική χρονιά, δεδομένων και των αυξημένων αναγκών λόγω του κορονοϊού. 

Να σημειωθεί ότι, την ίδια στιγμή, περί τα 200 σχολεία τελούν υπό κατάληψη, ενώ 94 μονάδες έχουν αναφέρει κρούσματα κορονοϊού, με συνέπεια να αναστείλουν τη λειτουργία τους τμήματα ή ολόκληρο το σχολείο.