Σ. Τσιόδρας για χλωροκίνη: Μέρος της αγωγής σε ασθενείς στα νοσοκομεία

Σ. Τσιόδρας για χλωροκίνη: Μέρος της αγωγής σε ασθενείς στα νοσοκομεία

Η πλειοψηφία των νοσηλευομένων ασθενών του νέου κορονοϊού στην Ελλάδα έχει λάβει θεραπεία με χλωροκίνη, ενημέρωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, προσθέτοντας ότι σύντομα θα είναι εφικτή η χορήγηση φαρμάκων που περιέχουν την ουσία και σε εξω-νοσοκομειακούς ασθενείς.

Ειδικότερα, κατά την τακτική ενημέρωση για την εξέλιξη της πορείας του νέου κορονοϊού, αναφερόμενος τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου φαρμάκου στην Ελλάδα, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι «οι περισσότεροι νοσηλευόμενοι ασθενείς με τη νόσο στην Ελλάδα έχουν πάρει χλωροκίνη. Η θνησιμότητα που έχουμε στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 3%, ενώ στον υπόλοιπο κόσμο αγγίζει το 6%. Συνεπώς, είμαστε πολύ κάτω από ό,τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο. Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει σε σχέση με τη φαρμακευτική αγωγή, για αυτό και πρέπει να μην σπεύδουμε να εξάγουμε εύκολα συμπεράσματα».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι σε περίπου δέκα ημέρες θα είναι σε θέση να δώσει περισσότερα στοιχεία αναφορικά με την αποτελεσματικότητα της χλωροκίνης στους νοσηλευόμενους, ωστόσο τόνισε ότι «είναι αυτή τη στιγμή δύσκολο να πούμε ποιο φάρμακο, κάνει τι», καθώς η χλωροκίνη δεν χορηγείται ως μονοθεραπεία της νόσου αλλά συνδυαστικά με άλλα σκευάσματα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο καθηγήτης Λοιμωξιολογίας ενημέρωσε ότι πολύ σύντομα θα είναι δυνατή η χορήγηση της χλωροκίνης και σε εξω-νοσοκομειακούς ασθενείς, μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας και σχετικής διαδικασίας.

Παράλληλα, ανέφερε ότι θα συζητηθεί να δοθεί ένα φάρμακο για τις επόμενες οκτώ με 12 εβδομάδες, που θα κυκλοφορεί ο ιός. «Ένα φάρμακο ασφαλές, που θα μπορεί και να δουλέψει. Θα συζητήσουμε την χορήγηση του φαρμάκου της χλωροκίνης σαν μία μορφή προφύλαξης», είπε ο κ. Τσιόδρας και υπογράμμισε ότι η χώρα μας έχει προμηθευτεί επαρκείς ποσότητες χλωροκίνης.