Ρόδος: Μια νεκρή, μεγάλες καταστροφές από τον «Γηρυόνη»

Ρόδος: Μια νεκρή, μεγάλες καταστροφές από τον «Γηρυόνη»

Προβλήματα έχουν προκαλέσει στο νησί της Ρόδου οι ισχυρές βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα, δρόμοι να έχουν μετατραπεί σε ορμητικούς χειμάρρους, σπίτια να έχουν πλημμυρίσει στην Ιαλυσό εξαιτίας της υπερχείλισης δυο ποταμιών σε Αρχίπολη, Λάρδο, ενώ εκτεταμένες είναι οι διακοπές ρεύματος. Τραγικό θάνατο βρήκε 75χρονη όταν πλημμύρισε το σπίτι της στην Iαλυσό.

Σύμφωνα με το ΣΚΑΙ η γυναίκα μεταφέρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της στο νοσοκομείο της Pόδου, περί τις 18.00 όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο θάνατός της επήλθε από ανακοπή, την οποία υπέστη όταν πλημμύρισε η υπόγεια κατοικία της. 

Η άτυχη 75χρονη είχε χρόνια προβλήματα υγείας και ζούσε κατάκοιτη και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες βρισκόταν μόνη, εκείνη την ώρα, με αποτέλεσμα να πνιγεί όταν το νερό ανέβηκε πάνω από το ύψος του κρεβατιού και η ίδια, κατάκοιτη εδώ και χρόνια, δεν μπόρεσε να αντιδράσει.

Στο σημείο έφθασαν διασώστες του ΕΚΑΒ που προσπάθησαν να την επαναφέρουν στη ζωή, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Όπως αναφέρει η rodiaki.gr υπερχειλίσουν τα δύο ποτάμια που διαπερνούν τον οικισμό Λάρδος και συγκεκριμένα ο «Φονιάς» και ο «Μεριδιάτης», καθώς τα λασπόνερα από τα ορμητικά νερά έχουν φτάσει μέχρι το γόνατα σε αρκετά σημεία, στους κεντρικούς δρόμους του οικισμού, αφού τα λιγοστά φρεάτια τα οποία ήταν στις περισσότερες περιπτώσεις φραγμένα, δεν μπορούσαν να υποδεχθούν το νερό. Επίσης αυτή την ώρα έχει διακοπεί η υδροδότηση στις οικίες, ενώ παρατηρούνται πολλά προβλήματα και στις τηλεπικοινωνίες.

 

Συνολικά το νησί δοκιμάζεται και από διακοπές ρεύματος και υπερχειλίσεις ποταμιών που σημειώθηκαν στις περιοχές Αρχίπολη, Ιαλυσό, Απολακκιά, Άγιο Ισίδωρο, Μανδρικό και έχουν προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους.

Στην περιοχή του Ζέφυρου και συγκεκριμένα κοντά στην Δημόσια Εφορία της Ρόδου, ένα τεράστιο δέντρο έσπασε από τον δυνατό αέρα και έπεσε σε σταθμευμένο αυτοκίνητο προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές. Επίσης, Κατέρρευσε το βράδυ η γέφυρα στο Χαράκι, επί της Εθνικής Οδού Ρόδου-Λίνδου, συνέπεια της κακοκαιρίας Γηρυόνης, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν θύματα, καθώς η συγκεκριμένη γέφυρα είχε κλείσει από τις 5 Νοεμβρίου μετά από εντολή του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου.

Η κατάσταση είναι δύσκολη και οι αρμόδιες υπηρεσίες συνιστούν εξαιρετική προσοχή σε όλους όσους κινούνται στο οδικό δίκτυο, εντός ή εκτός της πόλης της Ρόδου.

 

Με απόφαση του δημάρχου Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη τα γυμνάσια και λύκεια της Ροδου έκλεισαν, ενώ για την Τρίτη η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί και θα ανακοινωθεί η νέα απόφαση.

Να σημειωθεί ότι η ένταση των ανέμων από νωρίς το πρωί της Δευτέρας ξεπερνά τα 8 και σε ορισμένες περιοχές ακόμα και τα 9 μποφόρ.

Πλημμύρισε η Ιερισσός στη Χαλκιδική

Μετά την Ολυμπιάδα, η Ιερισσός είναι ο δεύτερος οικισμός του Δήμου Αριστοτέλη που πλήττεται ανελέητα από τα καιρικά φαινόμενα μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα, καθώς σύμφωνα με το halkidikinews.gr, η δυνατή βροχή που κράτησε για αρκετή ώρα φούσκωσε τα ρέματα και το νερό ξέσπασε ορμητικά στον οικισμό της Ιερισσού.

"Οι δρόμοι έχουν γίνει ποτάμια και σε κάποια σημεία έχουμε μισό μέτρο νερό" ανέφερε ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, που βρίσκεται στην Ιερισσό.

Ήδη, μηχανήματα του Δήμου εργάζονται μέσα στον οικισμό, ενώ η Πυροσβεστική έχει δεχτεί δεκάδες κλείσεις για πλημμυρισμένα σπίτια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του halkidikinews.gr αυτήν την ώρα η Πυροσβεστική έχει δεχτεί πάνω από 18 τηλεφωνήματα για αντλήσεις υδάτων στην Ιερισσό, ενώ στον οικισμό βρίσκονται 8 οχήματα της Πυροσβεστικής. Επίσης και στην Ολυμπιάδα τα ρέματα υπερχείλισαν και 2 οχήματα της Πυροσβεστικής Αρναίας βρίσκονται εκεί και κάνουν αντλήσεις.

Ο Δήμος Αριστοτέλη ανακοίνωσε ότι από αύριο Τρίτη 26 Νοεμβρίου, τα σχολεία όλων των βαθμίδων σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα, θα λειτουργήσουν κανονικά.

Σε επιφυλακή βρίσκεται ο μηχανισμός του δήμου Δέλτα, λόγω της κακοκαιρίας που πλήττει την περιοχή με συνέπεια την αύξηση της στάθμης των υδάτων του ποταμού Λουδία, σημειώνεται σε ανακοίνωση του δήμου.

Μηχανήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθαρίζουν ρέματα και φρεάτια στις πληγείσες περιοχές, όπως επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο προϊστάμενος της αυτοτελούς διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης. Όπως ανέφερε ο ίδιος στην περιοχή Δέλτα Χαλκηδόνας έχει ανέβει η στάθμη των υδάτων των ποταμών Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα και υπάρχει ο σχετικός έλεγχος.