Ροζάκης: Ο Ερντογάν έχει τοποθετηθεί στον χώρο των ακροδεξιών

Ροζάκης: Ο Ερντογάν έχει τοποθετηθεί στον χώρο των ακροδεξιών

«Ο Ερντογάν έχει χάσει την έλεγχο και έχει τοποθετηθεί στο χώρο των ακροδεξιών. Τον σύρει ο κυβερνητικός του εταίρος Μπαχτσελί παίζει μεγάλο ρόλο, με το φόβητρο της αποχώρησης από την κυβέρνηση», τόνισε ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Χρήστος Ροζάκης. 

Ο ίδιος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, ανέφερε: «Από την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 και μετά, ο Ερντογάν έχει αλλάξει ριζικά. Βλέπει παντού εχθρούς, φοβάται τα πάντα, προσπαθεί να δημιουργήσει νέους εχθρούς τους οποίους θεωρεί ως αποκλειστικά υπεύθυνους για την οικονομική κατάσταση της Τουρκίας. Δεν είναι ο Ερντογάν που γνωρίζαμε στη φάση του 2000».

«Μήπως είναι αυτός ο Ερντογάν και όχι ο άλλος; Σημασία έχει ότι έχουμε έναν καινούργιο Ερντογάν και πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε ως καινούργιο Ερντογάν και να τον χειριστούμε καταλλήλως», υπογράμμισε.

Συμμαχίες με άλλα κράτη

 

Σύμφωνα με τον κ. Ροζάκη, αυτό που κάνει η ελληνική κυβέρνηση σήμερα είναι ο μόνος τρόπος για να τον χειριστούμε, δηλαδή με «δημιουργία συμμαχιών με άλλα κράτη, και με μια προσπάθεια να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ελεγχόμενους κανόνες εμπλοκής».

Ερωτηθείς για τους υψηλούς τόνους που χρησιμοποιεί η Άγκυρα το τελευταίο διάστημα, εκτίμησε ότι δεν θα σημειωθεί μείζον επεισόδιο, αλλά πρόκειται για τη «συνήθη ρητορική» της Τουρκίας η οποία έχει πάρει μια ιδιαίτερη διάσταση τον τελευταίο καιρό.

«Θα προσπαθήσει να μας σύρει σε διάλογο για να πετύχει τα περισσότερα θετικά αποτελέσματα για αυτή. Δεν πρέπει να ανησυχούμε τόσο πολύ, καλά κάνουμε που αναπτύσσουμε τις ένοπλες δυνάμεις, αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει φόβος άμεσης εμπλοκής μας πολεμικού», υπογράμμισε.

Όπως είπε ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, όλα τα μέτρα που λαμβάνει η Ελλάδα, είναι μετρημένα και δεν έχουν τίποτα το εξωφρενικό. «Κάνουμε το μίνιμουμ που έπρεπε να γίνει, καθώς τα τελευταία δέκα χρόνια δεν είχαμε κάνει απολύτως τίποτα στο θέμα των εξοπλισμών. Τώρα, αν ενοχλείται ο Τ. Ερντογάν από αυτές τις ενέργειες, τι να κάνουμε; Δεν μπορούμε να πράξουμε διαφορετικά», τόνισε.

Χαρακτήρισε ως «πονεμένη ιστορία» τις διμερείς διερευνητικές επαφές, «που γίνεται ακόμη πιο πονεμένη κάτω από τις τρέχουσες συνθήκες». «Δεν βλέπω τι περιθώρια υπάρχουν. Φοβάμαι ότι θα διαιωνίζονται με την έννοια ότι θα συνεχιστούν, αλλά δεν βλέπω τι μπορεί να αποδώσει αυτή η ιστορία. Θα αρχίσει να αποδίδει με έναν νέο πρόεδρο στην Τουρκία, όταν με το καλό αντικατασταθεί ο Ερντογάν», επεσήμανε.

Για το τετ α τετ με Μπάιντεν

 

Αναφορικά με το πρόσφατο τετ α τετ Μπάιντεν – Ερντογάν, ο κ. Ροζάκης σχολίασε ότι ο αμερικανός πρόεδρος μπορεί να έχει κάνει μερικά σφάλματα, αλλά στο θέμα της Τουρκίας είναι άψογος και η συνάντηση που παραχώρησε στον τούρκο ομόλογό του, «είχε τα όριά της».

Μίλησε για «μεγάλη απόσταση» μεταξύ των δυο ηγετών, η οποία δεν μπορεί να καλυφθεί. «Ο Μπάιντεν δεν θέλει να βάλει “νερό στο κρασί του” και υποχρεώνεται να μη βάλει “νερό στο κρασί του” και από τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς δρα κάτω από την επίβλεψη και την τελική απόφαση των δυο αυτών σωμάτων», επεσήμανε ο Χρ. Ροζάκης.