Σαρώνει το «φαινόμενο Ντράγκι» – Πάρτι στις αγορές για τον προφεσόρε

Σαρώνει το «φαινόμενο Ντράγκι» – Πάρτι στις αγορές για τον προφεσόρε

Οι πολιτικές εξελίξεις στη Ρώμη είναι καταιγιστικές, ο «τυφώνας» Ντράγκι κυριαρχεί παντού και όλοι θέλουν να ανέβουν στο «άρμα» του προφεσόρε που δείχνει να αλλάζει τις ισορροπίες σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Από την ημέρα που ο πρόεδρος Ματαρέλα έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ντράγκι, το χρηματιστήριο του Μιλάνου έχει σημειώσει άνοδο 6,2% έναντι περίπου 2% που είναι ο μέσος όρος των ευρωπαϊκών αγορών, ενώ το spread των ιταλικών ομολόγων με τα γερμανικά έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2015. Σύμφωνα με Ιταλούς αναλυτές το όφελος για την οικονομία από το «φαινόμενο Ντράγκι» ξεπερνάει τα 1 δισ. ευρώ σε διάστημα  λιγότερο της μίας εβδομάδας. 

Και όλα αυτά χωρίς καν να έχει σχηματιστεί κυβέρνηση. Μία κυβέρνηση τη σύνθεση της οποίας θα μάθουμε μέσα στις επόμενες ώρες και από την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου θα αναλάβει τις τύχες της Ιταλίας. Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί ο δεύτερος γύρος των επαφών του Ντράγκι και αφού συμφωνηθούν οι βασικοί άξονες του κυβερνητικού του προγράμματος, θα γίνουν οι τελευταίες ζυμώσεις για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν υπουργικές καρέκλες. 

Το ένα μετά το άλλο τα κυρίαρχα κόμματα της ιταλικής πολιτικής σκηνής βάζουν στην άκρη εγωισμούς και σκοπιμότητες και προσφέρουν στήριξη στον Super Mario, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας και μάλιστα ισχυρής. Από τον «σκληρό» Ματέο Σαλβίνι της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά έως τον Μπέπε Γκρίλο, ιδρυτή του παλαιότερα αντισυστημικού Κινήματος Πέντε Αστέρων, όλοι δηλώνουν “πίστη” στον Ντράγκι. 

Ποιος να το πίστευε πριν λίγο καιρό ότι ο Ντράγκι θα είχε τόσο μεγάλο αντίκτυπο και θα μπορούσε να διασφαλίσει τόσο ευρεία συναίνεση. Αν και τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο σε υποθέσεις που εμπλέκονται Ιταλοί πολιτικοί, οι οιωνοί μέχρι στιγμής είναι πολύ καλοί. 

Αυτά βλέπουν οι επενδυτές και στο Μιλάνο έχει ξεκινήσει ένα ξέφρενο πάρτι. Ο δείκτης FTSE MIB ενισχύεται για όγδοη φορά στις τελευταίες δέκα συνεδριάσεις, ενώ οι τραπεζικές μετοχές σημειώνουν άνοδο 17% μέσα στον Φεβρουάριο. Την ίδια ώρα στην αγορά ομολόγων οι κρατικοί τίτλοι της Ιταλίας γίνονται ανάρπαστοι αφού οι προοπτικές της οικονομίας βελτιώνονται εντυπωσιακά με τον Ντράγκι στο τιμόνι. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς έφτασε χθες στο 0,51% μία ανάσα από το ιστορικό χαμηλό του 0,47%, ενώ το spread με τα γερμανικά ομόλογα υποχώρησε σε χαμηλό άνω των 5 ετών.

Η εξέλιξη που δείχνει ευρεία συναίνεση έλαβε χώρα μέσα στο Σαββατοκύριακο. Ο Ντράγκι συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον Σαλβίνι και ο ηγέτης της Λέγκας αντί να βάλει κόκκινες γραμμές και να ζητήσει εγγυήσεις για θέματα όπως το μεταναστευτικό, έδωσε στην ουσία λευκή επιταγή στον εντολοδόχο πρωθυπουργό, δηλώνοντας στα μέσα ενημέρωσης ότι την τελική απόφαση θα τη λάβει το κόμμα του μέσα στις επόμενες ημέρες. 

«Υπάρχει κοινή προσέγγιση σε θέματα υποδομών, ανάπτυξης, κατασκευών και επιχειρήσεων», είπε ο Σαλβίνι, προσθέτοντας ότι συζήτησε και ευρωπαϊκά θέματα με τον Ντράγκι. «Είμαστε στην Ευρώπη, τα παιδιά μας μεγάλωσαν στην Ευρώπη. Θέλουμε μία κυβέρνηση που θα πάει στις Βρυξέλλες και να διαπραγματευτεί με το κεφάλι ψηλά», πρόσθεσε με νόημα. 

Πολύ εύστοχα, ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του υπουργείου Οικονομικών της Ιταλίας, Λορέντζο Κοντόνιο, χαρακτηρίζει «βιβλικών διαστάσεων» τη μεταστροφή του Σαλβίνι και την παρομοιάζει με τη μεταστροφή του Σαούλ στο δρόμο προς τη Δαμασκό. Από κει που κυνηγούσε τους μαθητές του Ιησού, ο Σαούλ ξαφνικά τυφλώθηκε και υπάκουσε στα όσα του είπε ο Κύριος.

Ποια θα είναι η αποστολή του Ντράγκι; Σίγουρα να διαπραγματευτεί με την Ευρώπη με «ψηλά το κεφάλι» όπως είπε και ο Σαλβίνι, όμως πρώτα θα πρέπει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα, μετά από μία εξουθενωτική κρίση με χιλιάδες νεκρούς και δραματικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει τις πολύ εύθραυστες ισορροπίες μεταξύ των πολιτικών κομμάτων που θα τη στηρίξουν, ενώ στην καρδιά του κυβερνητικού προγράμματος αναμφίβολα θα βρεθεί το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Κατά βάση η κυβέρνηση που θα σχηματίσει η Ντράγκι θα αποτελείται κυρίως από τεχνοκράτες. Η διάρκεια ζωής της είναι ένα από τα ζητήματα που θα συζητηθούν σήμερα με επικρατέστερο σενάριο την άνοιξη του 2023. Τέλος, δεν αποκλείεται να μπουν στην κυβέρνηση και μερικά βαριά ονόματα της ιταλικής πολιτικής σκηνής, αναλαμβάνοντας καίρια χαρτοφυλάκια με στόχο να ενισχυθεί και να διασφαλιστεί σε βάθος χρόνου η στήριξη των κομμάτων.