7ος χρόνος, ημέρα 2154η
Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021

Reuters: Ο Μπάιντεν είπε στον Ερντογάν ότι θα αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Reuters: Ο Μπάιντεν είπε στον Ερντογάν ότι θα αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Νέες διαστάσεις λαμβάνουν οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις μετά την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ερντογάν, με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος φέρεται, σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται πηγές με γνώση της συζήτησης μεταξύ των δύο ηγετών, να διαμηνύει στον Τούρκο πρόεδρο ότι σκοπεύει να αναγνωρίσει ως γενοκτονία τις σφαγές και τις αναγκαστικές εκτοπίσεις των Αρμενίων το 1915.

Νωρίτερα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών επικαλέστηκε σήμερα μια «ανακοίνωση» που αναμένεται αύριο, Σάββατο, για τη «Γενοκτονία των Αρμενίων», δείχνοντας να επιβεβαιώνει ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να την αναγνωρίσει.

«Όσον αφορά τη Γενοκτονία των Αρμενίων, μπορείτε να περιμένετε μια ανακοίνωση αύριο», δήλωσε στους δημοσιογράφους η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Τζαλίνα Πόρτερ. Μέχρι τώρα η αμερικανική κυβέρνηση απέφευγε να κάνει λόγο για γενοκτονία.

Παράλληλα, με ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε την τηλεφωνική επικοινωνία αναφέροντας ότι οι δυο άνδρες συμφώνησαν να  πραγματοποιήσουν διμερή συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο για να συζητήσουν το πλήρες φάσμα διμερών και περιφερειακών θεμάτων. 

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση ο Αμερικανός πρόεδρος μετέφερε στον Ερντογάν «το ενδιαφέρον του για μια εποικοδομητική διμερή σχέση με διευρυμένους τομείς συνεργασίας και αποτελεσματική διαχείριση των διαφωνιών».

Λίγες ώρες πριν την κοινοποίηση της επικοινωνίας από το Λευκό Οίκο, την τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους δυο άνδρες μετέδιδαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, χωρίς να γίνουν γνωστές περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο της συνομιλίας.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μετέδιδαν ότι αναμένεται να υπάρξει και περαιτέρω επικοινωνία Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, όπερ και εγένετο πολύ αργά το βράδυ μετά την επικοινωνία των δυο αρχηγών, οι οποίοι συζήτησαν τη θεματολογία που θα απασχολήσει τους δυο Προέδρους στη συνάντηση του Ιουνίου. 

Επίσης υπάρχουν αναφορές και για μελλοντική επικοινωνία του προεδρικού συμβούλου Ιμπραχίμ με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ έγινε γνωστό σήμερα πως η αρχηγός του δεξιού Καλού Κόμματος Μεράλ Ακσενέρ απέστειλε επιστολή στον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν, στην οποία – μεταξύ των άλλων – αναφέρει: «Μην θυσιάζετε τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας χάριν των συμφερόντων των διαφόρων λόμπι. Δεν είναι μυστικό ότι υπάρχουν βαθιές διαφορές απόψεων μεταξύ της τωρινής αμερικανικής διοίκηση και της τωρινής τουρκικής ηγεσίας. Αλλά ας μην ξεχνούμε ότι οι διοικήσεις είναι μεταβατικές. Σε τελική ανάλυση οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ και η φιλία των λαών της Τουρκίας και των ΗΠΑ είναι διαχρονική». 

Η τηλεφωνική επικοινωνία έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η προεδρία των ΗΠΑ αναμένεται - σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης - να αναγνωρίσει επίσημα τη Γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική αυτοκρατορία και μόλις μια μέρα μετά την επίσημη ειδοποίηση των ΗΠΑ στην Τουρκία ότι τέθηκε εκτός του προγράμματος κατασκευής των μαχητικών αεροσκαφών F-35 μετά την ανάκληση του μνημονίου κατανόησης του 2016 που είχε υπογραφεί από εννέα χώρες οι οποίες συμμετείχαν στο πρόγραμμα, όπως μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Διαβάστε ακόμα:

Το «τσουνάμι» από την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων και οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας