Ρωσικά προσχήματα κρατούν κλειστό τον Nord Stream 1

Ρωσικά προσχήματα κρατούν κλειστό τον Nord Stream 1

Η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι ροές φυσικού αερίου, μέσω του αγωγού Nord Stream 1, δεν θα συνεχιστούν μέχρι νεωτέρας, καθώς η τουρμπίνα του συμπιεστή στον σταθμό της Αγίας Πετρούπολης έχει παρουσιάσει διαρροή λαδιού.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η τουρμπίνα δεν μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια μέχρι να επιδιορθωθεί η διαρροή και δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για την επανέναρξη της παροχής φυσικού αερίου μέσω του αγωγού, ο οποίος, σύμφωνα με το πρόγραμμα, επρόκειτο να επιστρέψει σε λειτουργία τα ξημερώματα του Σαββάτου μετά από ένα τριήμερο διάλειμμα συντήρησης. Έτσι, ο Nord Stream 1 τίθεται επ 'αόριστον εκτός λειτουργίας.

Μια κίνηση, που έρχεται μετά την απόφαση για το πλαφόν στις τιμές αγοράς του ρωσικού πετρελαίου και των πετρελαϊκών προϊόντων που έλαβαν οι υπουργοί Οικονομικών της G7.

Η ανακοίνωση της Gazprom

Στην ανακοίνωσή της, η Gazprom ανέφερε ότι «διαπιστώθηκε διαρροή λαδιού μηχανής με πρόσμιξη στεγανοποιητικού υλικού στους ακροδέκτες των καλωδίων των αισθητήρων ταχύτητας του ρότορα χαμηλής και ενδιάμεσης πίεσης» στην τουρμπίνα κατά τη διάρκεια αυτής της εργασίας συντήρησης. «Μέχρι την επισκευή (...) η μεταφορά φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream θα ανασταλεί πλήρως», δήλωσε ο όμιλος.

Επισημαίνεται ότι η Gazprom έλαβε προειδοποίηση από την ρωσική ρυθμιστική αρχή τεχνικού ελέγχου (Rostekhnadzor) σχετικά με μια βλάβη στην τουρμπίνα. Ο αγωγός δεν θα λειτουργήσει έως ότου επιδιορθωθεί η βλάβη, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η διαρροή λαδιού μηχανής διαπιστώθηκε στην κύρια τουρμπίνα αερίου στον σταθμό συμπίεσης Πορτοβάγια, κοντά στην Αγία Πετρούπολη.

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η τουρμπίνα δεν μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια μέχρι να αποκατασταθεί η διαρροή και δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για την επανέναρξη των προμηθειών φυσικού αερίου μέσω του αγωγού, ο οποίος επρόκειτο να επανέλθει σε λειτουργία τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου μετά από τριήμερη διακοπή συντήρησης.

Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream σταματάει για αόριστο χρονικό διάστημα, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti επικαλούμενο ανακοίνωση της πετρελαϊκής εταιρείας Gazprom, γράφει η εφημερίδα Novaya Gazeta. Europe.

«Η Gazprom απέστειλε επιστολή σχετικά με τις βλάβες του κινητήρα του αγωγού Nord Stream και την ανάγκη επιδιόρθωσής τους στη Siemens», μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων. «Η Gazprom σταμάτησε τη λειτουργία της μοναδικής εναπομείνασας τουρμπίνας του αγωγού Nord Stream στις 31 Αυγούστου. Η αναστολή της λειτουργίας της για τρεις ημέρες ήταν απαραίτητη «για τη διενέργεια συντήρησης και προγραμματισμένων προληπτικών εργασιών συντήρησης».

Η Gazprom επικαλέστηκε την εταιρεία Siemens, η οποία φέρεται να είπε ότι οι αναγκαίες επισκευές μπορούν να γίνουν μόνο «σε συνθήκες εξειδικευμένου εργαστηρίου».

Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα είχε μειώσει την προμήθεια μέσω του αγωγού στο 40% της χωρητικότητας τον Ιούνιο και στο 20% τον Ιούλιο. Το Κρεμλίνο θεωρεί ότι οι κυρώσεις, που επιβλήθηκαν από τη Δύση μετά την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, ευθύνονται για την παρεμπόδιση των επιχειρήσεων ρουτίνας και συντήρησης του Nord Stream 1. Οι Βρυξέλλες δηλώνουν ότι αυτό είναι ένα πρόσχημα και η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως οικονομικό όπλο.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η Ένωση θα επιβάλει πλαφόν στο φυσικό αέριο μέσω των ρωσικών αγωγών, κάνοντας λόγο για προσπάθειες του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να χειραγωγήσει την αγορά.

Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, πλήττοντας την ευρωπαϊκή βιομηχανία και τα νοικοκυριά. Αρχικά οι τιμές αυξήθηκαν λόγω της ανάκαμψης της ζήτησης μετά την πανδημία και στη συνέχεια λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

«Βλέπουμε ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας δεν λειτουργεί πια γιατί έχει διαταραχθεί μαζικά λόγω των χειρισμών του Πούτιν», είπε η Φον ντερ Λάιεν, υπογραμμίζοντας ότι θα μπορούσε να προταθεί ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου που προέρχεται από τους ρωσικούς αγωγούς.

Σημειώνεται ότι ο Ρώσος πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε πως η Μόσχα θα σταματήσει την παροχή αερίου στην Ευρώπη, αν οι Βρυξέλλες προχωρήσουν στην επιβολή πλαφόν στο ρωσικό αέριο.

Πεσκόφ: Λείπουν οι πόροι

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, με δηλώσεις του την Παρασκευή, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν περισσότερες διακοπές στις παραδόσεις μέσω του Nord Stream 1.

«Δεν φταίει η Gazprom που λείπουν οι πόροι. Ως εκ τούτου, η αξιοπιστία ολόκληρου του συστήματος βρίσκεται σε κίνδυνο», ανέφερε χαρακτηριστικά όταν ρωτήθηκε εάν αναμένονται περαιτέρω διακοπές λειτουργίας του αγωγού.

Πάντως, οι κυβερνήσεις της ΕΕ προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο η Ρωσία να σταματήσει εντελώς τις παραδόσεις, αφού η Gazprom μείωσε πρώτα τις ροές τον Ιούνιο και μετά ξανά τον Ιούλιο.

Στις 14 Σεπτεμβρίου η παρουσίαση της Κομισιόν

Στις 14 Σεπτεμβρίου, η φον ντερ Λάιεν θα παρουσιάσει τα βασικά σημεία των προτάσεων της Επιτροπής για μέτρα έκτακτης ανάγκης σε επίπεδο ΕΕ ώστε να αντιμετωπιστεί η εκτόξευση των τιμών, δήλωσε την Πέμπτη, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Επιτροπής.

«Τις τελευταίες εβδομάδες και τους τελευταίους μήνες, εργαζόμαστε σκληρά σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να απαντήσουμε σε αυτή τη χειραγώγηση (του Πούτιν)», είπε η φον ντερ Λάιεν στο Μούρναου.

«Συμφωνήσαμε στην κοινή αποθήκευση (αερίου) και φθάσαμε σε ένα επίπεδο πλήρωσης των δεξαμενών 80% κατά μέσον όρο μέχρι σήμερα, δύο μήνες νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν», είπε, σημειώνοντας πως η Νορβηγία παρέχει τώρα περισσότερο αέριο στην ΕΕ από ό,τι η Ρωσία.

«Αλλά όλα αυτά δεν είναι αρκετά: βλέπουμε πως η αγορά ηλεκτρισμού δεν λειτουργεί πια επειδή έχει διαταραχθεί μαζικά εξαιτίας της χειραγώγησης του Πούτιν», είπε η φον ντερ Λάιεν και πρόσθεσε πως η Ρωσία επιλέγει τώρα να κάψει αέριο παρά να διανείμει τους όγκους που προβλέπονται από τα συμβόλαια στην Ευρώπη.