Μάχη με την πυρκαγιά στη Σάμο - εκκενώθηκαν ξενοδοχεία και σπίτια

Μάχη με την πυρκαγιά στη Σάμο - εκκενώθηκαν ξενοδοχεία και σπίτια

Ολονύχτια μάχη με την πυρκαγιά που μαίνεται σε δασική έκταση στην περιοχή Μεσόκαμπο Σάμου δίνουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις με 31 πυροσβέστες και 13 οχήματα και με τη συνδρομή 88 εθελοντών και 27 εθελοντικών οχημάτων. Νωρίτερα, εκκενώθηκαν ξενοδοχεία και σπίτια, ενώ πραγματοποιήθηκε μεγάλη κινητοποίηση των λιμενικών αρχών για τον απεγκλωβισμό 70 ατόμων μέσω θαλάσσης.

Ειδικότερα, η πυρκαγιά που ξέσπασε στη δασική έκταση στην περιοχή Μεσόκαμπος Σάμου και λόγω της έκτασής της ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου του νησιού Χριστόδουλου Σεβαστάκη,  στον ΣΚΑΪ, εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους δυο ξενοδοχεία.

Όσον αφορά στην απομάκρυνση τουριστών και κατοίκων, αυτή έγινε οργανωμένα με σκάφη και λεωφορεία από τις παραλίες Γλυκόριζας και Πρωτέας, στα ανατολικά του Πυθαγορείου. Όπως έγινε γνωστό από το Λιμενικό Σώμα, στην επιχείρηση συμμετείχαν ένα πλωτό σκάφος του Λιμενικού, ένα ναυαγοσωστικό, ένα πλοίο ανοιχτής θαλάσσης, δύο πλοία της Frontex και ιδιωτικά σκάφη. Μεταφέρθηκαν περισσότερα από 70 άτομα στο Πυθαγόρειο και στη μαρίνα του λιμανιού.

Ο δήμαρχος του νησιού εκτίμησε ότι η πυρκαγιά ξέσπασε από κολώνα της ΔΕΗ. «Δεν είναι πολύ μεγάλο το μέτωπο, αλλά ήταν σε θέσεις καίριες που ήταν τα ξενοδοχεία... Το χωριό Πυθαγόρειο απέχει 1,5 χιλιόμετρο, αλλά δεν κινδυνεύει» τόνισε ο κ. Σεβαστάκη, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου Νίκος Κατρακάζος, σχολίασε από την πλευρά του στον τηλεοπτικό σταθμό ότι η φωτιά καίει σε δύσκολη περιοχή και ότι τα πέντε ξενοδοχεία εκκενώθηκαν γρήγορα, ενώ δεν κινδυνεύουν κάτοικοι ή τουρίστες. 

Η φωτιά έχει δύο μέτωπα, το ένα προς το βουνό, το οποίο είναι και το δυσκολότερο λόγω του δάσους και το δεύτερο προς την παραλία στην περιοχή της Γλυκόριζας. Την πυρκαγιά «χωρίζει» στα δύο ο δρόμος που συνδέει το Βαθύ με το Πυθαγόρειο. Λόγω της εξασθένισης των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή η εικόνα που παρουσιάζεται είναι βελτιωμένη, σύμφωνα με την πυροσβεστική, ενώ εξαιτίας της νύχτας αποχώρησαν τα εναέρια μέσα κατάσβεσης και αυτή την ώρα επιχειρούν μόνο οι επίγειες δυνάμεις.

Συνολικά επιχειρούν 31 πυροσβέστες με 13 οχήματα, ενώ μέχρι να νυχτώσει συμμετείχαν 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν επίσης 88 εθελοντές και 27 εθελοντικά οχήματα. 

 

Παράλληλα, καλύτερη εικόνα παρουσιάζουν, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι φωτιές που είχαν ξεσπάσει νωρίτερα σε περιοχές του Ριόλου Αχαΐας και Βάρδας Ηλείας. Ωστόσο ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν στην περιοχή για τον φόβο τυχόν αναζωπυρώσεων.

Ειδικώς για την πυρκαγιά στην περιοχή της Βάρδας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να είναι αποτέλεσμα εμπρησμού, ωστόσο την υπόθεση διερευνά το προανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Στο μεταξύ, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει το πρωί σε δύσβατη περιοχή στα Τσουκαλαίικα Μεσσηνίας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που καίει χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή ''Αγιος Βασίλειος Γυθείου Λακωνίας, χωρίς ευτυχώς να απειλεί κατοικημένες περιοχές. Επιτόπου βρίσκονται 13 πυροσβέστες με 6 οχήματα, ενώ στις προσπάθειες κατάσβεσης επιχειρούν δύο αεροσκάφη τύπου Πεζετέλ και ένα ελικόπτερο. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Συνολικά 56 φωτιές εκδηλώθηκαν μέσα σε 24 ώρες, στις οποίες επιχείρησαν 693 πυροσβέστες, 273 οχήματα, 21 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και περιοδικά όλα τα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης. Συνδρομή παρείχαν 88 εθελοντές με 27 εθελοντικά οχήματα, 4 μηχανήματα έργου και 13 υδροφόρες των Περιφερειών και των ΟΤΑ. 

