Υπουργείο Υγείας: Σε επιφυλακή για την αύξηση των κρουσμάτων - Plan B με τοπικά lockdown

Σε επιφυλακή για την αύξηση των κρουσμάτων - Plan B με τοπικά lockdown

Στη σημασία της τήρησης των κανόνων υγιεινής στάθηκε ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, κάνοντας παράλληλα λόγο για Plan b, το οποίο θα περιλαμβάνει ενδεχομένως τοπικές καραντίνες και αύξηση των τεστ, ιδιαίτερα στους επισκέπτες. Ο ίδιος είπε είναι στο χέρι όλων ώστε να τεθεί υπό έλεγχο η όποια αύξηση των κρουσμάτων, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος σχετικά με την έλευση ενός εμβολίου για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ant1, ο κ. Κικίλιας ανέφερε πως «όλοι ξέραμε -και εμείς και οι επιστήμονές μας- ότι με το άνοιγμα των συνόρων μας θα είχαμε μία μερική αύξηση των κρουσμάτων. Από την άλλη, καταλαβαίνουν όλοι ότι με πρώτα από όλα τη δημόσια υγεία, τα ιατρικά πρωτόκολλα και τον σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, πρέπει να επιβιώσει και η οικονομία και ο τουρισμός. Αυτό έχει διαφορά από το δεύτερο κύμα. Επαναλαμβάνω ότι εξαρτάται από εμάς, από την ατομική μας συμπεριφορά, από τους κανόνες της δημόσιας υγείας, ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε μία κατάσταση. Απαγορεύσαμε τα πανηγύρια. Είναι η φύση του event αυτού τέτοια...».

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας συμπλήρωσε: «Να μην κλειστεί κανένας μέσα. Να χαρούμε τη χώρα μας, τις ομορφιές, τις θάλασσές της. Να κάνουμε το μπάνιο μας, αλλά να αποφύγουμε το συγχρωτισμό σε εξωτερικούς χώρους. Είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη ότι πρέπει να προσέξουμε όλοι»

Ο Βασίλης Κικίλιας έκανε λόγο για μια ακόμη φορά για τήρηση των φυσικών αποστάσεων, μάσκα στους εσωτερικούς χώρους όταν πρέπει και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, κανόνες υγιεινής και αντισηπτικά στα χέρια, όχι πάρα πολύς κόσμος σε εξωτερικούς χώρους όπου δεν μπορούμε να προστατευθούμε και ειδικά μίλησε για τις ευπαθείς ομάδες που χρειάζονται διπλή και τριπλή προσοχή, όπως είπε. Αν τηρηθούν όλα αυτά όπως ανέφερε «προφανώς έχουμε υπερπολλαπλάσιες πιθανότητες να τα πάμε καλά και αυτή τη δεύτερη φορά, εάν και εφόσον έχουμε δεύτερο κύμα».

Ο υπουργός Υγείας είπε ότι δεν μπορούμε να οδηγηθούμε σε ένα δεύτερο οριζόντιο lockdown και έκανε λόγο για δεύτερο πλάνο: «ένα Plan b, για τοπικά lockdown, για επιμέρους διορθώσεις, για PCR ενδεχομένως σε περισσότερους τουρίστες ή υποχρεωτικότητα. Είναι πράγματα τα οποία εξετάζουμε καθημερινά με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό. Και θέλω να πω και κάτι αισιόδοξο μέσα σε αυτήν την πρωτόγνωρη δυσκολία μιας πανδημίας που ζούμε. Για να το σκεφτούμε όλοι μας και ανάλογα να προσαρμόσουμε τη συμπεριφορά μας. Λένε οι επιστήμονές μας στο τέλος του 2020, αρχές του 2021 θα έχουμε τα πρώτα εμβόλια. Πράγματι, βλέπω ότι η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα οδεύει προς αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε ένα Α χρονικό διάστημα μέχρι τότε».

Είναι στο χέρι μας να έχουμε μία απλή αύξηση την οποία θα ελέγξουμε, από το να έχουμε ένα δεύτερο υψηλό κύμα, τόνισε και κατέληξε: «Νομίζω ότι είναι θέμα υπευθυνότητας των οργάνων της Πολιτείας, αλλά και ατομικής ευθύνης και των τουριστών μας και των πολιτών μας, να αντιμετωπίσουμε σοβαρά την κατάσταση και να έχουμε ένα επιτυχές αποτέλεσμα».

58 νέα κρούσματα στη χώρα - 34 τα εισαγόμενα, 8 στην Αττική

58 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε την Τρίτη ο ΕΟΔΥ, ενώ 34 από αυτά εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας.

Συνολικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται πλέον σε 3.883, ενώ το τελευταίο 24ωρο δεν διαπιστώθηκε κανένας θάνατος από επιπλοκές της νόσου. 13 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ των νοσοκομείων.

Τα 58 νέα κρούσματα κατανέμονται ως εξής:

- 28 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

- 6 είναι εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,

- 8 κρούσματα δηλώθηκαν στην περιφερειακή ενότητα Αττικής, 

- 7 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,

- 3 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Λέσβου, 

- 2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,

- 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας,

- 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης,

- 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Άρτας και

- 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι

Να καταστεί υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους η χρήση μάσκας εισηγούνται στην κυβέρνηση οι λοιμωξιολόγοι.

Τα φαινόμενα χαλάρωσης που έχουν παρατηρηθεί σε συνδυασμό με την αύξηση των κρουσμάτων έχουν θορυβήσει στελέχη της κυβέρνησης επί τάπητος τίθενται διάφορα μέτρα που μπορεί να περιορίσουν την διασπορά του ιού στη χώρα μας, με ένα από αυτά είναι και η αλλαγή εκ νέου της χρήσης μάσκας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, μετά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο υπουργείο Υγείας, οι λοιμωξιολόγοι αποφάσισαν να εισηγηθούν στην κυβέρνηση την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους.