Πρώτη επικοινωνία του Μπάιντεν με τον Βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας

Πρώτη επικοινωνία του Μπάιντεν με τον Βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε την πρώτη επικοινωνία με τον Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν Μπιν Αμπντουλζίζ Αλ Σαούντ την Πέμπτη πριν από τη δημοσίευση της πολυαναμενόμενης έκθεσης πληροφοριών των ΗΠΑ σχετικά με τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι.

Δεν έγινε γνωστό αν στην συνομιλία των δυο ανδρών, αναφέρθηκε το συγκεκριμένο ζήτημα στο οποίο η Ουάσινγκτον δίνει ωστόσο μεγάλη προσοχή. Ο πρόεδρος Μπάιντεν χαιρέτισε την απελευθέρωση ακτιβιστών και «επιβεβαίωσε τη σημασία που αποδίδουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου». Μια πηγή κοντά στη Σαουδική κυβέρνηση είπε στο CNN ότι η επικοινωνία «πήγε καλά».

Η έκθεση που εκπονήθηκε από το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών και αναμένεται να δημοσιευθεί την Παρασκευή ενδεχομένως να αναφέρεται, ακόμα και προσωπικά στον ρόλο του Πρίγκιπα Διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στη δολοφονία και τον διαμελισμό του αντιφρονούντα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο  προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη το 2018.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σαουδάραβας πρίγκιπας αρνείται την όποια εμπλοκή στην δολοφονία Κασόγκι, η οποία προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή και για ένα διάστημα τρόμαξε τους επενδυτές, αν και ανέλαβε την ευθύνη για το γεγονός καθώς το έγκλημα συνέβη επί διακυβερνήσεώς του. Οκτώ άνθρωποι έχουν καταδικαστεί σε ποινές κάθειρξης επτά έως 20 ετών για την δολοφονία, ενώ το Ριάντ υποστηρίζει ότι προωθεί την πλήρη μεταρρύθμιση των μυστικών υπηρεσιών ώστε να διασφαλιστεί ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί ξανά στο μέλλον.

Από την πλευρά του ο Τζο Μπάιντεν έχει καταστήσει σαφές ότι θα τηρήσει αποστάσεις από την κυβέρνηση του Ριάντ, η βασιλική κυβέρνηση του οποίου έχει εμπλακεί σε υποθέσεις όπως η δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ενώ έχει κατηγορηθεί για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η απόφαση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης να σταματήσει τις πωλήσεις όπλων προς τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. 

Η Σαουδική Αραβία ακολουθεί πάντως στάση συμβιβασμού έναντι της κυβέρνησης Μπάιντεν, καθώς οι ΗΠΑ έχουν υπάρξει ίσως ο μεγαλύτερος σύμμαχος του Ριάντ σε θέματα ασφαλείας, τρομοκρατίας και ενέργειας.