Ρατσιστικά τα κίνητρα του δράστη της δολοφονίας 9 ανθρώπων στο Χανάου

Ρατσιστικά τα κίνητρα του δράστη της δολοφονίας 9 ανθρώπων στο Χανάου

Εννέα νεκροί και πέντε τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των τουλάχιστον δύο επιθέσεων που διαπράχθηκαν αργά χθες βράδυ στο Χανάου της Έσσης, έξω από μπαρ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την αστυνομία πέντε άτομα σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς έξω από το μπαρ «Midnight» στο κέντρο της πόλης και πέντε στην περιοχή Κέσελσταντ. Αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν σε γερμανικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για περίπου δέκα πυροβολισμούς.

Ο ύποπτος για τη διάπραξη των επιθέσεων οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον δέκα ανθρώπους στην πόλη Χανάου, όχι μακριά από τη Φραγκφούρτη, στο κρατίδιο της Έσσης, βρέθηκε «νεκρός μέσα στο σπίτι του», σύμφωνα με την αστυνομία.

Στην κατοικία του βρέθηκε άλλο ένα πτώμα, σύμφωνα με την ίδια πηγή. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως υπήρχαν και άλλοι δράστες», ανέφερε η γερμανική αστυνομία μέσω Twitter.

Η Αστυνομία οδηγήθηκε στον δράστη από τις πινακίδες κυκλοφορίας του αυτοκινήτου, μέσα από το οποίο πυροβολούσε τα θύματά του. Το αυτοκίνητο βρέθηκε παρκαρισμένο έξω από το σπίτι του και ερευνάται προκειμένου να βεβαιωθεί ότι δεν ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά.

Ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Έσσης Πέτερ Μπόιτ δήλωσε σήμερα ότι υπήρχε ρατσιστικό κίνητρο στις επιθέσεις εναντίον δύο μπαρ με ναργιλέδες στην πόλη Χανάου στην κεντρική Γερμανία, από τις οποίες σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι, με τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς να ερευνούν την υπόθεση ως τρομοκρατική.

Ο Μπόιτ επεσήμανε ότι ο δράστης ήταν ένας Γερμανός πολίτης 43 ετών. Η εφημερίδα Bild έχει αναφέρει ότι το όνομά του είναι Τομπίας Ρ. Αυτός όπως και η μητέρα του εντοπίστηκαν νεκροί στο σπίτι του με τραύματα από σφαίρες.

Σύμφωνα με τον Μπόιτ, ο δράστης είχε στην κατοχή του νομίμως όπλα καθώς ήταν σκοπευτής.

Αν και ο υπουργός Εσωτερικών της Έσσης δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει ποιος βρισκόταν στα μπαρ την ώρα των επιθέσεων, η Bild έγραψε ότι κάποια από τα εννέα θύματα ήταν κουρδικής καταγωγής. Ανάμεσά τους περιλαμβάνεται μία γυναίκα και πέντε νεαροί.

Από την πλευρά του, το πρακτορείο DPA αναφέρει ΠΩς κάποια από τα θύματα ήταν κουρδικής καταγωγής, ενώ Ο Πρόεδρος της Κουρδικής Κοινότητας της Γερμανίας Αλί Ερτάν Τοπάκ ζήτησε πριν από λίγο «αποφασιστικό αγώνα του κράτους εναντίον του δεξιού εξτρεμισμού» και τόνισε ότι η Κοινότητά του επισημαίνει εδώ και χρόνια τον κίνδυνο.

Για «ανείπωτη τρομοκρατική επίθεση» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της και η Ισλαμική Ομοσπονδία της Γερμανίας, ενώ το Συντονιστικό Συμβούλιο Μουσουλμάνων κάλεσε την κοινωνία σε «αλληλεγγύη με τα θύματα ενάντια στο δεξιό μίσος και την τρομοκρατία».

Ξενοφοβικές επιστολές και βιντεοσκοπημένο υλικό εντοπίστηκε στο σπίτι του δράστη

Σε μια 24σέλιδη επιστολή - μανιφέστο και σε πολλά βιντεοσκοπημένα μηνύματα είχε περιγράψει τα ρατσιστικά κίνητρά του ο δράστης των χθεσινοβραδινών φονικών επιθέσεων στην Χανάου της Έσσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας BILD, ο 43χρονος Γερμανός Τομπίας Ρ., αναφερόταν στην ανάγκη να καταστραφούν συγκεκριμένοι λαοί των οποίων η απέλαση από την Γερμανία δεν είναι πλέον εφικτή, ενώ έκανε λόγο για μυστικές υπηρεσίες και θεωρίες συνωμοσίας. Τόνιζε δε ότι αισθανόταν ότι τον παρακολουθούσαν και ότι βρισκόταν διαρκώς υπό διωγμό.

Το χρονικό των επιθέσεων

Η πρώτη επίθεση είχε στόχο θαμώνες έξω απο μπαρ με ναργιλέδες, το Midnight, στην καρδιά της πόλης των περίπου 90.000 κατοίκων. Σύμφωνα με την αστυνομία, τουλάχιστον ένας άνθρωπος τραυματίστηκε σοβαρά σε αυτή την πρώτη επίθεση, περί τις 22:00 [τοπική ώρα· 23:00 ώρα Ελλάδας]. Αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν σε γερμανικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για περίπου δέκα πυροβολισμούς.

Ο φερόμενος ως δράστης έφυγε με αυτοκίνητο από το σημείο προς την κατεύθυνση της Πλατείας Κουρτ Σουμάχερ, στη συνοικία Κέσελστατ, σύμφωνα με την αστυνομία.

Ακολούθησε δεύτερη επίθεση με «τουλάχιστον πέντε σοβαρά τραυματίες», σύμφωνα με τον αρχικό απολογισμό των αρχών. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση στο πρώτο μπαρ και πέντε μπροστά στο δεύτερο, το Arena Bar.

Ο δράστης άνοιξε πυρ εναντίον ανθρώπων στον χώρο των ανθρώπων που κάπνιζαν, σκοτώνοντας πέντε, ανάμεσά τους και μία γυναίκα, σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, που πρόσθεσε πως τα θύματα ήταν κουρδικής καταγωγής.

Διαβάστε ακόμα:

Α. Μέρκελ: Ο ρατσισμός και το μίσος είναι δηλητήρια