Reuters: Στο Πακιστάν ελληνικό αεροσκάφος για απομάκρυνση Αφγανών

Reuters: Στο Πακιστάν ελληνικό αεροσκάφος για απομάκρυνση Αφγανών

Σε κατάσταση αναμονής στο Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν βρίσκεται ελληνικό αεροσκάφος προκειμένου να προχωρήσει στην απομάκρυνση περίπου 18 ατόμων από το Αφγανιστάν, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters το οποίος επικαλείται δύο πηγές ασφαλείας.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα τα άτομα είναι Αφγανοί που έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν με τις ελληνικές αρχές, ωστόσο δεν είναι σαφές με ποια ιδιότητα, ενώ υπάρχουν και μέλη των οικογενειών τους.

Στο μεταξύ, επιταχύνονται οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού από το Αφγανιστάν καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για νέα τρομοκρατική επίθεση μετά  το χθεσινό φονικό τρομοκρατικό χτύπημα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ από το Ισλαμικό Κράτος, που κόστισε τη ζωή σε 103 ανθρώπους και σκόρπισε τον τρόμο σε ολόκληρη τη χώρα.

«Ζήτημα ωρών» είναι η ολοκλήρωση της βρετανικής επιχείρησης εκκένωσης του αεροδρομίου της Καμπούλ, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Μπεν Γουάλας. Ο Γουάλας δήλωσε στο Sky News ότι το βρετανικό κέντρο διεκπεραίωσης αιτήσεων προσφύγων σε ξενοδοχείο στην περίμετρο του αεροδρομίου έχει πλέον κλείσει, καθώς η επιχείρηση μπαίνει στις «τελικές ώρες» της.

Επέμεινε δε ότι εξ αρχής αυτό ήταν το βρετανικό χρονοδιάγραμμα για τη λήξη της επιχείρησης, ενώ είπε πως οι βρετανικές δυνάμεις έχουν απομακρύνει περίπου 14.000 Βρετανούς και Αφγανούς πολίτες από την Καμπούλ από τα μέσα Αυγούστου.

Η Ισπανία ανακοίνωσε σήμερα το τέλος των επιχειρήσεων απομάκρυνσης πολιτών από το Αφγανιστάν έπειτα από την άφιξη των «δύο τελευταίων ισπανικών πτήσεων» στο Ντουμπάι λίγο μετά μια εβδομάδα αφότου ξεκίνησε αυτή η αερογέφυρα έπειτα από την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Η Νορβηγία δεν μπορεί πλέον να συνδράμει στην απομάκρυνση των εναπομεινάντων υπηκόων της από την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Ίνε Μαρί Έρικσεν, έπειτα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.