Στη Θεσσαλονίκη το πρώτο κρούσμα - Αναστέλλονται οι άδειες στους τομείς υγείας
Κορονοϊός

Στη Θεσσαλονίκη το πρώτο κρούσμα - Αναστέλλονται οι άδειες στους τομείς υγείας

Μια γυναίκα 38 ετών που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Βόρεια Ιταλία είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορονοϊού στην Ελλάδα. Το κρούσμα εντοπίστηκε στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, που είναι νοσοκομείο αναφοράς, ενώ οικειοθελώς απομονώνονται όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί της τις τελευταίες ημέρες. 

Σύσκεψη συγκάλεσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας στο δημαρχείο, παρουσία αντιδημάρχων και στελεχών του δήμου με αφορμή την εμφάνιση του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος του ιού COVID-19, στην πόλη της Θεσσαλονίκης. O δήμαρχος βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια καθώς και με τον επικεφαλής του ΕΟΔΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα. Επίσημες ανακοινώσεις για τα όποια μέτρα πρόκειται να ληφθούν καθώς και για τις άμεσες δράσεις της διοίκησης θα πραγματοποιηθούν με το πέρας της σύσκεψης.

Σε πλήρη επιφυλακή τίθενται οι αρμόδιες αρχές με τον υπουργό Υγείας, ο οποίος μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη, να προχωρεί στην αναστολή των αδειών των εργαζομένων στον τομέα της Δημόσιας Υγείας. Οι άδειες ανακαλούνται μέχρι νεωτέρας για το προσωπικό της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας, των Κεντρικών Υπηρεσιών των Υγειονομικών Περιφερειών, των νοσοκομείων του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ, του ΕΟΔΥ, του ΕΚΕΑ, της ΕΚΑΠΥ, του ΙΦΕΤ και των Δημοσίων Δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, Περιφερειακά Ιατρεία και Τοπικά Ιατρεία), καθώς και των Τοπικών Ομάδων Υγείας σε όλη τη χώρα.

Ταυτόχρονα οι αρχές έχουν προχωρήσει σε εντοπισμό των οικείων της που αυτοβούλως δέχθηκαν να μπούν σε προληπτική καραντίνα ενώ έχουν αναζητηθεί και όσοι συνταξίδεψαν ή είχαν επαφές μαζί της. Μάλιστα στο Μega στην εκπομπή live news μίλησε άτομο που συνταξίδεψε με την 38χρονη τονίζοντας πως ήδη οι αρχές έχουν έρθει σε επαφή μαζί του. 

Η επίσημη ανακοίνωση για το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Ελλάδα έγινε στο υπουργείο Υγείας από τον καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα. Ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε ότι η κατάσταση της υγείας της είναι εξαιρετική και δεν έχει άλλα προβλήματα υγείας, ενώ τόνισε την ανάγκη για τήρηση των κανόνων υγιεινής για τα χέρια και για τις περιπτώσεις βήχα.

«Είναι καλά στην υγεία της, παρακολουθείται από μία ομάδα εξαιρετικών συναδέλφων στη Θεσσαλονίκη και τη στιγμή που σας μιλώ, γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών της και οι κοντινές επαφές θα τεθούν οικειοθελώς σε απομόνωση και θα επιτηρείται η υγεία τους», ανέφερε ο κ Τσιόδρας.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η νόσος παραμένει ήπια στη συντριπτική της πλειονότητα και τόνισε την ανάγκη της τήρησης των κανόνων υγιεινής από όλους, κανόνες οι οποίοι αφορούν στην υγιεινή των χεριών και στην υγιεινή του βήχα.

Όπως εξήγησε «Τις επόμενες ημέρες άνθρωποι που έρχονται από τις πληττόμενες περιοχές της βόρειας Ιταλίας πρέπει να επιτηρούν την υγεία τους και σε περίπτωση συμπτωμάτων να μένουν στο σπίτι και να ειδοποιούν τον γιατρό τους ή τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ώστε να γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες».

Στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνει ο υπουργός Υγείας

Ο υπουργός Υγείας μετά από ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αναχώρησε για τη Θεσσαλονίκη. Ταυτόχρονα με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  εμφανίστηκε καθησυχαστικός για το κρούσμα του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη.

«Το πρώτο κρούσμα του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας επιβεβαιώθηκε. Ήταν κάτι που περιμέναμε», ανέφερε, για να προσθέσει: «Είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι. Δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού». Το μήνυμά του συνόδευσε με μια φωτογραφία που παραθέτει τους κανόνες υγιεινής που πρέπει να τηρούμε για την προστασία μας από τον κορονοϊό, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας.

Η επίσημη ανακοίνωση για το πρώτο κρούσμα αποτυπώθηκε ήδη και σε ειδικό χάρτη για τα κρούσματα στην Γηραιά Ήπειρο:

Διαβάστε ακόμα:

Κορονοϊός: ΠΝΠ με έκτακτα μέτρα - Τι προβλέπει για σχολεία και μετακινήσεις

Απ. Τζιτζικώστας για κορονοϊό: Λειτουργούμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα