7ος χρόνος, ημέρα 2058η
Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021

Βροχή «πράσινων» δισεκατομμυρίων: Πρώτο όνομα η Γερμανία - Στους βασικούς συντελεστές η Ελλάδα

Πρώτο όνομα η  Γερμανία - Στους βασικούς συντελεστές η Ελλάδα

Η Eυρώπη οδηγεί την κούρσα της ενεργειακής μετάβασης και αναπτύσσει νέες τεχνολογίες όπως για παράδειγμα το ανανεώσιμο υδρογόνο, τα πλωτά υπεράκτια αιολικά κ.α. Γι’αυτό άλλωστε ακόμα και η ενεργειακή μετάβαση των ΗΠΑ «περνάει» μέσα από ευρωπαϊκές εταιρείες όπως έχουμε διεξοδικά αναλύσει. (περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε εδώ).

Τον φετινό Ιούλιο η Επιτροπή της ΕΕ θα πρωταγωνιστήσει για άλλη μια φορά, παρουσιάζοντας το επόμενο βαρύ της πυροβολικό, το λεγόμενο πακέτο «Fit for 55» στο οποίο θα περιέχονται διεξοδικά οι προτάσεις για την αναθεώρηση των οδηγιών για την ενεργειακή απόδοση και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Σε μια δεύτερη φάση τον Νοέμβριο, θα καθοριστούν οι κανόνες για την ταξινόμηση του πράσινου υδρογόνου και η μεθοδολογία για την πιστοποίησή του για όλες τις χρήσεις, πέραν της μεταφοράς.

Η αλήθεια είναι ότι όταν γράφαμε πέρσι για τις τεράστιες προοπτικές του πράσινου υδρογόνου δεν περιμέναμε έναν χρόνο μετά να είναι ήδη στην βασική ατζέντα της μετάβασης του ενεργειακού τομέα ως εναλλακτική λύση για τα ορυκτά καύσιμα και την επίτευξη των κλιματικών στόχων.

Η μεγαλύτερη δε οικονομία της Ευρώπης, η Γερμανία, οδηγεί την μετάβαση αυτή.

Η κλιματική ουδετερότητα της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης σε αριθμούς

Η Γερμανία ως ο μεγαλύτερος εκπρόσωπος της βαριάς βιομηχανίας της Ευρώπης δίνει πρώτη τον ρυθμό της μετάβασης σε καθαρότερες μορφές ενέργειας, ανεβάζοντας μάλιστα τον πήχυ της κλιματικής ουδετερότητας, θέτοντας ως χρονικό ορόσημο το 2045 και όχι το 2050.
Μόνο το γεγονός ότι η πολιτική για το κλίμα θα αποτελέσει ένα από τα κύρια θέματα της εκστρατείας για τις γενικές εκλογές τον Σεπτέμβριο, είναι ενδεικτικό της σημασίας της κλιματικής ουδετερότητας για την Γερμανία.

Η Γερμανία δεν έχει μειώσει απλώς τον χρόνο για την ενεργειακή μετάβαση κατά 5 χρόνια.

Έχει αυξήσει τον στόχο μείωσης των εκπομπών από το 55% στο 65% έως το 2030, σχεδιάζει η παραγωγή αιολικής ενέργειας στην ξηρά να φτάσει τα 145 GW έως το 2045- αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε 55 GW- η παραγωγή ηλιακής ενέργειας να φτάσει τα 385 GW από τα 54 GW που είναι σήμερα, ενώ η υπεράκτια χωρητικότητα θα δεκαπλασιαστεί, στα 70 GW. Και μόνο από τα παραπάνω νούμερα καταλαβαίνει κανείς ότι ένα από τα βασικά μονοπάτια του χρήματος για τα επόμενα χρόνια, είναι εκείνο της πράσινης ενέργειας.

Όσον αφορά την μετάβαση της βιομηχανίας σε ένα μοντέλο λειτουργίας με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα, το υδρογόνο αλλά και η βιομάζα θα αποτελέσουν τα βασικά εργαλεία, ενώ προβλέπεται η χώρα να εγκαταλείψει τον λιγνίτη ήδη από το 2030, 8 χρόνια νωρίτερα από τους αρχικούς στόχους.

Για τον σκοπό αυτό σύμφωνα με τις ανακοινώσεις την Παρασκευή που μας πέρασε των υπουργείων Οικονομίας και Μεταφορών, η χώρα θα επενδύσει περισσότερα από 8 δισ. ευρώ με στόχο τη χρηματοδότηση έργων υδρογόνου μεγάλης κλίμακας.