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη οι πυρκαγιές σε Ηλεία, Μεσσηνία, Φλώρινα και Ιωάννινα και σε ύφεση οι φωτιές σε Ποικίλο Όρος, Μεσσηνία και Σαλαμίνα.

Ποικίλο Όρος

Στο μεταξύ, σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στην Περιφερειακή Λεωφόρο Αιγάλεω, κοντά στη Λεωφόρο ΝΑΤΟ. 

Αρχικά, λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή, η αστυνομία διέκοψε αρχικά την κυκλοφορία των οχημάτων στην περιφερειακή Αιγάλεω, με την κυκλοφορία να εκτρέπεται στη διασταύρωση με τη λεωφόρο ΝΑΤΟ και στην εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου, στο ύψος των διυλιστηρίων, ενώ τώρα η κυκλοφορία των οχημάτων έχει αποκατασταθεί.

Στο σημείο έχουν σπεύσει και επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις.  Άμεσα κινητοποιήθηκαν 25 πυροσβέστες με 10 οχήματα, 5 οχήματα Μ.Ε.Τ.Π.Ε. με 10 πυροσβέστες, 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 2 ελικόπτερα. 

Σαλαμίνα

Σε ύφεση και η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στην περιοχή Βασιλικά Σαλαμίνας σε αγροτική έκταση. Η πυρκαγιά καίει ξηρά χόρτα και κινητοποιήθηκαν άμεσα 23 πυροσβέστες με 10 οχήματα και μετά τις πέντε το απόγευμα βρίσκεται σε ύφεση 

Πρωτύτερα, τα πύρινα μέτωπα είχαν ως εξής:

Ηλεία

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονταν στο σημείο της φωτιάς που ξέσπασε σε γεωργικές εκτάσεις στην περιοχή Βάρδα του νομού Ηλείας, ενώ στην περιοχή έπνεαν δυνατοί άνεμοι με αποτέλεσμα να δυσκολεύουν το έργο κατάσβευσής της.

Τρεις ηλικιωμένες γυναίκες μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Βάρδας, σύμφωνα με το ilialive.gr, η μια με αναπνευστικά προβλήματα από τον καπνό, καθώς η φωτιά έφτασε στα πρώτα σπίτια της Βάρδας. Η γυναίκα διασώθηκε από τους πυροσβέστες.

Σύμφωνα με το πυροσβεστικό σώμα στο έργο κατάσβεσης λαμβάνουν μέρος 32 πυροσβέστες με 15 οχήματα, 10 άτομα από πεζοπορικό τμήμα, τρία αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά καίει μέσα στις όχθες του ποταμού Βέργα και τη γύρω περιοχή. 

Μεσσηνία

Πυρκαγιά ξέσπασε σε δύσβατη περιοχή κοντά στα Τσουκαλαίικα Μεσσηνίας, χωρίς να απειλεί κατοικημένες περιοχές.

Άμεση ήταν η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και στην περιοχή όπου επιχειρούν 13 πυροσβέστες με 6 οχήματα ενώ τις προσπάθειές τους συνδράμουν τρία αεροσκάφη «Πεζετέλ» και ένα ελικόπτερο.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα φωτιά ξέσπασε σε παράνομη χωματερή στην περιοχή του Ζευγολατιού.

Αχαΐα 

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή Ριόλου, η οποία πάντως δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές. Επιτόπου επιχειρούσαν αρχικά σημαντικές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και πιο συγκεκριμένα, 13 οχήματα με 27 πυροσβέστες, καθώς και πεζοπόρο τμήμα 9 ανδρών. Τις προσπάθειες κατάσβεσης ενισχύουν, από αέρος, τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη. 

Ωστόσο επειδή η φωτιά εξαπλωνόταν, ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής από 32 πυροσβέστες με 15 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρου τμήματος με 19 πυροσβέστες και 3 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν 2 οχήματα ΟΤΑ και 1 μηχάνημα έργου της Περιφέρειας. 

Φλώρινα

Στο Βροντερό Φλώρινας έχει εκδηλωθεί φωτιά σε δασική περιοχή. Άμεσα κινητοποιήθηκαν 16 πυροσβέστες με 4 οχήματα, 4 ομάδες πεζοπόρου τμήματος και 2Α/Φ. 

Ιωάννινα

Δασική πυρκαγιά υπάρχει και στο Ροϊδοβούνι Κόνιτσας, του νομού Ιωαννίνων. Άμεσα κινητοποιήθηκαν 13 πυροσβέστες με 6 οχήματα και 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος με 6 πυροσβέστες, ενώ συνδρομή παρέχει μία υδροφόρα ΟΤΑ.

Ακόμα πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Καστρίτσα Ιωαννίνων. Άμεσα κινητοποιήθηκαν 33 πυροσβέστες με 16 οχήματα. 

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας πολύ υψηλός παραμένει ο κίνδυνος πυρκαγιάς και για σήμερα, Σάββατο, για έξι περιφέρειες της χώρας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης πυρκαγιάς υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για τις εξής περιοχές: Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και των Κυθήρων), Βορείου Αιγαίου (Λήμνος, Μυτιλήνη, Χίος), Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία), Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Βοιωτία, Σκύρος), Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία), καθώς και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Σαμοθράκη).

 

 Διαβάστε ακόμα: Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας: Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς για αύριο