Σάρωσε τα βραβεία ο Γιώργος Λάνθιμος

Σάρωσε τα βραβεία ο Γιώργος Λάνθιμος

Της Αγγελικής Κώττη

Το μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό Βραβείο Κινηματογράφου, αυτό της καλύτερης ευρωπαϊκής ταινίας, και άλλα επτά, πήρε η «Ευνοουμένη» του Γιώργου Λάνθιμου, που κέρδισε τα μισά από τα 16 βραβεία που απονεμήθηκαν στο Βερολίνο το βράδυ του Σαββάτου. Η ταινία του Έλληνα σκηνοθέτη πήρε επίσης το βραβείο ευρωπαϊκής κωμωδίας 2019.

Ο Γιώργος Λάνθιμος κέρδισε ακόμα το Βραβείο Σκηνοθεσίας Ωστόσο, ο Έλληνας σκηνοθέτης δεν βρισκόταν στην τελετή απονομής για να παραλάβει το βραβείο και στη θέση του στη σκηνή ανέβηκε ο παραγωγός της ταινίας.

Επιπλέον, η Ολίβια Κόλμαν κέρδισε το Α? Γυναικείο για το ρόλο της βασίλισσας Αν στην ταινία και έστειλε τις ευχαριστίες της μέσα από βίντεο που προβλήθηκε κατά την τελετή. Η «Ευνοούμενη» κέρδισε και τα βραβεία Διεύθυνση Φωτογραφίας, Μοντάζ, Κοστουμιών και Μακιγιάζ.

Το βραβείο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κριτικών κέρδισαν οι Αθλιοι, ενώ του κοινού ο Ψυχρός πόλεμος του Πάβελ Παβλικόφσκι. Βραβείο καλύτερου ανδρικού ρόλου πήρε ο Αντόνιο Μπαντέρας για τη συμμετοχή του στην ταινία «Πόνος και δόξα» του Πάβλο Αλμοδόβαρ. Καλύτερη ευρωπαϊκή ταινία κινουμένων σχεδίων ψηφίσθηκε από την Ακαδημία «Ο Μπουνιουέλ στον λαβύρινθο με τις χελώνες».

Βραβεύθηκαν επίσης ο Βέρνερ Χέρτζοκ και η Ζυλιέτ Μπινός για το σύνολο του έργου τους.

Φωτογραφία αρχείου