Σε... γεύμα συμφιλίωσης καλεί ο Trump τους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές

Σε... γεύμα συμφιλίωσης καλεί ο Trump τους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές

Ο Donald Trump έχει προσκαλέσει σήμερα τους Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές σε γεύμα στον Λευκό Οίκο, για να συζητήσουν το θέμα του νομοσχεδίου της υγείας, μία ημέρα αφότου η προσπάθεια του κόμματος να αντικαταστήσει τον νόμο κοινωνικής ασφάλισης του προκατόχου του κατέρρευσε στη Γερουσία.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου χθες, ο οποίος ανακοίνωσε τη συνάντηση και ο οποίος μίλησε ανώνυμα, "υπάρχει κινητικότητα στο θέμα της υγείας", χωρίς ωστόσο να δώσει στη δημοσιότητα περαιτέρω λεπτομέρειες.

Σε δηλώσεις του χθες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την απογοήτευσή του και άφησε να εννοηθεί ότι θα αφήσει τις ασφαλιστικές αγορές που δημιουργήθηκαν με τον νόμο του Δημοκρατικού πρώην προέδρου Barack Obama ("Obamacare") να καταρρεύσουν, ώστε να αναγκαστούν οι Δημοκρατικοί να συνεργαστούν για να μη μείνουν χωρίς κάλυψη οι ασφαλισμένοι.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Γερουσίας Mitch McConnell, όταν απέτυχε να εξασφαλίσει πλειοψηφία μετά από αντίσταση από γερουσιαστές του ίδιου του τού κόμματος, ανακοίνωσε χθες ότι θα πιέσει για ψηφοφορία την επόμενη εβδομάδα που θα ανακαλέσει τον νόμο Obamacare.

Οι πιθανότητες να τα καταφέρει όμως φαίνονται ισχνές, καθώς το κόμμα στη Γερουσία δεν έχει το περιθώριο να χάσει πάνω από δύο ψήφους, και τουλάχιστον τρεις Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές έχουν εκφράσει την αντίρρησή τους σε κάποια τέτοια κίνηση.

Σημειώνεται ότι η κατάσταση πολιτικής αναταραχής που προκλήθηκε στην Γερουσία, επηρέασε επίσης, αρνητικά τις χρηματαγορές, καθώς ενίσχυσε το κλίμα αμφιβολιών για το επίπεδο πολιτικής δυναμικής που διαθέτει η κυβέρνηση Τραμπ προκειμένου να προχωρήσει στην υλοποίηση άλλων σημαντικών προτεραιοτήτων της εσωτερικής πολιτικής της ατζέντας. Μεταξύ αυτών, η φορολογική μεταρρύθμιση, που εδώ και μήνες αναμένει ο επιχειρηματικός κόσμος στις ΗΠΑ.

Η αποτυχία κατάργησης κι αντικατάστασης του Obamacare ανέδειξε το κλίμα πολιτικού διχασμού που επικρατεί στο Κογκρέσο, αλλά και την αδυναμία των Ρεπουμπλικάνων να καταλήξουν σε μια συμβιβαστική φόρμουλα με την κατάθεση ενός αναθεωρημένου νομοσχεδίου που θα ικανοποιούσε τα αιτήματα των Γερουσιαστών που εκδήλωσαν επιφυλάξεις ή δήλωσαν ότι δεν θα το ψηφίσουν.

Υπενθυμίζεται ότι με δεδομένη την αρνητική στάση των Δημοκρατικών, αλλά και την κατανομή των εδρών στην Γερουσία (52 Ρεπουμπλικάνοι, 48 Δημοκρατικοί) το ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο μπορεί να χάσει μέχρι δύο ψήφους, προκειμένου να ψηφιστεί η κατάργηση. Κι αυτό, με βάση τα σημερινά δεδομένα, καθιστά εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση την έγκριση των αλλαγών που επιδιώκει ο Trump. Θα δώσει, άραγε, διέξοδο το σημερινό γεύμα;

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