Ψηφιακή κατάθεση πινακίδων μέσω της πλατφόρμας MyCAR

Ψηφιακή κατάθεση πινακίδων μέσω της πλατφόρμας MyCAR

Σε εξέλιξη η διαδικασία εξόφλησης των τελών κυκλοφορίας οχημάτων για το 2021, ενώ υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Οικονομικών έχει ανακοινώσει παράταση της προθεσμίας για την πληρωμή των τελών έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Παράλληλα, φέτος οι ιδιοκτήτες που επιθυμούν να θέσουν τα οχήματά τους σε ακινησία, ώστε να μην έχουν υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας, θα μπορούν να το κάνουν με λίγα «κλικ», από τον υπολογιστή τους ή και το κινητό τους τηλέφωνο.

Η διαδικασία θα γίνεται μέσα από την πλατφόρμα MyCAR και μέσω αυτής της εφαρμογής οι ιδιοκτήτες οχημάτων δηλώνουν:

  • αριθμό κυκλοφορίας οχήματος (πινακίδα)
  • διεύθυνση (οδό, αριθμό, πόλη, ΤΚ)
  • το σημείο ακινητοποίησης του οχήματος

Σημειώνεται πως, όχημα για το οποίο υποβλήθηκε δήλωση ακινησίας, απαγορεύεται απολύτως να κυκλοφορήσει για οποιαδήποτε αιτία, ενώ προβλέπονται τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες. 

Εάν εντοπιστεί στο πλαίσιο ελέγχων είτε να κυκλοφορεί είτε να φέρει πινακίδες, αίρεται αυτοδικαίως η ακινησία και επιβάλλονται από την ΑΑΔΕ, πέραν των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου μη καταβολής αυτών και διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο θα τριπλασιάζεται ενώ θα αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης για τρία χρόνια.

Όχημα το οποίο θα εντοπίζεται σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό το οποίο έχει δηλωθεί στην ηλεκτρονική ακινησία  θα θεωρείται ότι κυκλοφόρησε. Για να μην καταβληθούν τα τέλη κυκλοφορίας, η ακινησία θα δηλώνεται πριν από την έναρξη του έτους που αφορά και θα ισχύει μέχρι την ανάκλησή της μέσω αίτησης άρσης ακινησίας. Δήλωση ακινησίας μετά την έναρξη του έτους που αφορά, δεν λαμβάνεται υπόψη για τις ανάγκες έκπτωσης των τελών κυκλοφορίας.