7ος χρόνος, ημέρα 2055η
Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή στο κινητό (video)

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή στο κινητό (video)

Τον τρόπο λειτουργίας της ψηφιακής κάρτας εργασίας αλλά και τα βήματα για την εφαρμογή της παρουσιάζει σε ένα επεξηγηματικό βίντεο το υπουργείο Εργασίας.

  • Το σύστημα θα διαθέτει απεικόνιση όλων των νόμιμων ορίων υπερωριών, ημερήσιου χρόνου ανάπαυσης κ.λπ. όπως προβλέπονται από τη νομοθεσία ώστε να δημιουργείται ασφάλεια σε εργαζόμενους και εργοδότες.
     
  • Το σύστημα θα διαθέτει κόφτες ώστε να εμποδίζονται οι παράτυπες δηλώσεις.
     
  • Ο μισθός θα απεικονίζεται και σε επίπεδο ώρας.

Θα υπάρχουν προβλέψεις σε τεχνικό επίπεδο για όλες τις ειδικές συνθήκες που καταγράφηκαν κατά τη διαβούλευση, όπως ενδεικτικά εργασίες εκτελούμενες έξω από την έδρα της επιχείρησης, επαγγελματικά ταξίδια, έκτακτη απουσία του εργαζόμενου για προσωπικούς λόγους κ.λπ.

Σύμφωνα με το video του υπ. Εργασίας με τη χρήση της ψηφιακής κάρτας μπαίνουν εγγυήσεις για την τήρηση του ωραρίου των εργαζομένων και την πληρωμή των υπερωριών ενώ στη συνέχεια εξηγεί πως θα λειτουργεί.

O εργαζόμενος θα «χτυπάει» κάρτα ή θα δηλώνει σε ειδική εφαρμογή στο κινητό την έναρξη και τη λήξη εργασίας ώστε να γίνεται σε πραγματικό χρόνο κοινοποίηση σε κεντρικό μηχανισμό στο υπουργείο ενώ οι υπερωρίες θα καταγράφονται.

Επίσης, η Επιθεώρηση Εργασίας αναβαθμίζεται σε ανεξάρτητη Αρχή για διαφανείς και αποτελεσματικούς ελέγχους.

Στην παρουσίαση αναφέρονται και οι αυστηρές ποινές ύψους 10.500 ευρώ στους εργοδότες που δεν προχωρήσουν στην ενεργοποίηση της κάρτας για κάθε εργαζόμενο.

Σύμφωνα με το υπουργείο η κάρτα είναι ένα ηλεκτρονικό εργαλείο επανάσταση που:

- Xτυπάει τη μαύρη υποδηλωμένη εργασίας και την εισφοροδιαφυγή 

- Θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. 

- Εφαρμογή του θα αρχίσει σταδιακά από τις μεγάλες επιχειρήσεις 

- Μειώνει τη γραφειοκρατία

Νωρίτερα, τον τρόπο λειτουργίας της ψηφιακής κάρτας παρουσίασαν σήμερα οι Κ.Χατζηδάκης και Κυρ. Πιερρακάκης μετά από συνάντηση που είχαν για το θέμα. Η εφαρμογή της θα ξεκινήσει από μεγάλες επιχειρήσεις που ήδη χρησιμοποιούν συστήματα ωρομέτρησης για τους εργαζόμενους, συνήθως ηλεκτρονικά, και θα επεκταθεί σταδιακά σε όλη την αγορά.