Σ. Λαβρόφ: Θα συνεχιστεί η στενή συνεργασία μας με την Τουρκία παρά τις αμερικανικές κυρώσεις

Σ. Λαβρόφ: Θα συνεχιστεί η στενή συνεργασία μας με την Τουρκία παρά τις αμερικανικές κυρώσεις

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε ότι οι σχέσεις με την Τουρκία θα συνεχίσουν να είναι στενές κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Σότσι.

"Επιβεβαιώσαμε για μια ακόμα την πρόθεση μας να εργαστούμε για την από κοινού ανάπτυξη αμυντικών βιομηχανικών συμπράξεων. Εκτιμούμε, όπως έχει σημειώσει επανειλημμένα ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, την αρχική διάθεση των Τούρκων συναδέλφων μας να συνεχίσουν τη συνεργασία σε αυτόν τον τομέα, παρά τη συνεχιζόμενη παράνομη πίεση από την Ουάσινγκτον" δήλωσε ο Λάβροφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά από συνομιλίες με τον Τσαβούσογλου.

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν την Τρίτη για να συζητήσουν διεθνή ζητήματα πριν από την προγραμματισμένη σύνοδο του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Ρωσίας-Τουρκίας, στο οποίο πρόκειται να συμπροεδρεύουν οι πρόεδροί τους. 

Ο Λαβρόφ τόνισε ότι, παρά την πανδημία του κορονοϊού, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν παραμένουν σε στενή επαφή - φέτος συναντήθηκαν αυτοπροσώπως τρεις φορές, συμμετείχαν σε τηλεδιάσκεψη στο πλαίσιο του σχήματος της Αστάνα (Ρωσία, Τουρκία, Ιράν) και είχαν δεκάδες τηλεφωνικές συνομιλίες. 

"Μόνο αυτή η στατιστική δείχνει τι πλούσια ατζέντα γεμίζει τις σχέσεις μας", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λαβρόφ σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu. Πρόσθεσε ότι εκτός από την προετοιμασία για την προεδρική συνάντηση, θα ήθελε να συζητήσει με τον τούρκο ομόλογό του την κατάσταση στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, της Μέσης Ανατολής και του Καυκάσου.

"Έχουμε μια πλούσια διεθνή ατζέντα, τη διευθέτηση στο Συριακό, τη Λιβύη, άλλα μέρη της περιοχής της Μέσης Ανατολής και το θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ που παρουσιάστηκε πρόσφατα", δήλωσε ο Λάβροφ. "Εκτιμούμε πολύ τον αξιόπιστο διάλογό μας", πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Τσάβουσογλου τόνισε ότι ο στενός διάλογος μεταξύ του Τούρκου και των Ρώσου προέδρου και η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ τους, εξυπηρετεί όχι μόνο την ανάπτυξη διμερών σχέσεων αλλά και περιφερειακών δεσμών. Ο τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι λυπάται που η πανδημία απέτρεψε τις δύο χώρες από τον πλήρη εορτασμό της 100ης επετείου των διμερών σχέσεών τους, αλλά πρόσθεσε ότι είναι ικανοποιημένος με μια προσωπική συνάντηση στο τέλος του έτους.