Σε «αναμμένα κάρβουνα» η Μόσχα από τις κινήσεις του αμερικανικού Στρατού

Σε «αναμμένα κάρβουνα» η Μόσχα από τις κινήσεις του αμερικανικού Στρατού

Η είδηση της κοινής περιπολίας του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και της Βρετανίας στη Θάλασσα του Μπάρεντς στην Αρκτική, για πρώτη φορά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο σε συνδυασμό με την επικείμενη κοινή άσκηση με των αμερικανικών με τις πολωνικές στρατιωτικές δυνάμεις σε ευρωπαϊκό έδαφος, προκαλούν αν μη τι άλλο αμηχανία στη Ρωσική πλευρά.

Στις αρχές Μαΐου, τρία αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke μαζί με ένα πλοίο ταχείας υποστήριξης μάχης και την φρεγάτα του Royal Navy HMS Kent βρέθηκαν στη Θάλασσα του Μπάρεντς, βόρεια της Ρωσίας, για να "διεκδικήσουν την ελευθερία της πλοήγησης και να επιδείξουν απρόσκοπτη συνεργασία μεταξύ των συμμάχων", όπως ανέφερε το δελτίο τύπου του Ναυτικού των ΗΠΑ.

Η ανάπτυξη των πολεμικών πλοίων του ΝΑΤΟ στην καρδιά του ρωσικού στόλου αποτελεί σύμφωνα με πολλούς αναλυτές μιας πρώτης τάξεως απόδειξη ότι οι δυτικές δυνάμεις παραμένουν σε κατάσταση μάχης εν μέσω κορονοϊου.

Ο ρωσικός Στόλος της Βόρειας Θάλασσας στον οποίον ανήκουν πολεμικά πυρηνοκίνητα πλοία και υποβρύχια, σταθμεύει κοντά στην πόλη Μούρμανσκ, στα νερά της Χερσονήσου Κόλα, σ’ ένα φιόρδ που έχει έξοδο στην Θάλασσα του Μπαρέντς.

Την ίδια ώρα η εξέλιξη αυτή έρχεται ενώ η Αρκτική αποκτά με το λιώσιμο των πάγων πλέον τεράστια γεωπολιτική σημασία.  Η περιοχή αυτή, εκτός από τα τεράστια αποθέματά της σε υδρογονάνθρακες, προκαλεί το ενδιαφέρον της Ρωσίας λόγω του Βορειοανατολικού Περάσματος, το οποίο ελπίζει να εκμεταλλευθεί στο μέλλον ως μια μεγάλη εμπορική οδό που συνδέει την Ευρώπη με την Ασία. Αυτή η θαλάσσια διαδρομή, που έχει καταστεί πιο διαβατή λόγω της κλιματικής υπερθέρμανσης και του λιώσιμου των πάγων, έχει αρχίσει να διαδραματίζει αυξανόμενο ρόλο στις διεθνείς ανταλλαγές.

Παράλληλα έγινε γνωστό ότι ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε την μερική επανέναρξη των στρατιωτικών γυμνασίων του στην Ευρώπη, που ανεστάλησαν λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, αλλά σε μειωμένο σχηματισμό.

Η πολωνο-αμερικανική άσκηση Allied Spirit, η οποία είχε προγραμματιστεί για τον Μάιο, θα κινητοποιήσει 6.000 στρατιώτες από τις δύο χώρες από τις 5 έως τις 19 Ιουνίου στη μεγάλη στρατιωτική βάση Ντράουσκο Πορόρσκι στη βόρεια Πολωνία, ανακοίνωσε ο στρατός.

"Όλα τα παραπάνω δείχνουν μια ανάλογη κατάσταση με την δεκαετία του 80'", όπως ανέφερε ο Νικλας Γκρανχολμ της Υπηρεσίας Αμυντικών Ερευνών της Σουηδίας. "Είμαι σίγουρος ότι η Ρωσία νιώθει μια ιδιαίτερη πίεση εν μέσω κορονοϊού, την οποία δεν περίμενε."