Scope: Μεγαλώνει ο κίνδυνος για την τουρκική οικονομία

Scope: Μεγαλώνει ο κίνδυνος για την τουρκική οικονομία

Η απόλυση του κεντρικού τραπεζίτη επιδεινώνει την κρίση αξιοπιστίας της νομισματικής πολιτικής της Τουρκίας, υπονομεύοντας ακόμη περισσότερο τη μακροοικονομική σταθερότητα στη χώρα. Αυτό αναφέρει η Scope Ratings, σχολιάζοντας την απόφαση του Ερντογάν να αλλάξει για 4η φορά τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, χαρακτηρίζοντας παράλληλα «credit negative» την εξέλιξη αυτή.

Η αιφνιδιαστική «καρατόμηση» του Νατσί Άγμπαλ μετά την φιλική προς τις αγορές απόφαση αύξησης των επιτοκίων κατά 200 μονάδες βάσης, δείχνει την πρόθεση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προχωρήσει σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής για να υποστηρίξει μια μη βιώσιμη υψηλή ανάπτυξη, σημειώνει ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης.  

Με τον Σαχάπ Καβτζίογλου στο τιμόνι της κεντρικής τράπεζας, η CBRT είναι λιγότερο πιθανό να λειτουργήσει προληπτικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα προκαλέσουν η πτώση της λίρας, η άνοδος του πληθωρισμού και η αύξηση της πιστωτικής επέκτασης. «Οι σημαντικές μακροοικονομικές ανισορροπίες της Τουρκίας ενδέχεται να γίνουν ξανά υπερβολικές αντί να αντιμετωπιστούν από την κεντρική τράπεζα», προσθέτει η Scope.

Η έξοδος του Άγμπαλ μετά την κατά 875 μ.β. αύξηση των επιτοκίων από τον περασμένο Νοέμβριο αναμένεται να οδηγήσει σε νέα επιδείνωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Τουρκίας. Με περισσότερα ερωτηματικά αναφορικά με την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας και την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής, είναι πιθανό να δούμε ξανά την CBRT να χρησιμοποιεί τα περιορισμένα συναλλαγματικά αποθέματα για να στηρίξει την τουρκική λίρα.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μία πολύ κακή συγκυρία καθώς την ίδια ώρα σημειώνονται εκροές κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές, τονίζει η Scope.