Πρόκειται για τη συμμετοχή της Γερμανίας στο περίφημο project Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος Hydrogen-IPCEI. Η Γερμανία έχει καταθέσει όχι δέκα ή είκοσι, αλλά 62 γερμανικά έργα που θα υποστηρίξουν την ενεργειακή μετάβαση της βιομηχανίας των χημικών, του χάλυβα και των μεταφορών.

Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι στο πλαίσιο του Προγράμματος IPCEI, έχει και η Ελλάδα καταθέσει 23 συνολικά προτάσεις.

Πιέσεις στους πετρελαϊκούς ομίλους από τους οίκους αξιολόγησης έως τους επενδυτές

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της εταιρείας αξιολόγησης Moody's ο πιστωτικός κίνδυνος των μεγάλων παραγωγών πετρελαίου έχει αυξηθεί, καθώς ολοένα και περισσότερο υφίστανται την πίεση των επενδυτών για γρήγορη μετάβαση σε επιχειρηματικό μοντέλο χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Αν δεν συμβαδίσουν λίαν συντόμως με τις προσδοκίες των επενδυτών, αυτό θα μεταφραστεί σε μειωμένη πρόσβαση σε κεφάλαια- άρα σε αυξανόμενο κόστος κεφαλαίου.

Δεν πιέζουν όμως μόνο οι επενδυτές. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποίησε ότι αν θέλουμε να «προλάβουμε το σημείο δίχως επιστροφή», τότε τα νέα έργα ορυκτών καυσίμων- πετρελαίου και φυσικού αερίου- πρέπει να μειωθούν επιθετικά ήδη από φέτος.

Σύμφωνα με τον ΙΕΑ λοιπόν, προκειμένου να γλυτώσουμε τα χειρότερα ως ανθρωπότητα, πρέπει να έχουμε καθαρές μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050, ήτοι πολύ πιο γρήγορα από αυτό που είχαν προβλέψει μέχρι στιγμής οι παραγωγοί πετρελαίου.

Αυτό σημαίνει ότι ο αγώνας δρόμου έχει ήδη ξεκινήσει, με κάποιους να προπορεύονται.

Μια από αυτούς είναι η Total, η οποία στο πλαίσιο της ετήσιας συνεδρίασης των μετόχων της, έλαβε την υποστήριξη σχεδόν του 92% για την κλιματική στρατηγική της.

Μια στρατηγική που περιλαμβάνει ακόμα και ένα νέο όνομα- TotalEnergies,-προκειμένου να περάσει ξεκάθαρα το μήνυμα της μετακίνησης της στις ΑΠΕ, αν και η εταιρεία πιστεύει ότι ο πλήρης τερματισμός νέων έργων ορυκτών καυσίμων είναι δύσκολα επιτεύξιμος στο άμεσο μέλλον.

Η εταιρεία έχει δεσμευτεί να μειώσει κατά 15% έως το 2030, κατά 35% έως το 2040 και κατά 60% έως το 2050 τη μέση ένταση άνθρακα των ενεργειακών προϊόντων, ενώ όπως έχουμε αναλύσει και στο παρελθόν, η ενεργειακή μετάβαση είναι μονόδρομος και για τη Shell,την Εxxon Mobil ή τη Chevron, με τις δύο τελευταίες μάλιστα να καλούνται από μετόχους και funds να επιταχύνουν τους «πράσινους» ρυθμούς τους.

Στα του οίκου μας

Τους πράσινους ρυθμούς τους επιταχύνουν και οι ελληνικές εταιρείες, με τους μεγάλους ενεργειακούς ομίλους της χώρας να έχουν λάβει ήδη θέσεις τόσο στις ΑΠΕ όσο και στην τεχνολογία του πράσινου υδρογόνου. Οι εισηγμένες Τέρνα Ενεργειακή, Mytilineos, Cenergy, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και MOTOR OIL χτίζουν με γοργούς βηματισμούς την επόμενη μέρα της ενεργειακής μετάβασης, με έμφαση μεταξύ άλλων στην αποθήκευση ενέργειας αλλά και στην τεχνολογία του πράσινου υδρογόνου.

Όσον αφορά τα διυλιστήρια τώρα, ξεκινώντας με τα ΕΛΠΕ και σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε στους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Σιάμισιης, κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου του 2021, ο όμιλος σχεδιάζει την επόμενη δεκαετία να πραγματοποιήσει επενδύσεις της τάξης των 3,5-4 δισ. ευρώ.

Από αυτά τα 1,7-2 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν στο «πρασίνισμα» της διυλιστικής δραστηριότητας, ενώ αντίστοιχο ποσό θα διατεθεί για επενδύσεις στις ΑΠΕ και θα αφορούν τεχνολογίες όπως το υδρογόνο και η αποθήκευση.

Η νέα στρατηγική του ομίλου με τον τίτλο «Vision 2025» επιδιώκει τη δραστική μείωση των εκπομπών άνθρακα στα προϊόντα πετρελαίου μέσω έργων βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης και χρήσης καθαρότερων μορφών ενέργειας, μετάβαση σε καθαρότερα καύσιμα και υιοθέτηση τεχνολογιών μπλε/πράσινου υδρογόνου.

Μέσα στους στόχους είναι η ανάπτυξη σημαντικού χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, 600 MW μέχρι το 2025 και 2 GW έως το 2030. Αρχικά θα αφορούν φωτοβολταϊκά πάρκα και χερσαία αιολικά, αλλά μελλοντικά θα επεκταθούν σε θαλάσσια αιολικά και εφαρμογές αποθήκευσης. Στην έκτακτη Γενική Συνέλευση το φθινόπωρο μάλιστα θα ανακοινωθεί η νέα εταιρική «πράσινη» δομή και ταυτότητα  των ΕΛΠΕ.

Περνώντας τώρα σε όσα ειπώθηκαν τον Απρίλιο στην ετήσια ενημέρωση των αναλυτών από τη ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ, να σημειώσουμε ότι ο Όμιλος υλοποιεί σημαντικού ύψους επενδύσεις για την ενεργειακή του μετάβαση μέσω οργανικής ανάπτυξης και εξαγορών. Έτσι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, έχει αναπτυχθεί ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ, το οποίο διευρύνεται συνεχώς.

Τον Μάρτιο η ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ ανακοίνωσε την συμφωνία απόκτησης χαρτοφυλακίου ένδεκα εν λειτουργία αιολικών πάρκων συνολικής δυναμικότητας 220 MW και ενός επιπλέον υπό κατασκευή αιολικού πάρκου δυναμικότητας 20 MW.

Τα εν λόγω αιολικά πάρκα, τα περισσότερα εκ των οποίων εντοπίζονται στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, αποτελούν περιουσιακό στοιχείο έξι υπό εξαγορά εταιρειών. Η αξία της συναλλαγής εκτιμάται σε 123,5 εκατ. ευρώ και οι υπό εξαγορά εταιρείες εκτός από τα δώδεκα αιολικά πάρκα, διαθέτουν χαρτοφυλάκιο αδειών προς ανάπτυξη συνολικής ισχύος 650 MW. (σ.σ: Η ολοκλήρωση της ανωτέρω συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού).

Επιπλέον ο όμιλος σχεδιάζει και υλοποιεί το πρατήριο καυσίμων του μέλλοντος, το οποίο μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει διαφοροποιημένα προϊόντα, συμπιεσμένο φυσικό αέριο και, αργότερα, διανομή υδρογόνου. Μάλιστα ο Όμιλος έχει εκπονήσει μελέτη για τη χρήση του υδρογόνου ως ναυτιλιακού καυσίμου.

Στον τομέα του φυσικού αερίου εξετάζεται η κατασκευή μιας πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης που θα συμβάλει στην ενίσχυση του ελληνικού δικτύου φυσικού αερίου.

Ο Όμιλος εξετάζει το σχεδιασμό μιας μονάδας παραγωγής βιοκαυσίμων, ενώ παράλληλα, μελετά δύο έργα για την αποθήκευση, μεταφορά και ανεφοδιασμό υδρογόνου. Στόχος είναι η συμμετοχή σε όλη την αλυσίδα αξίας πράσινης ενέργειας, αξιοποιώντας τις εμπορικές δυνατότητες μέσω των δραστηριοτήτων της NRG.

Επίσης, έχει σημαντική παρουσία στον τομέα της κυκλικής οικονομίας και αξιοποίησης αποβλήτων για παραγωγή ενέργειας, δεδομένου ότι μέσω της θυγατρικής LPC, λειτουργεί ένα από τα μεγαλύτερα και πιο τεχνολογικά προηγμένα εργοστάσια επαναδιύλισης λιπαντικών στην Ευρώπη. Τέλος, επεκτείνει συνεχώς το δίκτυο σταθμών φόρτισης ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων.

[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.