Σε απεργιακό κλοιό η χώρα

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο δημοτικό Θέατρο Πειραιά πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι από τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, που συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, ζητώντας την εξασφάλιση των εργασιακών τους σχέσεων, ενόψει των ιδιωτικοποιήσεων.

Οι εργαζόμενοι που ζητούν δεσμεύσεις από τα εμπλεκόμενα υπουργεία θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τα γραφεία του ΟΛΠ. Ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ, Γιώργος Γεωργακόπουλος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκτίμησε ότι πιθανότατα να υπάρξει κάποια απάντηση από τους εμπλεκόμενους φορείς ενόψει και της έγκρισης της σύμβασης παραχώρησης από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων την Παρασκευή 10 Ιουνίου.

Ο κ. Γεωργακόπουλος τόνισε ότι πέραν τη διαφωνίας για την ιδιωτικοποίηση των δύο λιμανιών, οι εργαζόμενοι θέτουν επί τάπητος το θέμα των εργασιακών σχέσεων και τη σταθερότητα στην εργασία. Πρόσθεσε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με κάθε τρόπο βάσιμο και νομοθετημένο, προκειμένου να μη βρεθούν κάτω από την απειλή της ανεργίας οι δεκάδες εργαζόμενοι που έχουν προσφέρει και στους δύο οργανισμούς των λιμανιών.

«Θα πρέπει να βρεθεί νομοθετική ρύθμιση που να κατοχυρώνει το δεδομένο που υπήρχε μέσα από τις ρυθμίσεις του 2688/89 και από το γενικό κανονισμό εργασίας. Η εταιρεία δεν κλείνει, αλλά αλλάζει τη μετοχή της σύνθεση» τόνισε ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ.

«Καλούμε τους παραγωγικούς φορείς, τους δημάρχους, τους επιστημονικούς φορείς, αλλά και άλλους συνδικαλιστικούς φορείς που βρίσκονται σε αγωνιστική δράση να ενημερωθούν και να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα μας που με υπευθυνότητα διεξάγουμε οι εργαζόμενοι στους ΟΛΠ και ΟΛΘ. Διεκδικούμε κατοχυρωμένες θεσπισμένες εργασιακές θέσεις και εργασιακή σταθερότητα, που σε κάθε περίπτωση προκύπτει από το εργασιακό μας ιστορικό στον ΟΛΠ και ΟΛΘ» τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας ΟΜΥΛΕ και η Ενωση Λιμενεργατών Αρχιεργατών.

«Μήνες τώρα, η κυβέρνηση έχει πολλές φορές διακηρύξει ότι στη διαδικασία υλοποίησης των δεσμευτικών, με βάση τη συμφωνία με τους δανειστές, ιδιωτικοποιήσεων, βασικό μέλημα παραμένει η προστασία των εργασιακών σχέσεων» ανέφεραν πρόσφατα σε κοινή δήλωσή τους από την πλευρά τους οι υπουργοί Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας, Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος και Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος.

Ήδη βρισκόμαστε σε φάση ολοκλήρωσης αυτών των πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων, είχαν τονίσει οι τρεις υπουργοί και κάλεσαν όλους τους εμπλεκόμενους να βοηθήσουν στην προσπάθεια για μια δίκαιη λύση που άμεσα και μακροπρόθεσμα θα αποβεί σε όφελος όλων.

Απεργούν δάσκαλοι - καθηγητές σε όλη την Ελλάδα

«Ημέρα Πανελλαδικής Δράσης για την Παιδεία» είναι η σημερινή, όπως αναφέρει η ΟΛΜΕ σε ανακοίνωσή της. Ειδικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει ότι: «Ορίζουμε την 8η Ιουνίου Ημέρα Πανελλαδικής Δράσης για την Παιδεία και την προάσπιση των κοινωνικών αγαθών σε συντονισμό με τη ΔΟΕ και την ΠΟΕΔΗΝ».

Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί καλούν τις ΕΛΜΕ να πάρουν πρωτοβουλίες ενημέρωσης των συναδέλφων και να οργανώσουν κινητοποιήσεις σε συνεργασία με του Συλλόγους της Α/βάθμιας σε Διευθύνσεις ή Περιφέρειες Εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα.

Στην Αθήνα το συλλαλητήριο τω εκπαιδευτικών θα ξεκινήσει με προσυγκέντρωση στις 12:30 στα Προπύλαια. 

Όπως σημειώνει η ΟΛΜΕ, διεκδικούν:

-Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 5%
-Μαζικούς μόνιμους διορισμούς – Όχι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας
-Κανένας αναπληρωτής δεν περισσεύει
-Κατάργηση του Ν. 3848/2010
-Δημόσιο σχολείο για όλα τα παιδιά χωρίς αποκλεισμούς
-Ανατροπή των πολιτικών κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ

Διαμαρτυρία... με νταούλια και ζουρνάδες στο υπουργείο Υγείας!

Διαμαρτυρία μετά μουσικής σήμερα έξω από το υπουργείο Υγείας, με εργαζομένους να παίρνουν νταούλια και ζουρνάδες!

Οι εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας χόρεψαν, και τραγούδησαν και μαντινάδες, έξω από το υπουργείο στην Αριστοτέλους, αφιερώνοντας μάλιστα μία μαντινάδα στον Κρητικό υφυπουργό Παύλο Πολάκη.

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία πραγματοποιούν πανελλαδική πανυγειονομική απεργιακή κινητοποίηση, κατηγορώντας την κυβέρνηση για καταστροφικές πολιτικές που ασκούνται στο τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας.

Τετράωρο «χειρόφρενο» στα ΜΜΜ

Τέλος, στον χώρο των μέσων μαζικής μεταφοράς, οι εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ (ΗΣΑΠ, Μετρό, Τραμ) πραγματοποιούν σήμερα τετράωρη στάση εργασίας από τις 12:00 ως τις 16:00.

Η στάση εργασίας εντάσσεται στο πλαίσιο δεκαπενθήμερων  προειδοποιητικών κινητοποιήσεων, που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι από την αρχή της εβδομάδας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr