Σ. Τσιόδρας: Το μοναδικό αξιόπιστο τεστ είναι το μοριακό

Σ. Τσιόδρας: Το μοναδικό αξιόπιστο τεστ είναι το μοριακό

Τα μοναδικά αξιόπιστα τεστ αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι τα μοριακά, ανέφερε ο Σ. Τσιόδρας, σημειώνοντας για τη χρήση των τεστ αντισωμάτων πως δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάγνωση. «Στην οξεία φάση της νόσου δίνουν ψευδή αποτελέσματα. Δεν συγκρίνονται με τα μοριακά τεστ», επισήμανε.

Κατά τη σημερινή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας ανέφερε πως «με τη συμπεριφορά μας κρατήσαμε τα νούμερα χαμηλά. Αν το κρατήσουμε έτσι, θα σβήνει», ανέφερε χαρακτηριστικά για τον ιό.

Επεσήμανε ωστόσο ότι «οι επιδημίες σε συγκεκριμένους χώρους όπου δεν τηρούνται οι κανόνες ευνοούνται. Ο ιός κερδίζει έδαφος. Δεν έχει εξαφανιστεί. Εστίες με ευάλωτους πληθυσμούς, όπως οικισμοί Ρομά απαιτούν ειδική διαχείριση». 

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως χρειάζονται 30-35 μέρες για να κατέβει το Ρ0 σε 0,5. «Με ανησυχεί να μη γίνει πρακτικά αδύνατο αυτό όταν έχουμε πολλές επιδημίες», πρόσθεσε.

«Έχουμε μικρή διασπορά στη χώρα μας, μόνο τοπικές επιδημίες» υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν έχει τελειώσει η πανδημία του ιού. «Το πρώτο κύμα στη χώρα μας έχει περάσει» πρόσθεσε.

Αναφορικά με τη χρήση εμβολίων κατά προτεραιότητα, σημείωσε πως «δεν υπάρχει χώρος για κοινωνικές ανισότητες, όλα τα έθνη πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση σε οποιαδήποτε εξέλιξη αφορά στον νέο ιό. Δεν θα γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης το εμβόλιο».

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα μας αυτή την περίοδο, σημειώνοντας πως το «lockdown» δεν ευθύνεται για την άνοδο της θερμοκρασίας.